1515
Annons

Räntor och valutor: Pundet starkare

Euron och pundet stärktes på onsdagen samtidigt som italienska räntor sjönk.

Kronan stärktes 6 öre till 9:07 mot dollarn och tappade 1 öre till 10:54 mot euron jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Vid svensk stängning på onsdagen handlades euron omkring 1:16 mot dollarn. 

Pundet stärktes på onsdagen omkring 0,8 procent mot dollarn efter att Bloomberg News rapporterat att de brittiska och tyska regeringarna är beredda att släppa vissa nyckelkrav inför brexit vilket potentiellt förenklar vägen till ett avtal med EU.

Tyskland sägs vara berett att acceptera ett mindre detaljrikt avtal om Storbritanniens framtida ekonomiska- och handelsband med Eu för att få klart ett avtal.

Även Storbritannien är villigt att nöja sig med en vagare formulering om de framtida relationerna och skjuta på vissa beslut till efter brexit-dagen.

Italienska räntor sjönk på onsdagen med tioåringen ned omkring 11 punkter till 2,91 procent, efter att regeringen sökt försäkra investerare att man kommer respektera EU:s budgetregler.

Matteo Salvini, ledare för Lega och vice premiärminister, sade till tidningen Sole och andra italienska medier att budgeten inte kommer att bryta mot EU:s regler utan underskottet kommer bli "cirka" 2 procent av BNP för 2019.

Premiärministern Giuseppe Conte sade i ett uttalande efter möten på onsdagsmorgonen att regeringen kommer fortsätta se över budgetplanen på torsdagen.

Enligt uttalandet ska budgetplanen hålla ordning i finanserna och öppna för en stabil ekonomisk och social återhämtning. Regeringen fokuserar på strukturella reformer för att öka landets konkurrenskraft, vilket kommer vara del av planen.

Martin van Vliet, räntestrateg vid ING, sade till Reuters att en viktig fråga är huruvida ökad budgetdisciplin är tillräckligt för att rädda Italien från nedgraderingar från kreditvärderingsinstituten.

Fitch sänkte på fredagen utsikterna för Italiens BBB-betyg till negativa från stabila.

"Om tillväxten dämpas nästa år kan Italien sänkas, vid sidan av underskottet. Om vi har en sänkning med bara ett steg kan det leda till att utländska investerare kastar in handduken", sade han.

Produktionsvärdet i det svenska näringslivet steg med 1,8 procent i juli jämfört med samma månad året före medan den sjönk 0,9 procent jämfört med föregående månad, enligt statistik från SCB.

Väntat var en nedgång med 0,4 procent under månaden och en uppgång med 3,4 procent i årstakt enligt SME Direkts prognosenkät.

Johan Löf på Handelsbanken skrev i en kommentar att det är viktigt att komma ihåg att månatliga data kan vara oregelbunden och att ett brant fall i energiproduktion drog ner helhetssiffran för produktionsvärdeindex samtidigt som industri- och tjänsteproduktionen rör sig sidledes.

Den svenska industrins totala orderingång, säsongsrensat i volym, steg samtidigt med 9,8 procent i juli, jämfört med månaden före, enligt SCB.

Euroområdets sammanvägda index för industrin och tjänstesektorn (composite), uppgick till definitiva 54,5 i augusti, upp från 54,3 föregående månad.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 54,4 i augusti, upp från 54,2 föregående månad. Preliminärt för augusti angavs 54,4.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, sade att de definitiva siffrorna visar att den senaste tiden med robust tillväxt i aktivitet, nya order och sysselsättning förlängdes in i augusti.

"Expansionen ser dock allt mer ojämn ut och stämningen i näringslivet har blivit mer oroad under sommaren", sade han.

Svensk tjänste-PMI från Silf/Swedbank sjönk till 57,1 i augusti från 59,0 föregående månad.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att trots nedgången noterades ett tre månaders glidande medelvärde för augusti till en oförändrad nivå om 58,6 jämfört med motsvarande medelvärde för juli.

I en konjunkturprognos som publicerades på onsdagen skrev Nordea att konjunkturtoppen är passerad och tillväxten dämpas, samtidigt som arbetsmarknaden förblir stark. Sverige har goda ekonomiska förutsättningar att möta avmattningen.

Banken spår att BNP kommer öka med 2,7 procent i år och 2,0 procent 2019.

Exporten har hittills i år varit en besvikelse och ledande indikatorer talar för att resten av året inte blir bättre. Handelskonflikt, högre energipriser och något högre räntor dämpar global tillväxt", som stannar runt 3,5 procent under prognosperioden säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i en kommentar. 

USA:s underskott i handelsbalansen ökade till 50,1 miljarder dollar i juli. Exporten sjönk med 1 procent drivet av lägre leveranser av flygplan och sojabönor medan importen steg 0,9 procent.

Ett stigande handelsunderskott skulle ha en dämpande effekt på tillväxten i tredje kvartalet efter att ett lägre underskott, delvis till följd av högre export av sojabönor inför införandet av tullarna, lyfte den under andra kvartalet. 

Tandborstmiljardärerna tankar aktier efter nedgångarna

Med vinsterna från munhygienbolaget Tepe har familjen Eklund seglat upp som en tung investerare på börsen. Efter årets kursfall har de börjat köpa aktier de senaste månaderna.

”Nu går det att räkna på kvalitetsbolag igen, utan att bli yr i huvudet”, säger Joel Eklund som ansvarar för investeringarna.

Joel Eklund är styrelseordförande i Tepe och ansvarig för ägarfamiljens investeringar.
Joel Eklund är styrelseordförande i Tepe och ansvarig för ägarfamiljens investeringar.Foto:Emil Malmborg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera