1515
Annons

Räntor och valutor: Små valutareaktioner på Trumps tullbesked

Dollarn var något lägre på tisdagsmorgonen efter att initialt ha stärkts lite sedan USA annonserat nya importtullar på kinesiska varor. 

Under natten mot tisdagen eskalerade Donald Trump handelskriget med Kina och införde importtullar på varor till ett värde om 200 miljarder dollar.

Från och med den 24 september införs tullar på 10 procent. Procentsatsen kommer öka till 25 procent till årsskiftet för att låta företag byta leverantörer.

I ett uttalande varnade presidenten också Kina för att slå tillbaka med motåtgärder. Om Kina vidtar motåtgärder mot amerikansk industri eller jordbruk "kommer vi omedelbart inleda fas tre, vilket är tullar på varor för 267 miljarder till".

Dollarn tappade något under morgonen när marknaden förberedde sig på Kinas respons.

"Den omedelbara frågan för marknaden är hur kina svarar på tullarna", sade Junichi Ishikawa, senior valutastrateg vid IG Securities till Reuters.

Kinas handelsminister Zhong Shan sade vid ett möte med utländska företagschefer på tisdagen att USA:s unilateralism och protektionism kommer skada den globala ekonomin och inte vara bra för något land och samarbete mellan de båda länderna är det enda rätta valet inom handel. 

"Dollarns omedelbara reaktion har dämpats något då vissa börser lyckas stiga trots handelsnyheterna. Det ser ut som om en konsensus hade bildats på förhand om var uttalandet skulle bli", sade Shusuke Yamada, valuta- och aktiestrateg vid BofAML i Tokyo, till Reuters. 

Japanska Nikkei 225 och Topix är upp 1,6-1,7 procent på morgonen Hang Seng i Hongkong var dock ned omkring 0,7 procent.

Iris Pang, ekonom vid ING, sade till Financial Times att undantaget för vissa konsumentvaror kommer begränsa påverkan på amerikansk inflation och vissa kinesiska exportörer men att Kina sannolikt inte skulle komma till förhandlingsbordet under hot. 

"Vi tror att Kina bara återvänder till förhandlingarna om USA håller sitt tidigare löfte om att det inte blir ytterligare tullar. Då kan båda sidor prata igen. Förhoppningsvis är det vad som händer, men chansen är liten", sade hon till tidningen. 

Amerikanska tioåringen, som under ett par timmar på måndagen åter handlades över 3 procent, handlas kring 2,99 procent på tisdagsmorgonen. 

På tisdagens makroagenda står bland annat bostadspriser för augusti från Valueguard och arbetslöshet för augusti från SCB.

Analytikern prickade rallyt i Bioarctic – pekar ut nästa forskningssuccé

DNB:s analytiker Patrik Ling såg framför sig att Bioarctic skulle lyckas med sin Alzheimers-studie och prickade in onsdagens kursrally. Han tror att nästa år kommer att bli avgörande för var aktien tar vägen härnäst.

För Di pekar han också ut nästa bolag som kan bli en succé. I en aktie, som enligt honom har fått oförtjänt mycket stryk, ser han en uppsida på nästan 300 procent.

”Kan man bekräfta det i ytterligare studier är det också en 'game changer' för patienterna – precis som för Bioarctic”, säger han.

DNB:s hälsoanalytiker Patrik Ling.
DNB:s hälsoanalytiker Patrik Ling.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera