Annons

Räntor och valutor: Starkare yuan efter ”golden week”

Amerikanska statspappersräntor har inte rört sig mycket efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas däremot något svagare mot andra större valutor.

Foto:Mark Lennihan

De finansiella marknaderna i USA fortsatte att noga bevaka alla signaler om möjligheterna för ett nytt finanspolitiskt stimulanspaket. President Trump positiva tongångar i en intervju med FOX News på morgonen amerikansk tid väckte visst hopp, men beskeden från förhandlingarna mellan finansminister Steven Mnuchin och representanthusets talman Nancy Pelosi verkar fortfarande mestadels köra fast.

Pelosi meddelade på torsdagskvällen att något paket med riktat stöd till flygsektorn inte kommer att ske utan en överenskommelse om ett bredare stimulanspaket, men även om Vita huset skulle vara med på det tåget kan det vara svårt att få med senatens majoritetsledare Mitch McConnel, som framstår som skeptisk till ett brett stimulanspaket

”Vi är ganska skeptiska om att vi kommer att få se något före valet. Vi får troligen inte se något ytterligare stöd till ekonomin innan januari 2021 kanske, som tidigast”, sade Libby Cantrill, policychef vid Pimco, till Bloomberg tv

Asiatiska börser inledde fredagen med stigande kurser på flera håll, men något ner i Tokyo. De kinesiska marknaderna öppnade igen efter ”golden week”, med tydligt stigande kurser på fastlandsbörserna.

Den kinesiska yuanen stärktes också tydligt mot dollarn när handeln kom i gång efter ledigheten, marknadsaktörer anpassar den kinesiska valuta till dollarns generella försvagning under ledigheten, men också till starkare förväntningar om att Joe Biden kommer att vinna det amerikanska presidentvalet om drygt tre veckor.

”Opinionsmätningarna visar att Biden tar ledningen… det innebär att risken för att handelskriget återstartas minskar, så jag tror att det är positivt för renminbi (yuan)”, sade Ken Cheung, chefsvalutastrateg vid Mizuhu Bank i Hongkong, till Reuters.

Han påpekade att en Biden-administration sannolikt skulle vara mindre benägen att starta nya handelsdispyter och höja tullar än vad en fortsatt Trump-administration skulle vara.

Fastland-yuan stärktes omkring 1 procent mot dollarn, till 6:7218 kort efter att marknaderna öppnade på fredagen. Mot offshore-yuanen, (CNH) backade dollarn från strax under 6:74 till strax över 6:70 efter några timmars handel på fredagen.

Mycket av fredagens makrodataagenda betas av redan i morgontimmarna. Intresset riktas främst mot norsk KPI-data för september, klockan 8.00, samt industriproduktionsdata för augusti från Storbritannien, klockan 8.00, och Frankrike, klockan 8.45. Därtill ska Indiens centralbank meddela räntebesked klockan 8.15.

I Sverige ska SCB redovisa statistik över hushållens konsumtion i augusti. Från USA väntas endast grossistlagerdata för augusti, klockan 16.00. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?