Räntor och valutor: Räntor stabiliseras på högre nivåer

Europeiska statspappersräntor noteras oförändrat till marginellt högre i förmiddagens handel på torsdagen. Euron handlas samtidigt nära oförändrat mot dollarn, som i sin tur handlas ytterligare något starkare mot japanska yen.

Förmiddagens Europafokus riktas mot Eurostats beräkning av preliminär inflationstakt i euroområdet i februari, klockan 11.00.

Efter preliminära februari-utfall något under prognos från Spanien och Frankrike tidigare i veckan visade utfallet från Tyskland en något högre inflationstakt än väntat. Det har i sin tur följts av att konsensusprognosen inför dagens EMU-data har justerats upp till 2,0 procent, från 1,9 procent tidigare.

I januari var KPI-inflationen i euroområdet 1,8 procent, och om februari-utfallet kommer in i linje med prognos skulle det vara första gången sedan januari 2013 som euro-inflationen når 2 procent. Kärninflationstakten, som ECB-ledamöterna är mer bekymrade över, väntas dock ha legat kvar på 0,9 procent i februari, i så fall för tredje månaden i rad.

Data från Tyskland på torsdagsmorgonen visade importpriserna steg 0,9 procent i januari jämfört med december. Det var högre än väntade +0,5 procent och januari blev därmed sjätte månaden i rad med tyska importpriser över prognos. Ökningen på årsbasis var 6,0 procent i januari, över väntade 5,5 procent.

Svenska statsobligationsräntor stiger marginellt på torsdagsförmiddagen, kronan stärks samtidigt ett par öre mot euron jämfört med noteringarna vid den svenska stängningen på onsdagen.

SCB-data på förmiddagen visade att den svenska bytesbalansen genererade ett överskott på 64,3 miljarder kronor under fjärde kvartalet. Det var högre än de 50,8 miljarder som noterades fjärde kvartalet 2015 och det högsta överskottet som noterats sedan tredje kvartalet 2008 (71 miljarder kronor).

Utlandsställningen visade samtidigt att Sverige hade en nettotillgång mot utlandet på 730 miljarder kronor, en ökning från 484 miljarder kronor under tredje kvartalet.

Amerikanska statspappersräntor har endast noterat blygsamma rörelser efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, efter att ha stigit tydligt tidigare i veckan i spåren på att marknadsaktörer har omvärderat sannolikheten för en räntehöjning från Fed om knappt två veckor.

Under natten till torsdagen sällade sig den tidigare überduvan, Fedguvernören Lael Brainard, till den numera ganska långa raden av Fedledamöter som flaggat för att det kan bli aktuellt att höja räntan inom kort.

Lael Brainard sade att den amerikanska ekonomin utvecklas positivt och att det därför kan vara lämpligt att höja räntan snart.

"Förutsatt att vi ser fortsatta framsteg så kommer det troligen att snart vara lämpligt att ta bort ytterligare ackommodation, och fortsätta på en gradvis bana", sade hon.

Ekonomerna på SEB meddelade på torsdagsförmiddagen att de har ändrat sin prognos och räknar nu med att Fed höjer räntan den 15 mars. De har även tidigare sett goda skäl för en marshöjning men saknat tydlig vägledning om detta från Fed.

"Men Fed har blivit allt mer hökaktigt de senaste veckorna och gårdagens tal av Brainard gick också i linje med detta. Feds kommunikation har varit mycket framgångsrik i att snabbt bana väg för en marshöjning", skrev SEB-ekonomerna i ett kundbrev.

Marknadens prissättning av sannolikheten för en räntehöjning i mars noteras till 86 procent på torsdagsförmiddagen enligt Bloomberg News kalkylator. Det kan jämföras med cirka 40 procent förra fredagen.

Det kvarstår dock några viktiga hållpunkter inför FOMC-mötet den 14-15 mars som eventuellt kan ändra förväntningsbilden; på fredagen, klockan 19.00, talar Fedchefen Janet Yellen om ekonomiska utsikter, och hennes vicechef Stanley Fischer ska tala om penningpolitiskt beslutsfattande klockan 18.30.

I den mån det skulle kvarstå osäkerhet om vilket beslut Fed kommer att fatta den 15 mars kan dessa eventuellt skingras efter jobbstatistiken för februari, som presenteras den 10 mars.

Torsdagens USA-agenda är relativt tunn men bjuder ändå på sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa i USA, klockan 14.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?