Annons

Räntor och valutor: Ränteuppgången kom av sig

Europeiska statspappersräntor steg något i den inledande handeln på torsdagen men vände senare nedåt efter en överraskande svag konjunktursignal från Tyskland.

Euron, som försvagats mot dollarn under natten, återhämtade i stort sett allt i eftermiddagshandeln på torsdagen samtidigt som USA-valutan fortsatte att försvagas mot japanska yen.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index sjönk till 115,4 i februari från historiskt höga 117,6 i januari. Det var en större nedgång än väntade 117,0, men fortsatt klart över 20-årsgenomsnittet 103,7.

Det var främst index över utsikterna som dämpades i februari, till 105,4 från 108,3 i januari, medan nedgången för nulägesomdömet var mer måttlig, till 126,3 från 127,8.

En IFO-ekonom konstaterade, enligt Reuters, att den tyska ekonomin är något mindre "euforisk" och att det starka exportsentimentet har dämpats något. Ekonomen ville dock inte tala om någon trendvändning ännu, men noterade att avtalet om regeringskoalitionen inte ger något skäl till jubel, snarare måttfullhet.

Commerzbank noterade i ett kundbrev att den senaste tidens turbulens på aktiemarknaderna kan ha bidragit till att nedgången i IFO-index blev större än väntat i februari.

"Men ECB:s penningpolitik kommer att förbli mycket expansiv, och några cykliska excesser syns ännu inte. Det ganska starka uppsvinget för den tyska ekonomin lär fortsätta", skrev chefekonomen Jörg Krämer i kundbrevet,

Tidigare på onsdagen visade en barometer från Insée att sentimentet i den franska tillverkningsindustri, och hela näringslivet, dämpades något i februari från höga nivåer i januari. 

Protokollet från ECB:s penningpolitiska möte den 25 januari visade att rådet då var enigt om att det var för tidigt att ändra språkbruket för att signalera en kommande normalisering av penningpolitiken. 

Förtroendet hade dock ökat för att inflationen så småningom kommer att stiga mot målet (kan bli intressant att jämföra mot Riksbanksprotokollet på fredagen) och flera ledamöter var redo att ta bort löftet om att utvidga QE-programmet vid behov.

Rådet upprepade också budskapet från i december om att den framåtblickande guidningen kan ses över under de första månaderna av 2018 som en del av den vanliga översynen vid de kommande penningpolitiska mötena.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att skrivningarna i protokollet antyder att ECB kan komma att slopa sin "lättnadsbias" i policy-uttalandet redan efter nästkommande möte, den 8 mars, men de hittar inga tydliga indikationer på när tillgångsköpen verkligen kommer att avslutas och den starkare euron har nu uppenbarligen blivit en faktor att beakta.

"ECB noterade dock i protokollet att 'den senaste volatilitet i växelkursen för euron var en källa till osäkerhet' för prisstabiliteten. Och detta möte hölls före de stora fallen i aktiekurserna tidigare (i februari). Beslutsfattarna kan mycket väl ha blivit mer bekymrade om de finansiella förhållandena sedan dess", skrev Capital Economics.

Svenska statsobligationsräntor fortsatte något nedåt i långa löptider på torsdagen, tioårsräntan sjönk 2 punkter, till 0,86 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten krympte till 15 punkter (16)

Euron stärktes drygt 2 öre mot kronan, till 10:01, medan dollarn stärktes knappt 3 öre, till 8:12. TCW-index steg till 133,74 (133,44).

Data från SCB på förmiddagen visade att antalet anställda i Sverige ökade med 2,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2016. Lönesumman ökade samtidigt 4,6 procent totalt, och 4,9 procent inom näringslivet.

Det totala antalet lediga jobb i uppgick till 101.500 under fjärde kvartalet, upp från 92.200 för ett år sedan.

76.600 lediga jobb återfanns inom näringslivet, 14,1 procent fler än för ett år sedan. Av dessa var 36.000 vakanser, en ökning med 9,6 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Amerikanska statspappersräntor steg, främst i längre löptider, på onsdagskvällen efter att Fed publicerat protokollet från FOMC-mötet den 30-31 januari.

Protokollet indikerade ökat förtroende bland ledamöter om fortsatt god ekonomisk tillväxt och stigande inflation, vilket "ökar sannolikheten för att en gradvis uppåtbana för Federal Funds (styrräntan) kommer att vara lämpligt".

Den amerikanska tioårsräntan noterades till drygt 2,95 som högst i den sena USA-handeln på onsdagen, en ny toppnotering sedan årsskiftet 2013/2014, men backade sedan tillbaka något på torsdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,91 procent, 2 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.

USA-data på torsdagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk tillbaka till 222.000 förra veckan, från 229.000 veckan före. 

RDQ Economics konstaterade i ett kundbrev att det var fjärde veckan i rad som antalet nyanmälda arbetslösa har legat på eller under 230.000 "vilket är anmärkningsvärt lågt och stabilt för denna volatila veckoserie".

"Arbetsmarknadens budskap är detsamma - företagen är extraordinärt ovilliga att göra sig av med arbetare vilket, med all sannolikhet, speglar svårigheterna med att ersätta dem", skrev RDQ Economics.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?