ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Stabila nivåer inför fed-besked

USA-räntorna var stabila efter svensk stängning på tisdagen efter ett historiskt toppmöte mellan USA:s Trump och Nordkoreas Kim samt KPI-statistik i linje med förväntningarna. 

I kommentarerna efter toppmötet råder det viss förvirring om vad USA:s president Donald Trump menade med sitt överraskande utspel att han ska stoppa "krigsspelen" i Korea. Tolkningen är att han syftade på de återkommande militärövningarna mellan USA, Sydkorea och Japan i regionen, vilket verkar ha tagit såväl Pentagon, regeringen i Seoul och Trumps republikanska supportrar i Washington på sängen.

Enligt Nordkoreas ledare Kim erbjöd sig Trump vid deras möte att lyfta sanktionerna mot hans regim, men det står i kontrast till den amerikanske presidentens retorik att de ekonomiska sanktionerna kommer att bestå, åtminstone till dess att Nordkorea ger upp sin kärnvapenarsenal.

I onsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt uppåt, med tioårsräntan stabil på 2,97 procent, jämfört svensk stängning i går.

I eftermiddag publicerar amerikansk statistik i form av PPI, men fokus ligger självklart på kvällens räntebesked från Federal Reserve. Beskedet lämnas klockan 20.00, svensk tid, och en halvtimme senare håller Fed-chefen Jerome Powell håller presskonferens.

Analytiker är eniga om att Federal Reserve höjer styrräntan igen kväll, beskedet publiceras klockan 20.00, svensk tid.

Med en "kassaskåpssäker" höjning riktas blickarna främst mot Feds språkbruk och eventuella signaler om hur många räntehöjningar till som väntas i år.

"Betydelsen av detta möte är att få en tydlig bild av 'vad om'-scenarierna för 2018, eftersom det finns massor av bollar i luften", sade Todd Colvin, senior vice-chef på Ambrosino Brothers i Chicago till Bloomberg News.

Asiatiska börser är blandade på onsdagen, med Tokyobörsens Topix-index upp 0,5 procent medan kinesiska börser sjunker, japanska räntor är svagt ned och yenen har tappat mot dollarn.

Philip Lowe, chef för den australiska centralbanken RBA, sade i ett tal i Melbourne under natten att en räntehöjning i Australien fortfarande är en bit bort eftersom landets, och världens, lönepussel fortfarande är olöst. 

RBA-chefen sade att en återgång till löneökningar med 3 procent eller mer "både är möjlig och önskvärd", men tillade att han inte efterlyser en omedelbar kraftig uppgång i lönerna.

Han sade också att riskerna mot världsekonomin inkluderar handelskrig, den politiska utvecklingen i Italien samt ökade spänningar i tillväxtländer som Argentina, Brasilien och Turkiet.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 110:67 mot yenen, upp från 110:25 på tisdagseftermiddagen, medan euron i sin tur har försvagats mot dollarn till 1:1744 (1:1792).

Kronan är 4 öre svagare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.

På onsdagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat KPI-statistik från Spanien och Storbritannien och från euroområdet blir det industriproduktion och sysselsättning.

Här hemma publicerar Kantar Prospera den stora enkäten över inflationsförväntningarna, Riksbanken redovisar sin företagsundersökning och håller seminarium om en bolånemarknad i förändring.

Arbetsförmedlingen publicerar maj månads arbetslöshetsstatistik och en prognos för arbetsmarknaden 2018-2019.

Vidare håller Finanspolitiska rådet en konferens om en ny skattereform och i riksdagen blir det mandatperiodens sista partiledardebatt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies