ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 27 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Spanska räntor stiger

Räntespreadarna i Europa vidgas på onsdagen, medan börserna överlag är ned.

Amerikanska räntor och dollarn har sjunkit något sedan tisdagens svenska stängning efter rapporter om att president Donald Trumps rådgivare har levererat en sista lista med förslag till ny Fed-chef.

Med på listan finns bland annat nuvarande Fed-chefen Janet Yellen, presidentens ekonomiske rådgivare Gary Cohn, tidigare Fed-guvernören Kevin Warsh och nuvarande Fed-guvernören Jerome Powell.

Bedömare uppger också att Donald Trump är närmare ett beslut än vad man tidigare trott.

"Nästa chef för Fed är långsiktigt fokus för valutamarknaden", sade Keiko Ninomiya senior FX-marknadsanalytiker vid SMBC Trust Bank, till Reuters.

"På kortare sikt tittar investerare mer på amerikansk jobbstatistik senare i veckan", sade Keiko Ninomiya.

Vid 14.15 i eftermiddag publiceras ADP privat sysselsättning för september, som i vanliga fall ses som en indikator inför den officiella statistiken på fredagen.

Dollarn har under förmiddagen tappat mot yenen till 112:60 medan räntan på den amerikanska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 2,32 procent.

Orkanerna som slog mot USA i slutet av augusti och början av september väntas dock ha haft stor effekt på jobbstatistiken och skillnader i mätmetoder gör att utfallen kan skilja sig ovanligt mycket mellan de båda rapporterna.

I Europa har euron tidigare under veckan pressats av oro kopplad till utvecklingen i Spanien efter söndagens omröstning om katalansk självständighet. På onsdagen handlas euron sidledes jämfört med tisdagens svenska stängning, strax under 1:1770.

Tyska räntor handlas 1-2 punkter ned medan spanska räntor stigit 3-4 punkter. Även italienska räntor är svagt upp.

Carles Puigdemont, regionpresident i Katalonien, sade på tisdagskvällen att regionen ska utropa självständighet "inom några dagar".

Hans uttalande kom mindre än en timme efter en ovanlig intervention från den spanske kungen Felipe VI, som sade att de katalanska ledarna hade satt sig själva "utanför lagen".

Enligt uppgifter i media ska Carles Puigdemont komma med ett uttalande senare under onsdagen.

Euroområdets sammanvägda inköpschefsindex för industrin och tjänstesektorn uppgick till definitiva 56,7 i september. Det var i linje med det preliminära utfallet och högre än 55,7 i augusti.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, uppgav i en kommentar att september-PMI avslutar ett imponerande kvartal som indikerar en BNP-tillväxt på 0,7 procent.

"Ekonomin går in i fjärde kvartalet med företag som fått ny energi av ökat inflöde av nya order, som växer i snabbaste takten på mer än sex år, och förväntningar på den framtida tillväxten som tar ny fart efter sommarstiltjen", sade han.

Han noterar också att tillväxten blir alltmer brett baserad vilket bör göra uppgången mer uthållig då företagsvinsterna, arbetsmarknaden och efterfrågan förbättras över hela euroområdet.

Chris Williamson noterar även att stigande pristryck visar på säljarens marknad för många varor och tjänster då efterfrågan överstiger utbudet.


               onsdag kl 10.35 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:1143 (8:1251) Statsobl 2y -0,68 (-0,67)
EUR/SEK 9:5455 (9:5609) Statsobl 10y 0,94 (0,95)
EUR/USD 1:1763 (1:1767) Räntegap/ty 49 (48)
US obl 10 2,32 (2,33) Ty obl 10 0,45 (0,47)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies