Räntor och valutor: Pundet kring sjuveckorslägsta

Europaräntorna rör sig knappt i tisdagens förmiddagshandel, med en lätt dragning nedåt, och även valutarörelserna är överlag små. Norska kronan stärks dock efter en rapport från Norges Bank.

Vid 10.40 är den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,32 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är ned 1 punkt till 0,66 procent.

Tyska industriorder överraskade negativt på morgonen.

Orderingången till tillverkningsindustrin sjönk 7,4 procent i januari, från föregående månad, och jämfört med motsvarande månad året före minskade den 0,8 procent.

Enligt Bloomberg News enkät väntades en nedgång med 2,5 procent jämfört med föregående månad och en ökning med 4,3 procent jämfört med samma månad året före.

Exportorderingången sjönk 4,9 procent medan inhemsk orderingång minskade 10,5 procent, från månaden före.

Det tyska ekonomidepartementet sade i en kommentar att den svaga starten på året bör vara hanterbar.

"Förtroendet i tillverkningsindustrin är väsentligt bättre än det långsiktiga genomsnittet, så en återhämtning i tillverkningen kan fortfarande väntas", enligt ekonomidepartementet.

Commerzbanks Ralph Solveen konstaterar i ett kundbrev att den tyska tillverkningsindustrin fick klart färre order än väntat i januari. Även nedgången till största delen berodde på mycket få order i den alltid volatila sektorn "annan transportutrustning" (flygplan, fartyg, osv) så blev det ett tydligt fall på 3,8 procent.

"Dagens siffror är definitivt en besvikelse. Men givet att sentimentindikatorerna fortfarande är mycket positiva så tror vi att detta är en avvikelse och att vi redan i februari kommer att få se en motrörelse. Trenden i industriproduktion bör fortfarande peka uppåt de kommande månaderna", enligt Commerzbank-ekonomen.

Han tillägger att för industriproduktionen bör den väntade motrörelsen mot december månads tydliga minus komma redan i januari.

Norges Banks regionala företagsenkät visade att företagskontakterna rapporterade om en dämpad produktion de senaste tre månaderna, som ändå var högre än föregående kvartal, och man väntar högre produktionstillväxt det närmaste halvåret.

"Tillväxten har tilltagit något sedan i höstas och har varit lite starkare än företagen väntade i november. Produktionstillväxten är särskilt kopplad till en ökad offentlig efterfrågan. Tillväxten har ökat i alla sektorer, med undantag av exportindustrin", skriver Norges Bank.

Danske Bank noterar att rapporten visar att nedåtriskerna mot ekonomin har eliminerats och bedömer att detta kommer att få en "betydande påverkan" på penningpolitiken.

Nedgången i den oljerelaterade sektorn lättar, vilket ger mindre motvind för ekonomin framöver samtidigt som uppåtriskerna från bostadsmarknaden kommer att pressa centralbanken in i en åtstramningsbias, rapporterar Bloomberg News.

Norska kronan stärktes mot andra valutor efter rapporten.

Riksgälden meddelade att statens betalningar visade ett överskott på 42,9 miljarder kronor i februari. Riksgäldens prognos pekade mot ett överskott på 48,2 miljarder kronor.

Skatteinkomsterna var cirka 2 miljarder kronor lägre än prognos, medan Riksgäldens nettoutlåning till myndigheter med flera var 2,7 miljarder kronor högre än prognos, vilket bland annat förklaras av en oväntad utlåning till Kärnavfallsfonden.

Klockan 11 publicerar OECD sin interimsprognos. I november spåddes en global BNP-tillväxt på 3,3 procent i år och 3,6 procent nästa år.

USA-räntorna fortsätter svagt uppåt i tisdagens europeiska förmiddagshandel, efter att ha stigit på måndagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,50 procent, 1 punkt högre än vid svensk stängning i går.

Marknadens förväntningar är fortsatt fast förankrade på att Federal Reserve ska höja styrräntan med 25 punkter vid sitt FOMC-möte den 14-15 mars.

I eftermiddag väntar handelsbalansen i januari samt veckosiffrorna över detaljhandelsförsäljningen.

På valutamarknaden handlas euron något svagare mot dollarn, som i sin tur visar begränsade rörelser mot yenen.

Kronan är 1 öre starkare mot euron och 1 öre svagare mot dollarn.

Brittiska pund handlas samtidigt kring sjuveckorslägsta mot dollarn inför överhusets omröstning om parlamentets rätt att enligt lag godkänna eller förkasta premiärminister Theresa Mays förslag om att aktivera artikel 50.

Kinas valutareserv ökade oväntat till 3.005,1 miljarder dollar i februari, upp från 2.998,2 miljarder i slutet av januari. Väntat var en nedgång till 2.967,0 miljarder dollar.

Det var första gången sedan i juni förra året som valutareserven ökade.

 

              tisdag kl 10.40 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:0072 (8:9953) Statsobl 2y -0,62 (-0,61)
EUR/SEK 9:5261 (9:5354) Statsobl 10y 0,66 (0,67)
EUR/USD 1:0567 (1:0600) Räntegap/ty 34 (33)
US obl 10 2,50 (2,49) Ty obl 10 0,32 (0,34)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?