Annons

Räntor och valutor: Starkare dollar sedan Kina lättat på policy

Kinesiska myndigheter låter yuanen falla och dollarn stärks på måndagsmorgonen. Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg i september med sysselsättningen oroar analytiker.

Amerikanska tioåringen steg efter svensk stängning på fredagen och nådde 3,23 procent. Dollarn har stärkts en aning på måndagsmorgonen efter att Kina lättat på sin inhemska policy genom att låta yuanen falla. 

Kinesiska centralbanken PBOC meddelade på söndagen att man sänker bankernas reservkrav för fjärde gången i år.

"Kinas senaste reservkravssänkning är ytterligare ett försök att stötta den inhemska ekonomin, med motvinden från handelsspänningarna", sade Frances Cheung, strateg vid Westpac.

På söndagen visade statistik från Caixin/Markit att Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 53,1 i september, jämfört med 51,5 i augusti. 

Zhengsheng Zhong, chef för makroekonomisk analys vid CEBM Group, sade i en kommentar att delindex för nya affärer ökade i snabbare takt än i augusti, men pekade samtidigt på sysselsättningen som ett eventuellt orosmoln.

"Sysselsättningen i tjänsteindustrin minskade abrupt och det delindexet föll till lägsta nivån sedan mars 2016", sade han. 

"Försämringen för sysselsättningen kommer testa beslutsfattarnas beslutsamhet att gå vidare med reformer", sade han. 

Från Storbritannien kom på måndagen två undersökningar som visade att osäkerheten kring brexit börjar påverka företagen. 

En undersökning bland 5.600 företag från the British Chambers of Commerce visade att tjänsteföretag hade svårast att rekrytera anställda sedan undersökningen började 1989.

"Siffrorna förstärker vad vi hör från företag genom hela landet - osäkerheten kring brexit, och bristen på starka handlingar för att stärka företagen här hemma, börjar bita", sade chefen för BCC Adam Marshall.

En undersökning från Deloitte bland finanschefer visade att 13 procent av de tillfrågade var mer optimistiska om utsikterna för sitt företag än för tre månader sedan, ned från 24 procent i juli.

Sjuttionio procent sade att de förväntade sig att det långsiktiga företagsklimatet skulle vara sämre som resultat av utträdet ur EU, vilket var högsta andelen sedan omröstningen i juni 2016.

I en intervju med Financial Times sade samtidigt japanske premiärministern Shinzo Abe att Japan skulle välkomna Storbritannien till handelsavtalet TPP "med öppna armar". 

Han sade också att han hoppas att EU och Storbritannien kan nå en kompromiss och undvika en oordnad brexit.

På måndagens makroagenda står tysk industriproduktion och SEB:s boprisindikator. 

Senare i veckan kommer IMF med en global konjunkturprognos och på onsdag kommer en konjunkturprognos från Konjunkturinstitutet. 

På torsdagen kommer svensk KPI från SCB. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera