Annons

Räntor och valutor: Pundet fortsatt starkt

Europeiska räntor har inlett den nya veckan med små rörelser, med en lätt dragning nedåt, samtidigt som euron tappar något mot dollarn.

Strax efter klockan 11 är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,43 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen är stabil på 0,87 procent. Kronan har samtidigt stärkts marginellt mot euron, men tappat drygt 1 öre mot dollarn.

Definitiv KPI från euroområdet kom in i linje med det preliminära utfallet, och steg 1,5 procent i augusti, från 1,3 procent i juli. Kärn-KPI låg stilla på 1,2 procent.

Almega uppgav att deras tjänsteindikator för tredje kvartalet visade att det är en mycket stor efterfrågan på företagens tjänster, delvis på grund av att världshandeln börjar ta fart. Trots stort underskott på kompetens ser vissa kunskapsintensiva branscher ut att ha kunnat upprätthålla en hög tillväxt.

"Nästan en tredjedel av tjänsteföretagen i näringslivet menar att personalbristen bromsar den egna verksamheten, men vi ser ändå att vissa branscher klarar av att upprätthålla en hög tillväxt trots att man har svårt att hitta den kompetens som man behöver", säger Lena Hagman, Almegas chefekonom.

Hon tror att en väldigt sannolik förklaring är att vissa företag har löst det problemet genom att själva importera mer tjänster och på så vis kan man möta en ökad efterfrågan.

Kända kvarvarande makropunkter är USA-statistiken NAHB husmarknadsindex för september, som väntas ha sjunkit en aning, och ett tal från Mark Carney, chef för Bank of England, klockan 17.00, svensk tid.

Förra veckan stärktes pundet kraftigt efter att BOE väntat lämnat räntan oförändrad på torsdagen men signalerade samtidigt att det kan vara lämpligt att dra ned på stimulanserna inom de kommande månaderna om ekonomin utvecklas som väntat.

Gertjan Vlieghe, ledamot i policykommittén, upprepade detta budskap på fredagen vilket gav ny näring åt uppåtrörelsen. Han var den förste som ville sänka räntan efter brexitomröstningen 2016 och varnade så sent som i juli i år för en alltför tidig höjning. Hans ställning som duva fick marknaden reagerade med eftertryck.

På måndagen är pundet fortsatt starkt även om det har tappat något i styrka, till 1:3560 mot dollarn, efter att tillfälligt varit uppe på 1:3619 som högst tidigare i morse.

Statistik under natten visade att de brittiska huspriserna ökade i sin långsammaste takt på över fem år då en kraftig nedgång i London tyngde marknaden.

USA-räntorna är också stabila i måndagens europeiska förmiddagshandel, med den tioåriga obligationsräntan på oförändrade 2,21 procent. I förra veckan steg den amerikanska tioåringen med cirka 15 punkter.

Dollarn har stärkts mot både euro och yen under morgonen.

För marknaderna är Fed-mötet som avslutas på onsdagen veckans främsta fokus, där de väntas ta ytterligare ett steg mot normalisering och börja dra ned på balansräkningen.

Bank of Canada har redan höjt räntan två gånger på senare tid och Bank of England signalerat en åtstramning inom kort.

Senare i veckan väntas för svensk del höstbudget och Riksbanksprotokoll. Norges Bank och Bank of Japan lämnar räntebesked och vi får även preliminära PMI för september. Veckan avslutas med parlamentsval i Tyskland.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?