1515

Räntor och valutor: Räntebeskedet fick kronan att sjunka

Kronan försvagades medan svenska korträntor steg på torsdagen efter att Riksbanken återigen sänkt sin räntebana och nu ser en första räntehöjning i december eller i februari.

Vid svensk stängning hade kronan försvagats med 6 öre till 10:60 mot euron och med 4 öre till 9:11 mot dollarn.

Den svenska tvåårsräntan steg samtidigt 3 punkter till -0,45 procent, medan tioårsräntan slutade oförändrat på 0,55 procent.

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad på -0,5 procent, men beslutet var inte enigt.

Liksom tidigare reserverade sig Henry Ohlsson mot räntebeskedet och vill höja räntan med 25 punkter, medan Martin Flodén reserverade sig mot räntebanan och ville se en bana som indikerar en trolig höjning med 25 punkter i oktober.

Riksbanken konstaterade att den svenska konjunkturen är stark och att inflationen är vid målet, men att det underliggande inflationstrycket fortsatt är måttligt.

”Den starka konjunkturen ger dock goda förutsättningar för att inflationstrycket ska stiga. KPIF-inflationen väntas därför ligga kvar nära målet även när ökningstakten i energipriserna dämpas”, enligt Riksbanken.

Beträffande kronan skrev de att växelkursen har betydelse för inflationen och att det är ”viktigt att kronan utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen förblir nära målet”.

Analytiker tolkade budskapet som både duvaktigt och hökaktigt. Samtidigt som räntebanan sänktes noterade de att Riksbanken nu tagit bort varje spekulation om att Riksbankens första höjning ska bli en mindre höjning med 10 punkter. Riksbanken var också ovanligt tydlig med tidpunkten för kommande höjning. 

Nordeas Martin Enlund tyckte att räntebanan var duvaktig, men att retoriken var förvirrande eftersom Riksbanken samtidigt indikerade en höjning i december 2018 eller februari med 25 punkter (inte bara 10bp).

”I slutändan kommer kärninflationen att avgöra”, skrev han.

Nordea håller fast vid sin prognos om en första räntehöjning först under fjärde kvartalet nästa år, men tillägger att de inte kan utesluta en höjning redan senare i år eller tidigt nästa år.

SEB konstaterade också att Riksbanken stängde dörren för en oktoberhöjning, men samtidigt signalerade starkare att en höjning rycker närmare.

”Det fanns väl något för alla i räntebeskedet. Räntebanan revideras ned som vi trott, om än lite mindre än vi räknat med, men samtidigt säger de nu explicit att det blir en höjning med 25 punkter i februari eller december. Detta är mer hökaktigt, detta är en utfästelse som blir svårare att backa ifrån. Vi går helt klart mot en räntehöjning”, sade Carl Hammer, chefsstrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB flyttade sin prognos och tror nu att höjningen kommer i februari i stället för i april, som var den tidigare prognosen.

Handelsbanken tyckte att det var lite motstridiga signaler från Riksbanken, men övervägande något duvaktigt eftersom räntebanan sänktes och den första höjningen sköts längre in i framtiden. De ser nu en höjning i februari.

Övriga europeiska räntor pekade mestadels nedåt. Den tyska tioårsräntan var ned 2 punkter till 0,37 procent.

USA-räntorna sjönk också, med tioårsräntan 1 punkt lägre på 2,90 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att den privata sysselsättningen i ADP:s rapport ökade med 163.000, lägre än de 190.000 som väntades enligt Reuters prognos bland analytiker.

Enligt Capital Economics tyder nedgången på en nedåtrisk för den officiella statistiken i morgon, fredag, efter ett mycket starkt första halvår. De tillägger samtidigt att ADP-undersökningen inte har någon lysande historik för att förutsäga den officiella rapporten.

Veckostatistiken över antalet nya arbetslösa sjönk förra veckan till 203.000 personer, vilket var den lägsta nivån som noterats sedan i december 1969.

Markits tjänste-PMI var lägre än väntat, medan ISM:s tjänste-PMI däremot kom in starkare än väntat.

Orderingången till USA:s industri minskade något mer än väntat i juli, med 0,8 procent mot väntade -0,6 procent.

På valutamarknaden stärktes euron något till 1:1628 mot dollarn, från 1:1616, medan dollarn i sin tur hade tappat till 111:05, från 111:64.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?