Annons

Räntor och valutor: Starka jobbdata i Frankrike

Europeiska statspappersräntor steg svagt på torsdagen medan Euron handlades betydligt högre mot dollarn.  Lejonparten av förstärkningen kom redan i USA-handeln på onsdagskvällen, men den europeiska valutan fick också visst stöd av starka arbetsmarknadsdata på torsdagen.

Frankrike rapporterade på morgonen om en oväntat stark arbetsmarknad under fjärde kvartalet; arbetslösheten minskade till 8,9 procent, från 9,6 procent under tredje kvartalet (väntat 9,5 procent), och det var första gången sedan första kvartalet 2009 som arbetslösheten noterades under 9 procent. Antalet arbetslösa sjönk samtidigt med 205.000 personer, och det var, enligt Bloomberg News, den största nedgången sedan åtminstone 1988.

Internationella byråer tolkar statistiken som att den hett efterlängtade ekonomiska återhämtningen äntligen börjar få fäste i Frankrike, möjligen med stöd av president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer men också av de företagsskattesänkningar som föregående administration genomfört.

Även Nederländerna rapporterade en oväntat stor nedgång i arbetslösheten, i januari, på torsdagsmorgonen, till 4,2 procent från 4,4 procent i december. Här pekade prognosen mot 4,3 procent.

I Sverige steg däremot arbetslösheten till 7,0 procent i januari, från 6,0 procent i december. Det var dock en väntad utveckling i linje med normalt säsongsmönster. Rensat för detta var arbetslösheten oförändrad på 6,5 procent, även det i linje med analytikernas prognoser.

Antalet sysselsatta ökade med 88.000 personer, till 4,969 miljoner (1,8 procent) jämfört med i januari 2017. antalet anställda ökade samtidigt med 106.000 personer, till 4,486 miljoner (2,4 procent) och antalet fast anställda ökade med 99.000, till 3,796 miljoner (2,8 procent).

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, noterade i ett kundbrev att sysselsättningen fortsätter att öka starkt, om än i något mer dämpad takt jämfört med tidigare månader. Tillsammans med en ökning i antalet arbetade timmar med 2,3 procent ger statistiken överlag en bild av en fortsatt stark arbetsmarknad, men endast i linje med såväl marknadens som Riksbankens förväntningar.

Business Sweden rapporterade att deras Exportchefsindex steg till 62,9 under första kvartalet, från 59,7 under fjärde kvartalet, och det var den högsta nivån sedan andra kvartalet 2011. Det var framför allt framtidsutsikterna som steg medan nulägesbedömningen backade något.

Enligt chefekonomen Lena Sellgren väntar företagen påtagligt stigande exportefterfrågan från Västeuropa och Nordamerika, men lägre efterfrågan från Asien och Oceanien.

Svenska statsobligationsräntor steg svagt i längre löptider på torsdagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 0,97 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat på 20 punkter.

Euron handlades nära oförändrat mot kronan, till 9:93, medan dollarn försvagades nära 7 öre, till 7:96. TCW-index sjönk till 132,42 (132,48).

Amerikanska statspappersräntor fortsatte uppåt efter svensk stängning på onsdagen, i spåren på ett oväntat högt KPI-utfall för januari. USA-räntorna fortsatte sedan uppåt i Asien, tioårsräntan noterade fyraårshögsta 2,94 procent i den inledande Europahandeln samtidigt som tvåårsräntan noterade nära 2,21 procent, högsta september 2008.

Ränteuppgången dämpades dock efterhand senare på torsdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,89 procent, 2 punkter högre än vid samma tid på onsdagen. Tvåårsräntan hade också stigit 2 punkter, till 2,18 procent.

Efter onsdagen oväntat höga januari-KPI bjöd torsdagen på besked om att även PPI-inflationen var högre än väntat samma månad, 2,7 procent mot väntade 2,5 procent. Antalet nyanmälda arbetslösa steg något förra veckan, men var fortsatt låga 230.000 personer.

Torsdagens industribarometrar drog åt olika håll; medan Philadelphia Feds index oväntat steg till i februari, till 25,8 från 22,2, sjönk Empire Manufacturing index, också oväntat, till 13,1 från 17,7. Båda indexen visade dock högre orderingång, stigande sysselsättning och högre priser.

Industriproduktionen sjönk oväntat 0,1 procent i januari (väntat +0,2) och samtidigt reviderades decemberutfallet ner till +0,4 procent från +0,9 procent tidigare. Produktionen i tillverkningsindustrin var oförändrad i januari (väntat +0,3) efter att ha stigit 0,1 procent i december.

Capital Economics noterar dock i ett kundbrev att det svaga produktionsutfallet inte är direkt oväntat efter den kraftiga ökningen i slutet av 2017, men tillsammans med det svaga detaljhandelsutfallet för januari på onsdagen förstärker industristatistiken intrycket av tillväxten under första kvartalet (återigen) kan bli en besvikelse.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?