1515

Räntor och valutor: Små rörelser i väntan på Fed

Dollarn stärks något från 13-månaderslägsta nivåer på onsdagen inför kvällens Fed-besked. Samtidigt som kronan noterar minimala rörelser efter beskedet att allianspartierna vill väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Alliansen meddelade vid en pressträff på onsdagsmorgonen att de vill väcka misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson, till följd av IT-skandalen vid Transportstyrelsen.

Partierna begär nu att talmannen kallar in kammaren för att riksdagen ska behandla begäran.

"Vi från alliansens sida vill väcka misstroende mot de tre ansvariga statsråden för brister i ansvarstagandet i krisen", sade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Kronan noterade inga större rörelser i samband med beskedet och handlas vid 8:22 mot dollarn, 4 öre svagare än på tisdagen. Mot euron handlas kronan sidledes vid 9:56.

Dollarn har pressats under senaste månaden, bland annat till följd av osäkerhet kring Trump-administrationens möjligheter att genomföra sin politik.

På tisdagen godkände senaten ja till att påbörja en debatt om att ersätta Obamacare. Senare under kvällen röstade senaten nej till majoritetsledaren Mitch McConnells hälsovårdsförslag. Hälsovårdsförslaget har setts som en barometer för Trump-administrationens förmåga att få lagar godkända i senaten inför exempelvis infrastruktursatsningar och skattereform.

I en intervju med Wall Street Journal sade Donald Trump att hans nästa prioriterade område blir just skattelagstiftningen. Närmare bestämt att få ned företagsskatten och ge skattelättnader för medelklassen, även om det innebär att en del mer välbeställda får betala mer i skatt.

Annars avvaktar marknaden inför kvällens räntebesked från Fed som inte följs av någon pressträff eller nya prognoser.

Fed väntas hålla räntan oförändrad efter höjningen i juni. Bedömare kommer bevaka indikationer om huruvida de kan tänkas höja igen i år och när de ska påbörja processen med att krympa balansräkningen. Även skrivningar om inflationen är av stort intresse.

Dollarn handlas på förmiddagen vid 111:83 mot japanska yen och 1:1630 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 2 punkter jämfört med tisdagen till 2,32 procent.


Innehåll från Odin FonderAnnons

Aktiv förvaltning har gett ODIN Sverige över 10 000 procent i avkastning

ODIN Fonders förvaltare Hans Christian Bratterud och Jonathan Schönbäck med Carolina Elvind, analytiker.
ODIN Fonders förvaltare Hans Christian Bratterud och Jonathan Schönbäck med Carolina Elvind, analytiker.

När förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud tillsammans med analytiker Carolina Elvind på ODIN Fonder investerar i ett nytt bolag är tanken alltid att de ska äga det för evigt. 

Långsiktigheten är helt avgörande för den avkastning som ODIN Sverige har haft sedan fonden startade för 27 år sedan. Att fonden har gått upp över 10 000 procent sedan starten 1994 gör fonden till den andra fonden i Europa alla kategorier som har passerat 10 000 procent i avkastning under samma tidsperiod. 

– Att fonden har haft en avkastning på 10 000 procent betyder att du har fått 100 gånger pengarna, dvs startkapitalet plus 100 gånger till. Enkelt förklarat – om du satte in 100 000 kr i ODIN Sverige C den 31 oktober 1994, dagen som fonden startade, lät pengarna vara till den 31 augusti 2021 hade du haft över 10,3 miljoner. 100 000 i fondens jämförelseindex (OMXSB Cap GI) under samma tidsperiod hade blivit 2,3 miljoner, säger Jonathan Schönbäck.

Investerar i de bästa – oavsett storlek

En viktig skillnad mellan ODIN Sverige och andra Sverigefonder är att ODIN Sverige är en så kallad all cap-fond. ODIN försöker hitta de bästa bolagen oavsett storlek, vilket inte bara ger en bättre riskspridning, utan också bättre möjligheter att lyckas över tid.

– Jag tror att det är viktigt att förstå att avkastningen, det är inte något vi på förvaltningen eller aktiekurserna skapar, säger Hans Christian Bratterud. Det skapas inne i bolagen vi investerar i, av engagerade medarbetare, drivna ledningsgrupper och engagerade huvudägare. 

Se filmen där förvaltare Hans Christian Bratterud berättar om framgången bakom ODIN Sveriges 10 000-procentiga avkastning här 

Långsiktiga ägare skapar förtroende

Runt 80 procent av bolagen i portföljen har en tydlig, långsiktig huvudägare. Fonden har många innehav med en decentraliserad styrning där det är personerna som är närmast affären som fattar besluten. Inte en vd på toppen som ska ha koll på varje liten detaljfråga. Bra bolag ger ansvar och förtroende ut i organisationen. 

– Vårt starka fokus på bolagskulturen gör oss ganska unika. Det svåra är att kunna hitta just de hållbara kvalitetsbolagen, att investera i dem och sedan sitta kvar som ägare länge. Har bolaget en hållbar, sund bolagskultur så slösar de inte på resurserna och får därmed en bra avkastning på kapitalet, säger Jonathan Schönbäck.

Om ODIN Sverige:
Fond: ODIN Sverige startade den 31/10-94 och har fram till den 31/8-21 avkastat 10 338 procent. Jämförelseindex OMXSB Cap GI 2 296 procent under samma period. Årlig avkastning sedan start 18,93 procent.

Nyfiken på ODIN Sverige? Läs mer om fonden här.  

Team: Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud, förvaltare och Carolina Elvind, analytiker.

Fondbolag: ODIN Fonder är ett nordiskt fondbolag som startade 1990 och erbjuder 9 aktiefonder på den svenska marknaden.

Läs mer om ODIN Sverige här. 

Risktext:
Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.

Mer från Odin Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?