ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Starkare dollarn

Dollarn stärktes på torsdagen och europaräntorna steg. Kronan försvagades 6 öre mot dollarn till 8:42 och lika mycket mot euron till 9:99. 

Konjunkturinstitutets barometerindikator som sammanfattar stämningsläget i svenska ekonomin sjönk till 112,5 i december från 113,8 i november.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades barometerindikatorn ha varit 113,9.

Barometerindikatorn visar fortsatt på ett betydligt ljusare stämningsläge än normalt i ekonomin.

"Nedgången förklaras av nedgång i tillverkningsindustri, bygg- och anläggningsverksamhet och detaljhandel, medan tjänstenäringarnas konfidensindikator steg 2,0 enheter", skrev KI.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk till 116,8 i december jämfört med 121 föregående månad och förväntningar om 121,8.

KI noterade att indikatorn fortsatt ligger på en nivå som indikerar att läget är betydligt starkare än normalt och att det framförallt var företagens produktionsplaner på tre månaders sikt som drog ner indikatorn.

Konsumenternas samlade förväntningar steg till 108,2 från 108,0 och slog förväntningarna som 107,4.

Olle Holmgren på SEB noterade i en kommentar att nedgången i indikatorn för tillverkningsindustrin de senaste månaderna kom från höga nivåer och sentimentet är fortfarande högre än vid historiska toppar.

"De optimistiska utsikterna för tillväxten reflekteras fortsatt i stark efterfrågan på arbetskraft med anställningsplanerna i näringslivet marginellt lägre, men fortsatt nära cykliska toppnivåer", skrev han.

KI höjde prognosen för BNP-tillväxten 2018 till 2,9 procent från tidigare 2,8 och sänkte prognosen för i år till 2,5 från 2,8 procent.

KI konstaterade att svensk ekonomi går starkt. Både produktion och sysselsättning har ökat snabbt under hösten och det mesta pekar på en fortsatt uppgång. De senaste månadernas fall i bostadspriserna utgör dock en osäkerhetsfaktor.

"Skulle prisfallet bli större och mer långvarigt kan det få märkbara negativa konsekvenser för både konsumtion och investeringar, med följdeffekter på hela ekonomin", skrev KI.

Swedbank skrev i en kommentar att hushållen fortfarande är väldigt positiva och att bedömningen av den egna ekonomin för närvarande är förhållandevis stark.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 1 punkt till 0,78 procent på torsdagen.

I USA stärktes dollarn och räntorna steg efter att kongressens båda kammare på onsdagen godkänt den republikanska skattereformen.

Reformen väntas leda till ett större obligationsutbud och eventuellt snabbare räntehöjningar från Fed. Flera marknadsaktörer som Reuters talat med tvekar om huruvida skattelättnaderna kommer leda till den högre inflation som Fed behöver för att motivera snabbare räntehöjningar.

"På lång sikt gör skattesänkningarna lite för ekonomin men kommer innebära stora ökningar för underskottet och skuldbördan", sade Mark Zandi, chefekonom vid Moody's Analytics, till Reuters.

När Donald Trump ska skriva under skattepaketet är än så länge oklart men det kan komma att dröja till den 3 januari för att det inte ska uppstå oönskade konsekvenser kopplade till en väntat kongressuppgörelse om en ny utgiftsbudget för att undvika nedstängning av federala verksamheter efter den 22 december.

Den amerikanska ekonomin växte i snabbaste takten på mer än två år under tredje kvartalet med en BNP-tillväxt på 3,2 procent enligt den definitiva beräkningen från det amerikanska handelsdepartementet. Det var en marginell nedrevidering från det tredje estimatet på 3,3 procent.

Räntan på den amerikanska statsobligationen steg 1 punkt till 2,49 procent.

Dollarn stärktes mot euron till 1:1868 och mot yenen till omkring 113:40 vid svensk stängning.

Japanska centralbanken Bank of Japan lämnade den penningpolitiska hållningen oförändrad, i linje med förväntningarna.

Beslutet fattades med ett majoritetsbeslut med röstsiffrorna 8-1. Gouchi Kataoika reserverade sig och ville att köpen av statsobligationer skulle utökas i syfte att sänka räntenivån på löptider över 10 år.

Vid den efterföljande pressträffen sade BOJ-chefen Haruhiko Kuroda att ihärdiga penningpolitiska lättnader sedan 2013 har hjälpt till att skapa de nuvarande ekonomiska förhållandena.

Han sade att Japan inte längre är i deflation men BOJ kommer att fortsätta tålmodigt med lättnader eftersom inflationen ännu inte är nära målet på 2 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer