1515
Annons

Räntor och valutor: Räntebeskedet fick kronan att sjunka

Kronan försvagades medan svenska korträntor steg på torsdagen efter att Riksbanken återigen sänkt sin räntebana och nu ser en första räntehöjning i december eller i februari.

Vid svensk stängning hade kronan försvagats med 6 öre till 10:60 mot euron och med 4 öre till 9:11 mot dollarn.

Den svenska tvåårsräntan steg samtidigt 3 punkter till -0,45 procent, medan tioårsräntan slutade oförändrat på 0,55 procent.

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad på -0,5 procent, men beslutet var inte enigt.

Liksom tidigare reserverade sig Henry Ohlsson mot räntebeskedet och vill höja räntan med 25 punkter, medan Martin Flodén reserverade sig mot räntebanan och ville se en bana som indikerar en trolig höjning med 25 punkter i oktober.

Riksbanken konstaterade att den svenska konjunkturen är stark och att inflationen är vid målet, men att det underliggande inflationstrycket fortsatt är måttligt.

”Den starka konjunkturen ger dock goda förutsättningar för att inflationstrycket ska stiga. KPIF-inflationen väntas därför ligga kvar nära målet även när ökningstakten i energipriserna dämpas”, enligt Riksbanken.

Beträffande kronan skrev de att växelkursen har betydelse för inflationen och att det är ”viktigt att kronan utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen förblir nära målet”.

Analytiker tolkade budskapet som både duvaktigt och hökaktigt. Samtidigt som räntebanan sänktes noterade de att Riksbanken nu tagit bort varje spekulation om att Riksbankens första höjning ska bli en mindre höjning med 10 punkter. Riksbanken var också ovanligt tydlig med tidpunkten för kommande höjning. 

Nordeas Martin Enlund tyckte att räntebanan var duvaktig, men att retoriken var förvirrande eftersom Riksbanken samtidigt indikerade en höjning i december 2018 eller februari med 25 punkter (inte bara 10bp).

”I slutändan kommer kärninflationen att avgöra”, skrev han.

Nordea håller fast vid sin prognos om en första räntehöjning först under fjärde kvartalet nästa år, men tillägger att de inte kan utesluta en höjning redan senare i år eller tidigt nästa år.

SEB konstaterade också att Riksbanken stängde dörren för en oktoberhöjning, men samtidigt signalerade starkare att en höjning rycker närmare.

”Det fanns väl något för alla i räntebeskedet. Räntebanan revideras ned som vi trott, om än lite mindre än vi räknat med, men samtidigt säger de nu explicit att det blir en höjning med 25 punkter i februari eller december. Detta är mer hökaktigt, detta är en utfästelse som blir svårare att backa ifrån. Vi går helt klart mot en räntehöjning”, sade Carl Hammer, chefsstrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB flyttade sin prognos och tror nu att höjningen kommer i februari i stället för i april, som var den tidigare prognosen.

Handelsbanken tyckte att det var lite motstridiga signaler från Riksbanken, men övervägande något duvaktigt eftersom räntebanan sänktes och den första höjningen sköts längre in i framtiden. De ser nu en höjning i februari.

Övriga europeiska räntor pekade mestadels nedåt. Den tyska tioårsräntan var ned 2 punkter till 0,37 procent.

USA-räntorna sjönk också, med tioårsräntan 1 punkt lägre på 2,90 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att den privata sysselsättningen i ADP:s rapport ökade med 163.000, lägre än de 190.000 som väntades enligt Reuters prognos bland analytiker.

Enligt Capital Economics tyder nedgången på en nedåtrisk för den officiella statistiken i morgon, fredag, efter ett mycket starkt första halvår. De tillägger samtidigt att ADP-undersökningen inte har någon lysande historik för att förutsäga den officiella rapporten.

Veckostatistiken över antalet nya arbetslösa sjönk förra veckan till 203.000 personer, vilket var den lägsta nivån som noterats sedan i december 1969.

Markits tjänste-PMI var lägre än väntat, medan ISM:s tjänste-PMI däremot kom in starkare än väntat.

Orderingången till USA:s industri minskade något mer än väntat i juli, med 0,8 procent mot väntade -0,6 procent.

På valutamarknaden stärktes euron något till 1:1628 mot dollarn, från 1:1616, medan dollarn i sin tur hade tappat till 111:05, från 111:64.

Innehåll från SchaefflerAnnons

Schaeffler Lifetime Solutions – säker produktion utan avbrott

Avbrott i produktionen kostar industrin stora pengar varje år. Ofta rör det sig om skador och fel på maskiner som lätt hade kunnat förebyggas. Lösningen heter Schaeffler Lifetime Solutions – en uppsättning verktyg och utrustning som stoppar problemen redan innan de uppstår. 

–  Kraven på ökad produktivitet, effektivitet och hållbarhet gör att både utmaningar och möjligheter växer inom industrin. Därför erbjuder Schaeffler ett heltäckande koncept som stöttar företagen i varje steg på vägen. Målet är att våra produkter och tjänster ska göra kundernas arbete så planerbart som möjligt och göra dem trygga i att maskinerna kommer att fungera pålitligt utan oväntade fel, säger Erik Askensjö, vd på Schaeffler Nordic.

Oväntade skador på olika lager orsakas ofta av otillräcklig eller felaktig smörjning. Lifetime Solutions erbjuder en komplett uppsättning verktyg, inklusive högkvalitativa fetter och smörjmedel, som förhindrar detta. Ihop med utrustning för tillståndsövervakning identifieras dessutom eventuella fel i god tid.

– Namnet Lifetime Solutions förklarar tydligt vilken väg vi tar. Färre oplanerade driftavbrott, längre livscykler för både lager och maskiner, ökad hållbarhet och bättre tillförlitlighet under drift ger en mindre stressig och mer planerbar arbetsdag. Som partner vägleder vi kunderna genom hela produktionen.

Genom att minska mängden använd energi och materialavfall hjälper Schaeffler Lifetime Solutions dessutom företagen att nå sina hållbarhetsmål och långsiktigt minska koldioxidavtrycket. 

– Våra smarta underhållsverktyg och smörjsystem hjälper till med detta genom att säkerställa hälsan på både lager och maskiner och förlänga livslängden. Om man även rekonditionerar befintliga lager sparar företagen ännu mer tid och pengar genom minskat materialspill och förlängd livslängd. Det sänker koldioxidutsläppen med upp till 95 procent, säger Erik Askensjö. 

Om Schaeffler Group: 

Schaeffler Group är en global leverantör till fordons- och tillverkningsindustrin och har i mer än 75 år tillhört pionjärerna inom rörelseteknik och mobilitet. Med innovativa lösningar, produkter och tjänster utgör Schaeffler en tillförlitlig partner för företag som vill göra rörelseteknik och mobilitet effektivare, intelligentare och mer hållbart.

Läs mer om Schaeffler här! 

Schaeffler Lifetime Solutions | Schaeffler medias 

 

Mer från Schaeffler

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler och ej en artikel av Dagens industri

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera