1515

Räntor och valutor: Pundet stärks på jobbdata

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visar relativt små förändringar på onsdagen, medan dollarn tappat något inför Fed-beskedet ikväll. Pundet stärks på jobbdata.

 

Tyska räntor handlas 1 punkt upp medan USA-räntorna i stort går sidledes i den europeiska handeln. Dollarn har tappat till 106:30 mot yenen och 1:2280 mot euron, men nettoförändringarna från svensk stängning på tisdagen är små. 

Federal Reserve väntas höja räntan med 25 punkter och fokus ligger mer på räntebanan, "dot plot".

"Det primära fokuset kommer att vara Feds ränteprognos och Jerome Powells presskonferens. Ett antal ekonomer tror att prognosen kommer att luta åt 4 räntehöjningar, men sedan det förra penningpolitiska mötet har den ekonomiska datan varit blandad", skriver Kathy Lien vid BK Asset Management i ett marknadsbrev.

En fortsatt överhängande risk för upptrappade handelskonflikter lägger generellt sordin på sentimentet, och G20-mötet i Buenos Aires innebar ingen direkt förändring. 

Kommunikén från mötet konstaterande att de globala ekonomiska utsikterna har fortsatt att förbättras sedan mötet i oktober. De framhöll att internationell handel och investeringar är viktiga tillväxt- och produktivitetsmotorer, men utelämnade tidigare lydelser mot protektionism. 

"Vi arbetar för att stärka handels bidrag till våra ekonomier", heter det i det gemensamma uttalandet. 

Frihandel stod ändå i fokus under mötet, enligt Tysklands finansminister Olaf Scholz.

"Av alla samtal i Buenos Aires kan man sluta sig till att de flesta är mycket oroade över en eventuell eskalering och om handelskrig skulle avgöra framtiden", sade han till reportrar efter mötet.

USA:s finansminister Steven Mnuchin indikerade att de inte har några avsikter att backa från de planerade stål- och aluminiumtullarna, eller andra åtgärder riktade mot Kina.

"Vi måste vara redo att agera i USA:s intresse, igen, för att försvara fri, rättvis och ömsesidig handel", sade han och tillade att de är redo att möta risken för handelskrig.

Noteras från kommunikén kan också att den talar om att den senaste tidens marknadsvolatilitet trots goda fundamenta i den globala ekonomin är en påminnelse om risker och sårbarheter för chocker. 

Formuleringen är ny och tar hänsyn till Japans åsikt att marknadsoron i februari, som orsakade en kraftig yenförstärkning, inte låg i linje med fundamenta.

"Jag sade till G20 att vi behöver skicka ett gemensamt budskap i denna fråga, och vår uppfattning togs med i kommunikén", sade vice finansmister Minoru Kihara. 

Kommunikén upprepade den sedvanliga frasen om att överdriven volatilitet eller oordnade rörelser på valutamarknaden kan ha allvarlig inverkan på den ekonomiska och finansiella stabiliteten och att länderna ska avstå från konkurrensdevalveringar.

Enligt en undersökning som Bank of America Merrill Lynch har genomfört bland investerare är nu handelskrig den risk som oroar mest, rapporterar Financial Times. Senast handelskrig toppade oroslistan var i januari 2017 som var den månad när Donald Trump tillträdde presidentämbetet.

Såväl IFO-institutet som de ekonomiska rådgivarna till den tyska regeringen presenterade prognoser på onsdagen, och de förra ser en BNP-tillväxt på 2,6 procent i år medan de senare ser 2,3 procent. Båda flaggar samtidigt för att ett eskalerande handelskrig är en uppenbar risk mot såväl Tysklands ekonomi som den globala tillväxten. 

Pundet stärktes 0,3 procent till 1:4070 mot dollarn och brittiska räntor är upp 4-5 punkter i spåren av starka jobbdata. 

Sysselsättningen ökade med 168.000 personer under tremånadersperioden till januari medan arbetslöshetsnivån sjönk till 4,3 procent, väntat var 4,4 procent. Löneökningarna exklusive bonusar steg som väntat till 2,6 från 2,5 procent, medan löneökningstakten inklusive bonusar steg till 2,8 från 2,7 procent, över väntade 2,6 procent och det högsta utfallet sedan september 2015. 

Utfallet stärker sammantaget förväntningar om att Bank of England kan höja räntan i maj. Vid mötet i februari var policykommittén enig om att räntan framöver skulle behöva stramas åt något tidigare och i något högre grad under prognosperioden än vad som antogs i november.

Svenska räntor stiger svagt under förmiddagen medan kronan har tappat 2-3 öre mot dollarn och euron från tisdagen. 


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?