1515

Räntor och valutor: Ränteuppgång befästs - Japan kämpar emot

I väntan på eftermiddagens amerikanska arbetsmarknadsdata har den senaste tidens tydliga ränteuppgång befästs. Stöd kommer från stark europeisk industridata under fredagsförmiddagen.

Japans centralbank kämpar dock emot genom att erbjuda obegränsade köp av tioåriga statspapper för att hålla nere de japanska räntorna i linje med centralbankens guidning, något som har försvagat yenen.

Euron handlas kring den starkare nivå som den nådde mot dollarn under torsdagen. Industriproduktionsdata från Tyskland, Frankrike och Spanien överraskade på uppsidan. Den brittiska motsvarigheten nådde dock inte upp till förväntningarna, vilket fick pundet att pressas.

Ränteuppgångarna har samtidigt bidragit till viss press på andra finansiella marknader.

"En nyckelfråga för finansmarknaderna är huruvida den senaste tidens hökaktiga centralbanksguidning kommer att stå sig. Därmed kommer nästa veckas inflationsutfall från USA, Sverige och Norge få mycket uppmärksamhet", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Bank of Japan erbjöd obegränsade köp av tioåriga statsobligationer till en ränta på 0,11 procent, för tredje gången sedan september 2016 då BOJ införde ett mål på 0 procent för tioåringen. BOJ ökade på fredagen även sina köp av obligationer upp till tio års löptid.

"Åtgärden visar på BOJ:s bestämda avsikt att kontrollera obligationsräntorna. Timingen var inte en överraskning, eftersom det inte finns några schemalagda operationer på måndag och om den amerikanska jobbrapporten överraskar på uppsidan så var i dag enda chansen för BOJ att vidta förebyggande åtgärder mot en ränteuppgång", sade Ayako Sera på Sumitomo Mitsui Trust till Reuters.

Två hållpunkter på fredagens agenda väcker särskilt intresse. Dels ska G20-länderna samlas i Hamburg och värden Angela Merkel kommer ha en diger uppgift att lotsa detta möte i hamn utan allvarligare kontroverser.

Ämnen att ta upp saknas inte: klimat, terrorbekämpning, handel, Nordkorea och Qatar har nämnts inför mötet. Under natten till fredagen har det också varit kraftiga protester i Hamburg.

Dessutom ska Donald Trump och Vladimir Putin träffas för första gången, enligt mediauppgifter klockan 15.45 lokal tid.

Från USA kommer jobbrapporten för juni, med en väntad sysselsättningsökning på 178.000 personer. Arbetslöshetsnivån väntas ligga kvar på 4,3 procent och timlönerna spås ha ökat med 0,3 procent.

Kinas valutareserv fortsatte i juni att öka för femte månaden i rad, enligt siffror på förmiddagen.

"Kinas valutareserver antyder att utflödestrycket kan ha mildrats under förra månaden", kommenterar Capital Economics.

SCB meddelade att hushållens konsumtion steg 2,8 procent i maj jämfört med samma månad i fjol. Produktionen i hela näringslivet steg å sin sida med 5,3 procent.

Statens betalningar resulterade i ett underskott på 13,0 miljarder kronor i juni, enligt Riksgälden vars prognos pekade mot ett underskott på 17,5 miljarder kronor.

Riksgäldens nettoutlåning till myndigheter med flera var 4,5 miljarder kronor lägre än prognos, men det berodde till största delen på betalningsförskjutningar mellan månader som inte kommer att påverka helåret.

Euron har i stort bibehållit torsdagens förstärkning mot dollarn, och handlas runt 1,1420. Jens Weidmann, Bundesbankchef och ECB-rådsledamot, sade på torsdagen att en allt starkare tillväxt och avsaknaden av deflation banar väg för en exit från ECB:s okonventionella åtgärder för att öka stimulanserna.

Under gårdagen visade protokollet från det senaste ECB-mötet att rådet även övervägt att ta bort lättnadsbiasen för QE-programmet, men velat avvakta fler tecken på att tillväxten stöttar en uppgång i inflationen. De var också oroliga för att ändringar i språkbruket kan tolkas som en mer omfattande omläggning av penningpolitiken, vilket inte är avsikten.

