1515

Räntor och valutor: Pundet fortsatt starkt

Europeiska räntor har inlett den nya veckan med små rörelser, med en lätt dragning nedåt, samtidigt som euron tappar något mot dollarn.

Strax efter klockan 11 är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,43 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen är stabil på 0,87 procent. Kronan har samtidigt stärkts marginellt mot euron, men tappat drygt 1 öre mot dollarn.

Definitiv KPI från euroområdet kom in i linje med det preliminära utfallet, och steg 1,5 procent i augusti, från 1,3 procent i juli. Kärn-KPI låg stilla på 1,2 procent.

Almega uppgav att deras tjänsteindikator för tredje kvartalet visade att det är en mycket stor efterfrågan på företagens tjänster, delvis på grund av att världshandeln börjar ta fart. Trots stort underskott på kompetens ser vissa kunskapsintensiva branscher ut att ha kunnat upprätthålla en hög tillväxt.

"Nästan en tredjedel av tjänsteföretagen i näringslivet menar att personalbristen bromsar den egna verksamheten, men vi ser ändå att vissa branscher klarar av att upprätthålla en hög tillväxt trots att man har svårt att hitta den kompetens som man behöver", säger Lena Hagman, Almegas chefekonom.

Hon tror att en väldigt sannolik förklaring är att vissa företag har löst det problemet genom att själva importera mer tjänster och på så vis kan man möta en ökad efterfrågan.

Kända kvarvarande makropunkter är USA-statistiken NAHB husmarknadsindex för september, som väntas ha sjunkit en aning, och ett tal från Mark Carney, chef för Bank of England, klockan 17.00, svensk tid.

Förra veckan stärktes pundet kraftigt efter att BOE väntat lämnat räntan oförändrad på torsdagen men signalerade samtidigt att det kan vara lämpligt att dra ned på stimulanserna inom de kommande månaderna om ekonomin utvecklas som väntat.

Gertjan Vlieghe, ledamot i policykommittén, upprepade detta budskap på fredagen vilket gav ny näring åt uppåtrörelsen. Han var den förste som ville sänka räntan efter brexitomröstningen 2016 och varnade så sent som i juli i år för en alltför tidig höjning. Hans ställning som duva fick marknaden reagerade med eftertryck.

På måndagen är pundet fortsatt starkt även om det har tappat något i styrka, till 1:3560 mot dollarn, efter att tillfälligt varit uppe på 1:3619 som högst tidigare i morse.

Statistik under natten visade att de brittiska huspriserna ökade i sin långsammaste takt på över fem år då en kraftig nedgång i London tyngde marknaden.

USA-räntorna är också stabila i måndagens europeiska förmiddagshandel, med den tioåriga obligationsräntan på oförändrade 2,21 procent. I förra veckan steg den amerikanska tioåringen med cirka 15 punkter.

Dollarn har stärkts mot både euro och yen under morgonen.

För marknaderna är Fed-mötet som avslutas på onsdagen veckans främsta fokus, där de väntas ta ytterligare ett steg mot normalisering och börja dra ned på balansräkningen.

Bank of Canada har redan höjt räntan två gånger på senare tid och Bank of England signalerat en åtstramning inom kort.

Senare i veckan väntas för svensk del höstbudget och Riksbanksprotokoll. Norges Bank och Bank of Japan lämnar räntebesked och vi får även preliminära PMI för september. Veckan avslutas med parlamentsval i Tyskland.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen och Svensk Plaståtervinning med mål att bli störst i världen

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.Foto:Svensk Plaståtervinning

Svensk Plaståtervinning bygger världens största och modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. För att kunna fokusera på kärnverksamheten har man valt att anlita Riksbyggen för totalförvaltning av fastigheten.

– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.

Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.

– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om totalförvaltning från Riksbyggen. 

Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.

– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Specialistkompetens inom intressanta områden

För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.

– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

– Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.

Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.Foto:Svensk Plaståtervinning & Filip Leo

Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.

– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.

– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter. 

Läs mer om möjligheterna med Riksbyggens energitjänster.

Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.

– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.

– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?