Räntor och valutor: Pundet stärks

Spreadarna i euroområdet har minskat och euron stärkts under tisdagen i spåren av den franska tv-debatten på måndagen, där slutsatsen är en minskad sannolikhet för att euroskeptiska Marine Le Pen ska segra i presidentvalet.

De fem kandidater som har högst opinionsstöd möttes i en lång tv-debatt där mittenkandidaten Emmanuel Macron i snabbenkäter bland tittarna sågs som vinnare.

En enkät (Elabe) visade att 29 procent såg Emmanuel Macron som den mest övertygande kandidaten. Nationella Frontens Marine Le Pen och högerkandidaten Francois Fillon kom på en delad tredjeplats med 19 procent medan vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon kom två med 20 procent, rapporterar Reuters.

En annan enkät (Opinionway) såg Macron som segrare med 24 procent, mot 19 procent för Fillon och Le Pen och Melenchon trea på 15 procent, rapporterar Bloomberg News.

Tyska räntor handlas 2-3 punkter upp medan franska är i stort oförändrade. Spanska och italienska räntor sjunker 1-3 punkter.

Spreaden mellan tysk och fransk tioårig statsobligation minskade till 63 punkter som minst, efter att ha legat på 78 punkter som mest för en månad sedan.

Euron har stärkt drygt 0,5 procent till 1:08-nivån mot dollarn, samtidigt som dollarns nettorörelser mot yenen är små.

"Det har varit lite av ett lättnadsrally vilket tryckt upp euron, i spåren av nyheterna om att Macron är i ledning, men det är rätt mycket inprisat och det är relativt långt fram till valet. Dollarns svaghet är det främsta temat", sade Sue Trinh på Royal Bank of Canada.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago och röstande i FOMC i år, sade på måndagen att han förväntar sig att Feds höjningar kommer ske efter medianen i Feds "dot plot" (tre höjningar).

Han sade också att fundamentala faktorer i den amerikanska ekonomin är "ganska bra", och att den amerikanska arbetsmarknaden har varit väldigt stark, men att det finns utrymme för lönerna att förbättras ytterligare.

Senare i dag talar Esther George och Loretta Mester, ingen av dem röstande i FOMC i år.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen har stigit 2 punkter till 2,49 procent på tisdagen.

Pundet stärktes rejält till 1:2440 mot dollarn, och brittiska räntor handlas 4-5 punkter upp, efter ett inflationsutfall över prognos. KPI-inflationen steg i februari till 2,3 procent från 1,8 procent, över väntade 2,1 procent. Det är klart över 2-procentsmålet och den högsta takten sedan september 2013. Kärninflationen steg till 2,0 från 1,6 procent, väntat var 1,7 procent.

Inputpriserna (PPI) steg 19,1 procent medan outputpriserna steg 3,7 procent i årstakt i februari, en indikation om fortsatta prisuppgångar framöver.

Pundförsvagningen har tillsammans med stigande energipriser dragit upp inflationstakten sedan brexit.

Bank of England har flaggat för en viss tolerans för att inflationen går över målet, men frågan nu är hur stor denna tolerans är. Marknadens prissättning för en höjning i december har stigit.

Svenska räntor handlas 2-3 punkter upp medan kronan stärkts cirka 5 öre mot dollarn och 2 öre mot euron.

 

              tisdag kl 10.45 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:7880 (8:8402) Statsobl 2y -0,53 (-0,54)
EUR/SEK 9:4880 (9:5054) Statsobl 10y 0,79 (0,76)
EUR/USD 1:0797 (1:0753) Räntegap/ty 32 (32)
US obl 10 2,49 (2,48) Ty obl 10 0,47 (0,44)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?