ECB-ledamot Benoit Coeure sade på fredagen att centralbanken bör anpassa sin policy försiktigt, flexibelt och transparent för att undvika abrupta marknadsrörelser.


Innehåll från SmartReturAnnons

Endast miljön och slutresultatet bryr sig om smart logistik

Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.
Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.

Vi tänker inte på det, men allt som transporteras vare sig det är mat, kläder eller möbler transporteras på en pall. Pallar som butiker inte alltid har ett system för att ta hand om. Lösningen är återanvändning och smart teknologi som gör returlogistiken mer transparent, effektiv, lönsam och miljövänlig.

Det rätta namnet på pallar är lastbärare och en vanlig träpall kan användas flera gånger. Den europeiska standardpallen kallas Europall, är gjord av trä och som importland har Sverige ett stort inflöde av dessa pallar.

– Branschen förändras snabbt, fokus på återanvändning snarare än återvinning växer. Marginalerna kommer inte att förbättras för vare sig industrin eller handeln, och hela den internationella leveranskedjan kommer att effektiviseras allt mer, säger Markus Jakobsson Sales Director SmartRetur. 

Linjär modell fungerar inte

Träpallarna är vanligtvis prissatta i leveransen, så handlarna kan använda dem som de vill. Eftersom butikerna inte har några system för att hantera stora mängder tenderar pallarna att ligga och ta plats bakom butikerna.

– Det här ger möjlighet för vissa pallhandlare att tjäna svarta pengar på att ta bort pallarna. Men det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller miljömässigt då upp till 40 procent av alla träpallar kastas i en sådan linjär, ekonomisk modell, förklarar Markus Jakobsson.

Cirkulär ekonomi i praktiken

Lösningen är återanvändning, eller en cirkulär ekonomimodell, där SmartRetur är ledande i Norden, säger Markus Jakobsson, 

– Det innebär att butikskedjorna hyr pallar som lagras, hämtas, repareras och kompletteras vid behov av uthyraren. Årstider och andra fluktuationer är därmed lättare att jämna ut och det blir stordriftsfördelar när flera spelare går samman hos SmartRetur. Det ger en smidig och mer kostnadseffektiv lösning. Smart Retur var först i Norden med att erbjuda en sådan slinga för Europall och revolutionerade därmed ”bakgårdsverksamheten” nästan över en natt. Idag ser vi till att hela 98 procent av lastpallarna återanvänds.

Varför är det smartare?

Återanvändning lönar sig då det är billigare att låta SmartRetur reparera en skadad träpall än att slänga den och köpa en ny. Företaget har ett IT -system som fungerar som bankkonto där kunderna kan se hur många pallar de har och i vilket skick de är i. Där kan de även köpa eller sälja pallar.

– Du kan sätta in pallar i Norge och ta ut dem i Sverige. Vi ser till att all transport är optimerad, så att bilarna inte kör tomma, det är en enorm miljöfördel som vi också rapporterar till våra kunder.

Framtiden är en plastpall

I Norge och Sverige har dagligvaruhandeln börjat använda en plastpall som håller längre än träpallarna. SmartRetur har implementerat plastpallen i Danmark.

– Vår plastpall är mer miljövänlig och ekonomisk, vi vet att det är en pallkvalitet som kommer att passa i många branscher. En plastpall håller 15–20 år, att jämföra med en träpall som håller 1-3 år. Vår lösning ser till att plastpallen går mellan grossister, lager och butiker i en helt sluten slinga som ger 100 procent kontroll, effektiviteten ökar och kostnaderna minskar, avslutar Markus Jakobsson.

Om SmartRetur

Vi tror att det bara är genom återanvändning och smart teknologi som vi kan göra returlogistiken mer transparent för våra kunder och samhället i stort. SmartRetur grundades 2001 i Norge och har även verksamhet i Danmark och Sverige. Totalt har vi 14 effektiva lager, 7 i Sverige. Vi hanterar cirka 15 miljoner enheter per år och vår omsättning 2021 uppskattas till 50 miljoner euro.  

www.smartretur.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmartRetur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?