1515

Räntor och valutor: Pundet försvagas

Europeiska statspappersräntor öppnar måndagens handel i en något blandad tendens samtidigt som euron handlas något oregelbundet mot dollarn.

Tyska räntor uppvisar endast obetydliga rörelser medan franska räntor sjunker med stöd av opinionsmätningar i helgen som tyder på att den oberoende presidentkandidaten Emmanuel Macron nu drygar ut sin ledning mot Republikanernas Francois Fillon och knappar in på Nationella frontens Marine Le Pen inför den första omgången i presidentvalet.

Preliminära data från Spanien på måndagen visade att HIKP-inflationen steg till 3,0 procent i februari, från 2,9 procent i januari. Det var dock något under de 3,1 procent som väntades enligt Bloomberg news prognosenkät.

Klockan 11.00 ska EU-kommissionen presentera sin konjunkturbarometer för februari. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas barometerindikatorn ha stigit till 108,1, från 107,9 i januari. Det skulle i så fall vara den högsta noteringen sedan mars 2011 (108,3).

Tyskland kommer att redovisa preliminära februari-KPI på onsdag, därefter väntar en preliminär beräkning för hela euroområdet på torsdag. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas HIKP-inflationen ha stigit till 1,9 procent, från 1,8 procent i januari, medan kärninflationstakten väntas ha varit oförändrad på 0,9 procent.

ECB rapporterade vidare att M3-tillväxten dämpades till 4,9 procent i januari, från 5,0 procent i december, vilket ändå var över väntade 4,8 procent.

Brittiska pund har försvagats något mot andra valutor hittills på måndagen, något som marknadsaktörer kopplar till en rapport i the Times i helgen om att Storbritanniens premiärminister Theresa May förbereder sig för att Skottland eventuellt kommer att utlysa en ny folkomröstning om oberoende i mars.

Enligt tidningen, som citerar icke namngivna regeringskällor kan Theresa May komma att acceptera en ny folkomröstning - om den hålls efter att Storbritannien har lämnat EU.

Svenska statsobligationsräntor handlas på oförändrade till svagt lägre nivåer på måndagsförmiddagen jämfört med fredagen. Kronan handlas samtidigt ytterligare en aning svagare mot euron än vid fredagens svenska stängning.

Data från SCB visade att utlåningstillväxten till svenska hushåll var oförändrad på 7,2 procent i januari jämfört med i december, enligt SME Direkts enkät väntades 7,1 procent. Tillväxten för bolån dämpades till 7,6 procent från 7,7 medan ökningstakten för konsumtionslån ökade till 6,6 procent från 5,8 procent i december.

Den svenska makroveckan bjuder senare på BNP för fjärde kvartalet samt detaljhandel, handelsnetto och PPI för januari på tisdag. Därefter väntar industri-PMI samt protokoll från Riksbankens februarimöte på onsdag, bytesbalans för fjärde kvartalet på torsdag samt tjänste-PMI, industri- och tjänsteproduktion och industriorder för januari på fredag.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka något efter fredagens svenska stängning men har därefter vänt uppåt i Asien och Europa på måndagen när marknadsaktörer i första hand blickar fram mot USA:s president Donald Trumps tal inför USA-kongressen natten till onsdagen svensk tid.

USA:s finansminister Steven Mnuchin sade i en intervju med Fox News på söndagen att presidenten kommer att "beröra" skattereformer i sitt anförande.

Måndagens USA-agenda bjuder på data över orderingången på varaktiga varor i januari, klockan 14.30, som väntas ha stigit 1,7 procent (+0,5 procent exklusive transport). Dessutom väntas data om kontrakterade husköp i januari, klockan 16.00, och klockan 17.00 talar Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan.

En lång rad Fedledamöter står på talarlistan i veckan, men Fed-intresset riktas sannolikt i första hand mot fredagen då såväl chefen Janet Yellen som vicechefen Stanley Fischer talar (för sista gången inför FOMC-mötet den 14-15 mars).

Stanley Fischer ska diskutera Feds penningpolitiska beslutsfattande och Janet Yellen ska tala om ekonomiska utsikter.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?