1515

Räntor och valutor: Starkare yen

Asienbörserna är överlag ned på måndagen, med Nikkei 225 på -0,9 procent. En premiärminister i blåsväder och Apples skärmutmaning mot regionala tillverkare tynger.

USA-räntorna handlas på något högre nivåer med den tioåriga statsobligationen på 2,85 procent. Dollarn har sammantaget stärkts något, men tappat till 105:70 mot yenen.

Opinionsmätningar visar att stödet för premiärminister Shinzo Abe minskat kraftigt, i spåren av nya uppgifter kopplade till en tidigare korruptionsskandal han avvisat inblandning i. Det väcker frågetecken om reformtempot.

"De politiska riskerna i Japan kommer att vara i fokus för marknaderna nu. Det finns en risk för att 'Abenomics' rullas tillbaka", sade Shinichiro Kadota på Barclays till Reuters.

Enligt snabbprotokollet från Bank of Japans senaste möte den 9 mars konstaterade ledamöterna att de behöver hålla fast vid de penningpolitiska lättnaderna då inflationen fortsatt ligger klart under målet.

"Det finns ingen förändring i bedömningen att det är nödvändigt att fortsätta med en kraftfull lättnad med ihärdighet så att de högst ackommoderande finansiella förhållandena kvarstår", sade en ledamot enligt Reuters.

En ledamot uppgav att det är viktigt att förklara för marknaden att penningpolitiken kan förbli ackommoderande även under en normaliseringsfas, vilket är något helt annat än åtstramning. En noterade att ytterligare yenförstärkning och nedgång på aktiemarknaden kan hämma kapitalinvesteringarna och konsumtionen, och senarelägga när inflationsmålet uppnås.

Yi Gang blir ny chef för Kinas centralbank, PBOC. Han har varit vicechef och efterträder Zhou Xiaochuan som suttit i 15 år.

"Detta innebär en sömlös övergång. Policykontinuiteten säkras, och det kommer att vara en lättnad på marknaderna. Riktningen i att öppna upp och reformera finanssektorn kommer inte att vackla", sade Ding Shuang på Standard Chartered till Bloomberg News.

Ryssland president Vladimir Putin vann en ny storseger och säkrade sex år till som president i söndagens val.

Vid sitt korta segertal sade han bland annat att anklagelserna om att landet använt nervgift för att försöka döda en exspion och hans dotter var "nonsens". Ryssland har svarat Storbritannien med att utvisa samma antal diplomater.

En risk för veckan är den politiska utvecklingen i USA. Vita husets advokat Ty Cobb sade på söndagen att president Donald Trump inte överväger att sparka den särskilde åklagaren Robert Mueller. Detta efter att presidenten på Twitter kritiserat Muellers utredning om rysk inblandning i valet, denna gång med namns nämnande. Flera republikaner tog avstånd från attacken med oro för att Trump ska sparka Mueller.

Fokus under veckan är annars Fed-mötet som avslutas på onsdagen. Räntan väntas höjas med 25 punkter och mer fokus riktas mot de nya prognoserna och om räntebanans median ligger kvar på tre höjningar eller har lyfts till fyra i år.

Måndagens makroagenda är tunn, med handelsbalans och byggproduktion i euroområdet. I Buenos Aires möts finansministrar och centralbankschefer inom G20, där bland annat kryptovalutor står på agendan.

Mark Carney, chef för Financial Stability Board, indikerade inför mötet att han vill avvakta med reglering och i stället skärpa övervakningen av sektorn.

Senare i veckan väntas bland annat brittisk KPI på tisdagen, EMU-PMI, tyska IFO-index och räntebesked från Bank of England på torsdagen samt order varaktiga varor från USA på fredagen.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?