Annons

Räntor och valutor: Pundet pressas

Europeiska statspappersräntor vänder ned i förmiddagens handel på måndagen efter att ha stigit något efter svensk stängning på fredagen. Euron handlas samtidigt oregelbundet mot dollarn, som i sin tur försvagas mot japanska yen efter en förstärkning i den tidiga Asienhandeln.

Den stora valutarörelsen så här långt på måndagen är dock försvagningen i det brittiska pundet, som tog lite ny fart när den europeiska handeln inleddes på morgonen. Efter en toppnotering på 1:3230 på fredagen har pundet nu handlats till 1:3062 som lägst mot USA-dollarn på måndagen.

Brittiska ministrar slöt på söndagen upp för utrikesminister Boris Johnson, som mött allt högljuddare krav på avgång de senaste dagarna.

Samtidigt uppgav Sunday Times att Theresa May står inför en ny utmaning då 40 konservativa ledamöter i parlamentet har skrivit under ett brev om att de saknar förtroende för henne. Därmed saknas endast åtta ledamöter för att utmana henne på partiledarposten.

Till detta kommer att EU:s chefsförhandlare, Michel Barnier, på fredagen varnade för sammanbrott i brexitförhandlingarna om inte Storbritannien kommer med klarlägganden på tre avgörande frågor inom två veckor.

Gareth Berry, ränte- och valutastrateg vid Macquarie Bank i Singapore sade till Bloomberg News att beskeden är dåliga för pundet.

"Bank of England har redan levererat sin 'one-and-done' -höjning, så utan goda penningpolitiska nyheter kvar att se fram emot så kommer den politiska bakgrunden dominera de kommande månaderna", sade han.

Svenska statsobligationsräntor noterar endast marginella rörelser så här långt på måndagen, kronan försvagas däremot något mot andra valutor i förmiddagens handel.

Mycket fokus riktas mot den svenska bostadsmarknaden denna vecka, och till att börja med visade SEB:s Boprisindikator att svenskarnas tro på stigande bostadspriser föll kraftigt i november.

Indikatorn, som mäter skillnaden mellan de som tror på stigande respektive sjunkande bopriser, sjönk till 11 i november från 50 i oktober, vilket var den största nedgång som uppmätts sedan november 2007.

"Det har skett en inbromsning på bostadsmarknaden och nu sjunker förväntningarna på den framtida prisutvecklingen rejält. De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediafokus på frågan", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Finansinspektionens styrelse sitter för närvarande i möte för att diskutera förslaget om ett eventuellt skärpt amorteringskrav, och besked kommer att presenteras vid en pressträff klockan 13.00.

På tisdagen ska vidare Mäklarstatistik.se och Valueguard ge besked om boprisutvecklingen under oktober, detta efter en rad anekdotiska rapporter om dramatiska prisfall under månaden.

På tisdagen ska också SCB redovisa inflationsdata för oktober, och på torsdag publiceras arbetslöshetsdata för samma månad.

Arbetsförmedlingen rapporterade på måndagsmorgonen att arbetslösheten fortsätter att minska i snabbare takt för inrikes födda, till rekordlåga 3,9 procent i oktober. Samtidigt sjönk även arbetslösheten för utrikes födda något, från 22,2 till 22,1 procent.

"Vi ser att allt fler kommer i arbete och att andelen arbetslösa sjunker bland både inrikes och utrikes födda. Samtidigt har vi haft en ökning av arbetskraften, många vill in på svensk arbetsmarknad", sade Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Amerikanska statspappersräntor sjunker tillbaka i den europeiska handeln på måndagen, efter att ha stigit något ytterligare efter svensk stängning på fredagen.

Fedchefen i Philadelphia, Patrick Harker, talade i Tokyo på måndagsmorgonen, och han antydde viss tvekan i sin prognos om att det kommer en ny räntehöjning i december.

"Jag har fortfarande ritat in en 25 punkters höjning i år, även om jag borde säga 'ritat in lätt'", sade han.

I en intervju med Bloomberg TV sade Patrick Harker sedan att han inte räknar med att få se någon större rörelse i kärninflationen i december, men att han ändå räknar med att stödja en räntehöjning. Han uttryckte dock samtidigt viss oro över de låga långräntorna och sade att han inte vill se en inverterad avkastningskurva (med högre räntor i kortare löptider än i längre löptider).

Måndagens amerikanska dataagenda är tunn, och fokus riktas nu kanske främst mot KPI-data för oktober på onsdag.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?