Annons

Räntor och valutor: Stabilt för dollarn och USA-räntor

USA-räntorna var stabila och det var även dollarn efter svensk stängning på torsdagen då investerare försökte smälta vilken inverkan den republikanska planen på en skattereform kan få.

Planen kommer bland annat att sänka bolagsskatten från 35 till 20 procent, men många investerare var förvånade över att planen lämnar skatten för dem med högst inkomster på 39,6 procent eftersom de räknat med en lägre toppnivå för att ge mer ekonomisk stimulans. Förslaget inkluderar också begränsningar av vissa populära individuella avdrag, bland annat på bolån, vilket kan komma att hålla tillbaka ökningen av budgetunderskottet.

"Skattepaketet är mycket svagare än folk räknat med", sade Andrew Brenner, chef för räntehandel på national Alliance Capital Markets, till Wall Street Journal.

Räntorna pressades också ned då brittiska räntor sjönk efter Bank of Englands väntade räntehöjning, åtföljt av ett mjukt uttalande, och då investerare bedömde inverkan från nomineringen av Fed-guvernören Jerome Powell att efterträda Fed-chefen Janet Yellen då hennes mandat löper ut i februari.

Marknaden uppgavs vara lättade över att det var Powell som blev Trumps val och inte någon med mer aggressiva strategier för att höja styrräntan.

"Jerome Powell ses som en duva och också någon som ger kontinuitet. Det kommer att bidra till att lugna asiatiska marknader om att Fed fortsätter att ta en gradvis och välavvägd ansats för att strama åt USA:s penningpolitik", sade Rajiv Biswas, chefekonom för asiatiska marknader på IHS Markit i Singapore, till Bloomberg News.

I eftermiddag publiceras oktober månads arbetsmarknadsrapport, som väntas visa på en fortsatt stark arbetsmarknad i USA.

Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 313.000 personer, efter en preliminär, orkanrelaterad nedgång med 33.000 personer månaden före. Arbetslösheten väntas ligga stilla på 4,2 procent och den genomsnittliga timlönen ha ökat med 0,2 procent, efter en ökning med 0,5 procent i september.

Bloomberg News konstaterar att liksom i september kommer oktoberrapporten att vara mer av en väderrapport än en ekonomisk rapport. Sysselsättningen i oktober väntas öka minst lika mycket som den sjönk i september (relativt trend) då människor som inte kunde jobba på grund av orkanerna återvände till sina arbeten.

Ekonomerna kommer att behöva vänta till november- och decemberrapporterna för att få ett tydligare perspektiv av den underliggande anställningstrenden, men detta är inget som väntas få Fed att avstå från att höja styrräntan igen i december. Enligt uttalandet vid räntemötet tidigare i veckan gjorde Fed klart att de är övertygade om att ekonomin är på fast mark.

Från USA vankas på fredagen även handelsbalans för september, ISM tjänste-PMI för oktober, industriorder för september samt Markits definitiva kombinerade PMI för oktober.

Den japanska marknaden håller helgstängt på fredagen, men på andra håll i Asien är börsutvecklingen blandad och yenen stabil mot dollarn.

Statistik under natten visade att Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 51,2 i oktober, från 50,6 i september, enligt det inköpschefsindex för industrin som sammanställs av Caixin Media och Markit Economics, enligt Bloomberg News.

Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn sjönk till 51,0 i oktober, från 51,4 i september.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 114 mot yenen, jämfört med 113:95 vid svensk stängning i går, medan euron är stabil kring 1:1660 mot dollarn.

Kronan är stabil mot dollarn och marginellt svagare mot euron.

På fredagens makroschema står även Silf/Swedbanks tjänste-PMI för oktober och norska bostadspriser för samma månad.

Den svenska penningmarknaden stänger klockan 12.00 på grund av Alla helgons dag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?