Annons

Räntor och valutor: Räntorna fortsätter stiga

Räntorna steg på onsdagen, i spåren av en generell börsuppgång, där Dow Jones gick över 20.000-nivån för första gången. Oljan sjönk tillbaka något medan dollarn var slagig, med små nettoförändringar.

Räntorna fortsatte tisdagens uppgång och på onsdagen var tyska räntor ytterligare 2-5 punkter upp, medan USA-räntorna steg 2-3 punkter, med den tioåriga statsobligationen på 2,50 procent vid svensk stängning.

Marknaderna och riskaptiten fortsätter att reagera på den nya Trumpadministrationens utspel. Mycket har handlat om ökad protektionism och krafttag mot illegala immigranter men även grönt ljus för nya oljeledningar och antydningar om skattesänkningar.

"De saker som Trump gör är exakt vad han sade att han skulle göra. Om han är framgångsrik, så kommer räntorna att stiga", sade Charles Comiskey Scotiabank till Marketwatch.

Enligt Marc Chandler, valutastrateg på Brown Brothers Harriman, är marknadsaktörerna samtidigt frustrerade över vad den nya administrationen prioriterar.

"De vill höra mer detaljer och diskussioner om skattereformer, avregleringar och infrastrukturplaner. Men prioriterat för dagen är att bygga muren mellan USA och Mexiko och att agera mot immigration från 'terrorbenägna'" länder, skrev han i en kommentar enligt Business Insider.

Australiendollarn tappade efter ett lägre KPI-utfall än väntat för fjärde kvartalet. Den mexikanska peson tyngdes av att Trump twittrat om byggandet av muren, men återhämtade sig senare. Pundet stärktes successivt och var tillfälligt över 1:26-nivån mot dollarn, för första gången sedan mitten på december. På torsdagen ska regeringen lämna in sitt lagförslag om brexit till parlamentet.

Marknaden reagerade däremot inte nämnvärt på att tyska IFO-index (företagsklimatet) sjönk till 109,8 i januari från 111,0 föregående månad, väntat var 111,3.

Det var första nedgången efter fyra månaders stegring och den lägsta nivån sedan september. Nulägesindex steg något medan det framåtblickande indexet sjönk till 103,2 från 105,5.

På tisdagen visade även tyska PMI (kombinerat) en viss nedgång för januari.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe uppgav att de tyska företagen inväntar handling och inte bara ord från den nya Trumpadministrationen, och att inga protektionistiska åtgärder ännu beslutats om.

"Det finns ingen Trumpeffekt ännu i dessa siffror då exportförväntningarna har stigit, även i bilindustrin", sade han enligt Reuters.

Unicredit noterade att även om Donald Trumps intention att straffa utländska företag för att de inte producerar i USA säkerligen dämpat utsikterna så är fundamenta, såväl inhemskt som globalt, solida.

"Men osäkerheten om Trumps ekonomiska agenda har dämpat utsikterna för den globala handeln och tyska exportföretag på medellång sikt", skrev Unicredit.

Europaräntorna drogs även uppåt av svag efterfrågan i en tysk obligationsemission och av ECB-kommentarer. Sabine Lautenschläger, ledamot i ECB:s direktion som inte direkt tapetserar skärmarna med sina uttalanden, sade att ECB snart bör starta diskussioner om att inleda en gradvis nedtrappning av tillgångsköpen.

"Alla förutsättningar för en stabil uppgång i inflationen existerar. Jag är därför optimistisk om att vi snart kan vända oss till frågan om en exit", sade hon.

Hon tillade att en sådan bör nedtrappning bör vara gradvis och komma först när de försäkrat sig om att pristillväxten är förankrad.

Svenska räntor steg 2-5 punkter upp medan kronan tappade marginellt mot dollarn till 8:84 men stärktes 2 öre till 9:48 mot euron.

TNS Prospera rapporterade om stigande inflationsförväntningar hos penningmarknadens aktörer på såväl kort som lång sikt. På lång sikt ligger de nu åter på 2 procent, det vill säga i linje med inflationsmålet.

Nordea noterade att inflationsförväntningar i hög grad reagerar på utvecklingen för den aktuella inflationen. Den gradvis högre inflation vi sett sedan början på 2015, främst på grund av högre energipriser, har därmed bidragit till att lyfta inflationsförväntningarna.

Även om högre energipriser är det främsta skälet så kan det inte uteslutas att den expansiva policyn från Riksbanken också bidragit.

"Framåtblickande så väntar vi oss inte att huvudinflationen ska stiga så mycket mer då skjutsen från energipriserna kommer att avta. Med en i stort sett oförändrad inflation framöver så väntas även inflationsförväntningarna stabiliseras på nuvarande nivåer", skriver Nordea.

De noterade även att utfallet är det sista innan Riksbankens nästa penningpolitiska möte den 14 februari, och att det kan lugna Riksbanken något.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?