1515

Räntor och valutor: Pundet stärks efter centralbanksbesked

Marknaderna tog mer fasta på centralbankssignalering än nordkoreansk provokation på fredagen, och handlade upp räntorna och i synnerhet pundet.

Europaräntorna var överlag upp med tyska statsobligationer 1-3 punkter högre. Dollarn stärktes till 110,95 mot yenen men tappade till 1,1960 mot euro.

Brittiska räntor och pundet steg på förväntningar om en annalkande räntehöjning. På två dagar har den tioåriga statsobligationen dragits upp 18 punkter till 1,32 procent och pundet stärkts 2,8 procent till 1,3585 mot dollarn. Mot kronan har pundet stärkts 22 öre till 10,80.

BOE lämnade som väntat räntan oförändrad på torsdagen men signalerade samtidigt att det kan vara lämpligt att dra ned på stimulanserna inom de kommande månaderna om ekonomin utvecklas som väntat.

Gertjan Vlieghe, ledamot i policykommittén, upprepade detta budskap på fredagen vilket gav ny näring åt uppåtrörelsen. Han var den förste som ville sänka räntan efter brexitomröstningen 2016 och varnade så sent som i juli i år för en alltför tidig höjning. Hans ställning som duva gör alltså att marknaden reagerade med eftertryck.

"Om dessa datatrender med minskade lediga resurser, stigande lönetryck, starkare hushållskonsumtion och robust global tillväxt fortsätter kan den lämpliga tiden för en höjning av bankräntan vara så tidigt som inom några månader", sade han, men tillade att brexit fortsatt utgör en risk.

Boris Schlossberg på BK Asset Management noterade att Vlieghes skifte från duva till hök indikerar att majoritetens uppfattning kan väga över till en höjning före årsskiftet.

En sådan hökaktighet överraskade marknaden och fick upp GBP/USD till över 1,35-nivån, som varit ett fast cementerat tak sedan brexitomröstningen. Det kan också vara början på en ny uppåttrend.

"Den kraftiga uppgången i växelkursen bör vara deflationistisk i sig och kan hjälpa BOE rätt mycket med att dämpa inflationen utan att behöva höja räntan mer än en gång", skrev han.

Jason Simpson på Societe Generale sade till Bloomberg News att prissättningen (enligt SONIA) indikerar en åtstramning på 60 punkter på två år, vilket kan vara lite väl mycket. BOE vill nog ta bort "försäkringssänkningen" efter brexit men det är tveksamt om tillväxten är så stark så att de vill skynda på med en andra höjning.

"Se hur lång tid det tog för Fed att höja två gånger", sade han.

Marknadsreaktionerna var däremot dämpade efter Nordkoreas nya provokation med en robot över Japan tidigt på fredagen, vilken kommer bara någon dag efter nya FN-sanktioner mot landet. Åter kom verbala fördömanden och ett nytt möte i säkerhetsrådet är kallat. Även ett antaget terrordåd i Londons tunnelbana passerade marknaden förbi.

USA-räntorna steg sammantaget något, med den tioåriga statsobligationen upp 1 punkt till 2,21 procent.

Detaljhandeln kom in svagare än väntat för augusti, med en nedgång om 0,2 procent, samtidigt som utfallet för juli reviderades ned. Även industriproduktionen sjönk oväntat i augusti, medan Michiganindex sjönk något mindre än väntat. Inflationsförväntningarna steg dock något.

Fed-förväntningarna har annars dragits upp, med stöd av det senaste KPI-utfallet. Prissättningen på terminsmarknaden indikerar nu cirka 53 procents sannolikhet för att styrräntan ska höjas på nytt senast i december enligt CME Groups Fedwatch tool, upp från cirka 30 procent för en vecka sedan.

Närmast väntar Fed-mötet i nästa vecka, och även om några bedömare ser en räntehöjning redan då ligger fokus främst på en påbörjad neddragning av balansräkningen.

"Vi tror att Fed kommer att höja vid decembermötet men denna höjning är villkorad med att inflationen rör sig närmare målet. Även om vi inte väntar att de agerar nästa vecka så tror vi de fattar ett formellt beslut om att minska balansräkningen från oktober. Revideringarna i prognoserna väntas bli små", skrev SEB i ett marknadsbrev.

Vad gäller ECB spår nästan samtliga i Reuters enkät att en neddragning av tillgångsköpen kommer annonseras vid oktobermötet. Omfattningen varierar något, men flest tips får en förlängning men neddragning till 40 miljarder euro per månad i sex månader från årsskiftet.

Eurogruppen träffades i Tallinn på fredagen, och ordförande Jeroen Dijsselbloem konstaterade att uppgången i ekonomin är robust och bred och att förtroendet stiger. På programmet stod en mer övergripande diskussion om vägen framåt för EU/EMU.

Rubeln tappade något efter att centralbanken sänkt räntan med 50 punkter, vilket var väl flaggat för och i linje med förväntningarna.

Svenska räntor steg 3-4 punkter medan kronan stärktes 7 öre till 7,95 mot dollarn och 3 öre till 9:51 mot euron jämfört med torsdagen.

 Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?