1515
Annons

Räntor och valutor: Små rörelser

Amerikanska marknadsaktörer avvaktar i första hand fredagens KPI- och detaljhandelsdata för december, och en rad Fedkommentarer på måndagskvällen gav inget större avtryck på marknaderna.

Raphael Bostic, relativt nytillträdd Fedchef i Atlanta, talade om behov av fortsatta räntehöjningar, men de kanske inte behöver bli kraftiga.

"Skulle statistiken i närtid falla ut i liknande härad som mina utsikter är jag komfortabel med att långsamt dra tillbaka ackommoderingen. Jag vill dock påpeka att det inte nödvändigtvis betyder tre till fyra höjningar per år", sade han och påminde att Fed utöver höjningar även minskar på den mjuka penningpolitiken genom att minska balansräkningen.

Fedchefen i Boston, Eric Rosengren, argumenterade för sin del för att det kan vara lämpligt att utvärdera om Feds mål om 2 procents inflation fortfarande är lämpligt. Den bästa möjliga inflationsnivån kan tänka sig variera på samma sätt som den naturliga jämviktsarbetslösheten inte är stadig på en enskild nivå.

"Min egen syn är att vi ska fokusera oss på ett inflationsspann med möjligheten att röra oss inom intervallet eftersom den optimala inflationsnivån förändras", sade han och påpekade att ett inflationsspann skulle kunna öka "flexibiliteten".

I en frågestund efter anförandet sade han att Fed borde sikta på ett inflationsintervall mellan 1,5 och 3,0 procent.

Fedchefen i San Francisco, John Williams, fortsatte samtidigt att argumentera för ett prisnivåmål. Snarare än att nå 2 procent varje år skulle ett sådant inflationsmål titta på genomsnittsinflationen över ett längre tidsspann.

På tisdagens USA-agenda märks NFIB:s småföretagarindex för december, klockan 12.00, samt JOLTS-data, med lediga tjänster och omsättning på arbetsmarknaden, för november, klockan 16.00.

Klockan 16.00 ska vidare Fedchefen i Minneapolis, Neel Kashkari, tala vid en frågestund.

Asiatiska börser noterar måttliga uppgångar på de flesta håll så här långt på tisdagen, även i Tokyo stiger kurserna något trots en tydlig förstärkning för yenen mot dollarn efter besked om att Bank of Japan minskar på inköpen av ultralånga obligationer.

Valutamarknadsaktörer spekulerar om huruvida de minskade BOJ-köpen kan vara en signal om att centralbanken kan vara på väg att dra ned något på stimulanserna. BOJ-bevakare tror dock att det är för tidigt för sådana spekulationer

"Det dröjer länge innan BOJ inleder en verklig normalisering", sade Junko Nishioka, tidigare BOJ-ledamot och nu chefekonom vid Sumitomo Mitsui Banking Corp, till Bloomberg News.

Från toppmötet mellan Nord- och Sydkorea i Panmunjom kom uppgifter om att Nordkorea kommer att skicka en högnivådelegation, idrottare, hejaklacker och journalister till de olympiska vinterspelen i Pyeongchang.

I Europa riktas blickarna mot Tyskland som redovisar industriproduktion samt handels- och bytesbalans för november klockan 8.00, samt mot Eurostats publicering av arbetslöshetsdata för november, klockan 11.00.

I Sverige ska Riksgälden redovisa statsbudgetutfallet för december, och därmed också för helåret 2017, klockan 9.30.


Innehåll från Piteå KommunAnnons

Därför är Piteå Norrlands gröna nav

Flygfoto över centrala Piteå.
Flygfoto över centrala Piteå.Foto:Maria Fäldt

För att bromsa klimatförändringarna och nå FN:s globala klimatmål krävs en omställning. Här har Sveriges kommuner en avgörande roll som på lokal nivå kan påverka mycket. I Piteå kommun har flera miljösatsningar gjorts och det är inte utan anledning som staden är Norrlands gröna nav.

I Piteå kommun har hållbarhetsarbetet alltid varit en självklarhet. Näringslivsavdelningen arbetar ständigt med att attrahera både interna och externa företag som har en hållbarhetsprofil – nationellt såväl som internationellt. Och onekligen lyckas de. Nicklas Larsson, Näringslivschef Piteå Kommun, menar att Piteå är stekhett för entreprenörer.

 – Vi är uppvaktade av flera olika aktörer från hela världen – allt från Australien och USA till företag i Europa. För oss är det viktigt att fortsatt hålla en hållbarhetsprägel på nyetableringarna, säger han. 

Kommunen har all anledning att vara stolta över sina gröna omställningar. I Piteå byggs en av Europas största vindkraftsparker med 1 101 vindkraftverk, där första etappen med 300 verk är påbörjad. Vindkraftparken, Markbygd 1 101, kommer att bidra med 6–8 procent till Sveriges totala energiproduktion.

 – Energisatsningarna har placerat Piteå på världskartan när det handlar om förnybar energi. Vi har förutsättningarna för en miljövänlig omställning och har gjort flera insatser som visar på att Piteå är Norrlands gröna nav, säger Nicklas Larsson.

Läs mer om livet i Piteå på Inflyttare 

 Ett av kommunens flaggskepp är Haraholmen som bland annat erbjuder en 340 000 kvadratmeter stor industripark och sjötransport-möjligheter. Dessutom har Haraholmen en god geografisk positionering, både nära Skellefteå och Northvolts batterifabrik, samt att det ligger bara 10 minuters bilfärd från Piteå centrum.

 – Arbetar man ute i industriparken tar man sig snabbt och enkelt in till Piteå centrum för en lunch. Därtill är det också goda logistikmöjligheter på Haraholmen med bland annat en elektrifierad järnväg intill vår hamn, Piteå Port & Hub, säger Nicklas Larsson.

I Piteå är det inte bara företagandet som håller hög standard utan också utbildningsväsendet. I staden finns nämligen tre forskningsinstitut. Närmst i pipeline ligger en satsning som Luleå tekniska universitet gör, där de planerar för en stor forskningssatsning gällande vätgas belägen i Piteå.

 – De samverkar med flera lokala aktörer i regionen och det kommer att bli en häftig etablering där man tar höjd för tung, experimentell verksamhet, säger Nicklas Larsson.

Han beskriver Piteå som den perfekta platsen att bo på – av flera anledningar. Som Norrbottens främsta sommarstad, lockas årligen hundratusentals turister till orten som erbjuder både skärgård och nära till fjäll.

Läs mer om etableringsmöjligheter på Mark och lokaler för etablering och expansion - Etablera och investera

– Vi har fantastisk natur och du får mycket för pengarna om du vill bo och leva i Piteå. Här finns ett rikt kultur- och föreningsliv där mycket händer hela tiden. Det är den ultimata platsen, det är bokstavligen hit man kommer när man kommer hem, säger han.

FAKTA
Piteå är en kommun som växer och omformas. Här lever och verkar över 42 000 människor med mångfald som grund. Hit kommer årligen människor från hela världen tack vare närheten till allt – naturen, flygplatsen, staden, skärgården och varandra. Här satsar man på en hållbar skola för framtiden med forskning och det livslånga lärandet som grund. Piteås näringsliv är i ständig rörelse. Här finns stora aktörer med mod att satsa och små företag med starka idéer. Tillsammans utgör de ett starkt och varierat näringsliv i branscher såsom förnybar energi, tillverkningsindustri, besöksnäring, tjänstesektor samt kulturella och kreativa näringar.

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?