Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Starkare yuan efter ”golden week”

Amerikanska statspappersräntor har inte rört sig mycket efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas däremot något svagare mot andra större valutor.

Foto:Mark Lennihan

De finansiella marknaderna i USA fortsatte att noga bevaka alla signaler om möjligheterna för ett nytt finanspolitiskt stimulanspaket. President Trump positiva tongångar i en intervju med FOX News på morgonen amerikansk tid väckte visst hopp, men beskeden från förhandlingarna mellan finansminister Steven Mnuchin och representanthusets talman Nancy Pelosi verkar fortfarande mestadels köra fast.

Pelosi meddelade på torsdagskvällen att något paket med riktat stöd till flygsektorn inte kommer att ske utan en överenskommelse om ett bredare stimulanspaket, men även om Vita huset skulle vara med på det tåget kan det vara svårt att få med senatens majoritetsledare Mitch McConnel, som framstår som skeptisk till ett brett stimulanspaket

”Vi är ganska skeptiska om att vi kommer att få se något före valet. Vi får troligen inte se något ytterligare stöd till ekonomin innan januari 2021 kanske, som tidigast”, sade Libby Cantrill, policychef vid Pimco, till Bloomberg tv

Asiatiska börser inledde fredagen med stigande kurser på flera håll, men något ner i Tokyo. De kinesiska marknaderna öppnade igen efter ”golden week”, med tydligt stigande kurser på fastlandsbörserna.

Den kinesiska yuanen stärktes också tydligt mot dollarn när handeln kom i gång efter ledigheten, marknadsaktörer anpassar den kinesiska valuta till dollarns generella försvagning under ledigheten, men också till starkare förväntningar om att Joe Biden kommer att vinna det amerikanska presidentvalet om drygt tre veckor.

”Opinionsmätningarna visar att Biden tar ledningen… det innebär att risken för att handelskriget återstartas minskar, så jag tror att det är positivt för renminbi (yuan)”, sade Ken Cheung, chefsvalutastrateg vid Mizuhu Bank i Hongkong, till Reuters.

Han påpekade att en Biden-administration sannolikt skulle vara mindre benägen att starta nya handelsdispyter och höja tullar än vad en fortsatt Trump-administration skulle vara.

Fastland-yuan stärktes omkring 1 procent mot dollarn, till 6:7218 kort efter att marknaderna öppnade på fredagen. Mot offshore-yuanen, (CNH) backade dollarn från strax under 6:74 till strax över 6:70 efter några timmars handel på fredagen.

Mycket av fredagens makrodataagenda betas av redan i morgontimmarna. Intresset riktas främst mot norsk KPI-data för september, klockan 8.00, samt industriproduktionsdata för augusti från Storbritannien, klockan 8.00, och Frankrike, klockan 8.45. Därtill ska Indiens centralbank meddela räntebesked klockan 8.15.

I Sverige ska SCB redovisa statistik över hushållens konsumtion i augusti. Från USA väntas endast grossistlagerdata för augusti, klockan 16.00. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera