Annons

Räntor och valutor: Stark industri lyfter kronan

Kronan stärks mot euron på måndagen efter att inköpschefsindex för industrin stigit till sin högsta nivå sedan i februari 2011. Samtidigt stärks dollarn mot både euro och yen.

Vid 10.20-tiden är den tyska tioårsräntan 2 punkter ned till 0,18 procent, från tidig svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen ligger stilla på 0,55 procent.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin steg till 60,1 i december, från 57,3 i november. Förväntningarna låg på en nedgång till 56,8 i december, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Det främsta dragloket bakom uppgången var delindex för produktion som steg med 4,5 indexenheter till 65,0.

"Tre av fem delindex nådde i december över 60. Delindex för leverantörernas leveranstider steg med 2,9 indexenheter till 60,9 i december. Utfallen av enskilda månader bör dock tolkas med viss försiktighet", skriver Silf/Swedbank i en kommentar.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att rapporten är stark och noterar att de viktiga delindexen för produktion och orderingång låg över 60, och att även orderingången från exportmarknaden steg, även om den låg något under 60.

Han konstaterar att produktionen i tillverkningsindustrin sammantaget har sjunkit tre kvartal i rad inklusive tredje kvartalet, men att KI:s rapport och dagens PMI tyder på att produktion och export återhämtade sig under fjärde kvartalet.

"Faktiskt har hårda data börjat förbättras också. Inte minst exporten tog fart i november. Det bådar gått för BNP", skriver Torbjörn Isaksson.

Konjunkturinstitutets indikator för tillverkningsindustrin steg brant under fjärde kvartalet och noterade rekordhöga 121,1 i december.

I euroområdet steg industri-PMI till 54,9 i december, från 53,7 månaden före, vilket var i linje med förväntningarna.

Markits chefekonom Chris Williamson konstaterar att industrin i eurozonen går in i 2017 med vind i seglen efter att ha avslutat 2016 med en stark ökning i produktionen.

"Beslutsfattare kommer att bli dubbelt glada över att se industrisektorns förbättrade utsikter ackompanjeras av stigande pristryck", säger han.

Enligt Chris Williamson är det särskilt uppmuntrande att uppgången är så bred och att PMI stiger i alla undersökta länder, men med Grekland fortsatt i ett svagt nedåtlutande trend.

Han tillägger att större delen av ökningen i efterfrågan och pristrycket har att göra med försvagningen av euron, vilken företagen uppger gör exporten mer konkurrenskraftig och höjer importpriser, vilket förstärks av stigande globala priser för tillgångar som olja.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 51,4 i december från 51,7 i november, väntat var ett index på 51,5.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:048 mot dollarn, ned från 1:055 vid svensk stängning i fredags. Dollarn har samtidigt stärkts till 117:4 mot yenen, från 116:8 vid lunchtid i fredags.

Forexlive skriver i en tweet att europeiska handlare och robotar kämpar bland sig själva och att stop-lossar triggats vid 1:0500. Eftersom både London och USA-marknaderna håller stängt i dag, måndag, är likviditeten fortsatt tunn.

Kronan är drygt 2 öre starkare mot euron och 3 öre svagare mot dollarn.

 

               Måndag 10.20 (fredag kl 12.00)
================================
USD/SEK 9:1102 (9:0806) Statsobl 2y -0,63 (-0,62)
EUR/SEK 9:5486 (9:5751) Statsobl 10y 0,55 (0,55)
EUR/USD 1:0481 (1:0545) Räntegap/ty 37 (35)
US obl 10 2,44 (2,48) Ty obl 10 0,18 (0,20)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?