1515
Annons

Räntor och valutor: Räntorna inelder veckan uppåt

Efter en svängig avslutning på förra veckan, inte minst på USA-börserna, så inleds denna vecka med överlag stigande räntor och börsuppgångar i Europa, samtidigt som dollarn tappat något.

Tyska räntor handlas 1-4 punkter högre med den tioåriga statsobligationen på 0,78 procent. Den tioåriga USA-obligationen har stigit 4 punkter till 2,89 procent, den högsta nivån sedan årsskiftet 2013/2014, då tioåringen senast var över 3 procent. 

"Detta är bara en fortsättning av den uppåtgående trenden i obligationsräntorna då folk omvärderar de ekonomiska utsikterna. Även vid 2,90 procent är den tioåriga USA-obligationen fortsatt låg", sade Grant Lewis på Daiwa Capital till Reuters. 

ECB-signaler i helgen väger också på obligationsmarknaden, då ECB fortsatt lutar åt att avsluta tillgångsköpen efter september i år. 

Rådsledamoten Ewald Nowotny sade att han inte ser något behov för ECB att fortsätta QE-programmet efter september, "åtminstone inte i nuvarande form", men upprepade försäkran om att en räntehöjning är aktuell först en tid därefter. 

Han tonade även ned börsturbulensens betydelse och framhöll att det inte är centralbankerna uppgift att tillfredsställa marknaderna, utan att säkra generell ekonomisk stabilitet. 

IMF-chefen Christine Lagarde såg heller inte de skarpa fluktuationerna på aktiemarknaderna som oroande givet den starka globala tillväxten.

För USA:s del bidrar skattesänkningar och expansiv budget till fokus på högre räntor. Vita husets budgetförslag, som ska presenteras på måndagen, väntas enligt medieuppgifter inkludera 200 miljarder dollar till infrastruktur och 23 miljarder dollar till förstärkt gränsskydd.

Budgeten har kostnadsbesparande förslag men bryter enligt Washington Post ändå med den republikanska traditionen genom att inte sikta på en balanserad budget inom tio år.

Pundet handlas fortsatt svagare i spåren av ökad osäkerhet runt brexit. Dollarn har netto tappat något mot såväl euro som yen jämfört med noteringarna på fredag eftermiddag.

Högre löneökningar i USA var en delvis utlösande faktor till den senaste marknadsturbulensen. Bedömare lyfter nu fram januariutfallet för USA-KPI på onsdagen som fokus för globala marknader i veckan, och som en möjlig ny trigger för högre räntor och starkare dollar.

Kärninflationen har stabiliserats men ligger fortsatt en bit under målet, och januari väntas visa en liten nedgång till en årstakt på 1,7 procent. 

Bild: kärninflationen i USA det senaste året

Veckans Europaagenda bjuder på bland annat brittisk KPI-data för januari på tisdagen. 

För svensk del riktas veckans intresse främst mot Riksbankens räntebesked på onsdagen. Då väntas också Valueguards redovisning av boprisutvecklingen i januari, där bedömare ser en sedvanlig uppgång i början av året, men en viss säsongsjuterad nedgång.

SEB SEB A -0,94% Dagens utveckling :s boprisindikator steg till -7 i februari från -13 i januari, vilket var första gången på åtta månader som indexet steg. Av de tillfrågade tror 34 procent på stigande priser under det kommande året medan 41 procent tror på fallande priser. 

Svenska räntor är 1-2 punkter upp på måndagen, medan kronan sammantaget stärkts 1-2 öre mot dollar och euro. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?