1515

Räntor och valutor: Små valutareaktioner på Trumps tullbesked

Dollarn var något lägre på tisdagsmorgonen efter att initialt ha stärkts lite sedan USA annonserat nya importtullar på kinesiska varor. 

Under natten mot tisdagen eskalerade Donald Trump handelskriget med Kina och införde importtullar på varor till ett värde om 200 miljarder dollar.

Från och med den 24 september införs tullar på 10 procent. Procentsatsen kommer öka till 25 procent till årsskiftet för att låta företag byta leverantörer.

I ett uttalande varnade presidenten också Kina för att slå tillbaka med motåtgärder. Om Kina vidtar motåtgärder mot amerikansk industri eller jordbruk "kommer vi omedelbart inleda fas tre, vilket är tullar på varor för 267 miljarder till".

Dollarn tappade något under morgonen när marknaden förberedde sig på Kinas respons.

"Den omedelbara frågan för marknaden är hur kina svarar på tullarna", sade Junichi Ishikawa, senior valutastrateg vid IG Securities till Reuters.

Kinas handelsminister Zhong Shan sade vid ett möte med utländska företagschefer på tisdagen att USA:s unilateralism och protektionism kommer skada den globala ekonomin och inte vara bra för något land och samarbete mellan de båda länderna är det enda rätta valet inom handel. 

"Dollarns omedelbara reaktion har dämpats något då vissa börser lyckas stiga trots handelsnyheterna. Det ser ut som om en konsensus hade bildats på förhand om var uttalandet skulle bli", sade Shusuke Yamada, valuta- och aktiestrateg vid BofAML i Tokyo, till Reuters. 

Japanska Nikkei 225 och Topix är upp 1,6-1,7 procent på morgonen Hang Seng i Hongkong var dock ned omkring 0,7 procent.

Iris Pang, ekonom vid ING, sade till Financial Times att undantaget för vissa konsumentvaror kommer begränsa påverkan på amerikansk inflation och vissa kinesiska exportörer men att Kina sannolikt inte skulle komma till förhandlingsbordet under hot. 

"Vi tror att Kina bara återvänder till förhandlingarna om USA håller sitt tidigare löfte om att det inte blir ytterligare tullar. Då kan båda sidor prata igen. Förhoppningsvis är det vad som händer, men chansen är liten", sade hon till tidningen. 

Amerikanska tioåringen, som under ett par timmar på måndagen åter handlades över 3 procent, handlas kring 2,99 procent på tisdagsmorgonen. 

På tisdagens makroagenda står bland annat bostadspriser för augusti från Valueguard och arbetslöshet för augusti från SCB.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?