ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Pundet tappar

Det brittiska pundet fortsätter svagt nedåt, efter en markant försvagning på torsdagskvällen, samtidigt som brittiska räntor sjunker 3-5 punkter i fredagens förmiddagshandel. Europeiska räntor i övrigt visar begränsade rörelser medan euron har försvagats mot dollarn.

Pundet har tidigare i veckan pressats av svagare utfall än väntat för såväl löner som KPI. Och på torsdagskvällen dämpade Mark Carney, chef för Bank of England, förväntningarna om en räntehöjning i maj. I en BBC-intervju sade han att en räntehöjning i år är "trolig", men BOE-ledamöterna kommer att fatta sitt beslut i maj "medvetna om att det kommer andra möten" som ger möjlighet att agera i år.

Pundet pressades efter kommentarerna ned från nivåer runt 1:42 mot dollarn till omkring 1:4080. På fredagsförmiddagen handlas pundet runt 1:4050 mot dollarn.

Marknadens prissättning på en räntehöjning i maj justerades initialt ned från 82 procent på torsdagen till under 50 procent. Nu prissätts sannolikheten för en maj-höjning till 58 procent.

Brexit är också tillbaka på nyhetsagendan, då oppositionspartiet Labour har signalerat att de kan komma att samarbeta med rebeller från styrande Tories i ett försök att stoppa premiärminister Theresa Mays hållning om EU:s tullunion samtidigt som EU27 uppges avvisa det brittiska förslaget för den irländska gränsen. 

Svenska räntor stiger svagt, med tioårsräntan 1 punkt upp till 0,75 procent, medan kronan är ett halvt öre starkare mot euron och 3 öre svagare mot dollarn.

I fredagens Svenska Dagbladet säger vice riksbankschef Henry Ohlsson, som ville höja räntan i februari, att han oroas över att minusräntan spär på klyftorna och bidrar till att överhetta ekonomin. "Risken är att det kommer surt efteråt", enligt Ohlsson.

SEB noterar i sitt morgonbrev att investerare är avvaktande inför kronan trots en attraktiv kronnivå. Enligt banken beror det på att investerarna "har svårt att förstå Riksbankens direktion".

Danske Bank skriver i sitt morgonbrev att de reviderar sin prognos för ECB och nu räknar med en första räntehöjning i december 2019 i stället för juni, men då blir höjningen dubbelt så stor, 20 punkter i stället för de 10 punkter i juni, som var deras tidigare prognos.

I dag träffas G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer i Washington och fokus väntas främst ligga på handelspolitiken. SEB tror att huvudbudskapet kommer att vara att globala obalanser inte primärt beror på handelshinder utan snarare på konjunkturella och strukturella krafter som ger enskilda länder ovanligt stora sparöverskott respektive sparunderskott.

USA-räntorna pekar uppåt i fredagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 2 punkter upp till 2,92 procent, från torsdagens svenska stängning.

På torsdagen höll räntemarknadsaktörer i USA ögonen på stigande råvarupriser, som kan indikera stigande inflation. Wall Street Journal noterade att inflationsförväntningarna, baserade på ränteskillnaden mellan tioåriga nominella och reala statsobligationsräntor, steg till 2,19 procent på torsdagen, vilket var den högsta nivån sedan augusti 2014.

Men Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade efter USA-marknadernas stängning att hon inte tror på någon kraftig uppgång i inflationen även om arbetslösheten väntas sjunka under 4 procent i år och 2019. Hon förordar därmed fortsatt gradvisa räntehöjningar.

Fredagens amerikanska dataagenda är tunn men Kanada rapporterar mars-KPI klockan 14.30, och Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, talar om ekonomi och penningpolitik, klockan 15.40.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies