1515
Annons

Räntor och valutor: Pundet starkare

Trump-administrationen kan senarelägga införandet av stål- och aluminiumtullar för vissa länder under tiden som samtal pågår om mer permanenta undantag.

Tyska räntor steg 1 punkt medan USA-räntorna var upp 1-3 punkter med den tioåriga statsobligationen på 2,91 procent. Dollarn tappade till 106:30 mot yenen och 1:2290 mot euron, men nettoförändringarna från svensk stängning på tisdagen var små. 

Federal Reserve väntas höja räntan med 25 punkter och fokus ligger mer på punkterna i ränteprognoserna, det vill säga de enskilda ledamöternas ränteförväntningar. 

"Dollarn har utrymme att stärkas i närtid, särskilt om det totala budskapet från FOMC tas emot som hökaktigt. Fed kommer troligen inte att lyfta punkterna tillräckligt för att dra upp medianen från tre till fyra höjningar i år, men kommer säkert att dra upp från två till tre under 2019", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News. 

En fortsatt överhängande risk för upptrappade handelskonflikter har generellt lagt sordin på stämningen, och G20-mötet i Buenos Aires innebar ingen direkt förändring. 

Kommunikén från mötet konstaterade att de globala ekonomiska utsikterna har fortsatt att förbättras sedan mötet i oktober. De framhöll att internationell handel och investeringar är viktiga tillväxt- och produktivitetsmotorer, men utelämnade tidigare lydelser mot protektionism. 

"Vi arbetar för att stärka handels bidrag till våra ekonomier", löd det gemensamma uttalandet. 

Frihandel stod ändå i fokus under mötet, enligt Tysklands finansminister Olaf Scholz.

"Av alla samtal i Buenos Aires kan man sluta sig till att de flesta är mycket oroade över en eventuell eskalering och om handelskrig skulle avgöra framtiden", sade han.

USA:s finansminister Steven Mnuchin indikerade att de inte har några avsikter att backa från de planerade stål- och aluminiumtullarna, eller andra åtgärder riktade mot Kina.

"Vi måste vara redo att agera i USA:s intresse, igen, för att försvara fri, rättvis och ömsesidig handel", sade han och tillade att de är redo att möta risken för handelskrig.

Noteras från kommunikén kan också att den talar om att den senaste tidens marknadsvolatilitet trots goda fundamenta i den globala ekonomin är en påminnelse om risker och sårbarheter för chocker. Formuleringen är ny och tar hänsyn till Japans åsikt att marknadsoron i februari, som orsakade en kraftig yenförstärkning, inte låg i linje med fundamenta.

Enligt en undersökning som Bank of America Merrill Lynch har genomfört bland investerare är nu handelskrig den risk som oroar mest. Senast handelskrig toppade oroslistan var i januari 2017, det vill säga när Donald Trump tillträdde som president.

Kinesiska företrädare gjorde inga direkta uttalanden vid G20-mötet men Wall Street Journal rapporterade att Kina förbereder motåtgärder mot de amerikanska tullarna, bland annat mot jordbruksprodukter. Responsen kommer samtidigt att vara 

"måttlig och proportionell", sade en källa. 

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer sade på onsdagen att de för samtal med en rad länder om permanenta undantag från tullarna, och att det kan bli tillfälliga undantag under tiden som samtalen pågår. Samtidigt ska ett besked om åtgärder mot Kina komma inom kort.

USA-data på onsdagen visade att underskottet i bytesbalansen steg till 128,2 miljarder dollar under fjärde kvartalet. Underskottet i handelsbalansen vidgades till 214,3 miljarder dollar från 195,3 miljarder dollar tredje kvartalet. 

Såväl IFO-institutet som de ekonomiska rådgivarna till den tyska regeringen presenterade prognoser på onsdagen, och de förra ser en BNP-tillväxt på 2,6 procent i år medan de senare ser 2,3 procent. Båda flaggade samtidigt för att ett eskalerande handelskrig är en uppenbar risk mot såväl Tysklands ekonomi som den globala tillväxten. 

Pundet stärktes 0,3 procent till 1:4070 mot dollarn och brittiska räntor 6-7 punkter upp efter ny arbetsmarknadsstatistik.

Sysselsättningen ökade med 168.000 personer under tremånadersperioden till januari medan arbetslöshetsnivån sjönk till 4,3 procent, väntat var 4,4 procent. Löneökningarna exklusive bonusar steg som väntat till 2,6 från 2,5 procent, medan löneökningstakten inklusive bonusar steg till 2,8 från 2,7 procent, den högsta takten sedan september 2015. 

Bank of England har policymöte på torsdagen och väntas då lämna oförändrat, men de kan stärka förväntningarna om ett agerande i närtid.

"I BOE-termer så pekar högre löner på uppåtrisker för inhemskt skapad inflation och förbättrade jobbsiffror visar på än mindre lediga resurser. Med andra ord så stöttar detta skälen för en räntehöjning i maj", sade Alan Clarke på Scotiabank till Bloomberg News. 

Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan tappade 2 öre till 8:21 mot dollarn och 3 öre till 10:09 mot euron. 

Bitcoin-terminen på CME steg med drygt 5 procent till 9.065 dollar efter att G20-länderna visserligen varnat för stigande risker med kryptovalutor, men samtidigt avstått från att uppmana till stramare reglering.


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?