Annons

Räntor och valutor: Pundet föll på brexit-oro

Europaräntor sjönk på måndagen med tyska tioåringen ner omkring 2 punkter till 0,28 procent.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 2 punkter till 0,60 procent.

Amerikanska räntor sjönk också under dagen och tioåringen var vid svensk stängning 6 punkter lägre på 2,38 procent, än vid den tidiga svenska stängningen på torsdagen.

Kronan har under dagen tappat 4 öre mot euron och stärkts 1,5 öre mot dollarn, till 9:5700 respektive 9:0740.

Dollarindex handlades nära oförändrade nivåer på måndagen, och dollarn tappade mot yenen till omkring 116:33 vid svensk stängning.

Fed-chefen i Boston, Eric Rosengren, sade i ett tal på måndagen att en alltför långsam takt i räntehöjningarna i år skulle kunna äventyra den ekonomiska återhämtningen i USA.

"En fortsatt gradvis men något mer regelbunden takt i höjningarna av fed funds kommer att vara nödvändigt", sade han.

Eric Rosengren sade att arbetslöshetsnivån enligt hans bedömning ligger på en uthållig nivå och att totala PCE samt kärn-PCE närmar sig Feds mål på 2 procent.

Utan ytterligare gradvisa räntehöjningar skulle arbetslösheten kunna sjunka under sin uthålliga nivå och inflationen överskrida målet.

"Penningpolitiken behöver justeras för att förhindra att ekonomin på ett dramatiskt sätt skjuter över målen i det dubbla mandatet, vilket skulle äventyra återhämtningen", sade han.

Feds samlade indikator för arbetsmarknaden (LMCI) sjönk 0,3 punkter i december efter att ha stigit med 2,1 punkter månaden före.

Indexet beskriver förändringen i läget på arbetsmarknaden. En positivförändring indikerar att läget blivit stramare.

Pundet föll på måndagen efter uttalanden om Brexit från premiärminister Theresa May.

I en TV-intervju med Sky News på söndagen sade Theresa May att hon inte var intresserad av att behålla delar av EU-medlemskapet.

Hon förnekade också att den brittiska regeringen varit otydlig kring Brexit, något de anklagats för av nyligen avgångne EU-ambassadören Ivan Rogers.

"Vårt tänkande är inte alls förvirrat. Vi kommer att vara utanför EU men vi kommer att få det bästa möjliga avtalet för Storbritannien i termer av våra handelsrelationer med EU", sade hon.

Efter ett tal på måndagen sade Theresa May, enligt Financial Times, att hon söker en "ny relation" för Storbritannien utanför EU som byggde på ett bra handelsavtal.

Hon sade också att hon inte ville kännas vid termerna hård eller mjuk Brexit.

"Vad vi gör kommer att ge ett ambitiöst, bra, bästa möjliga avtal för Storbritannien i termer av handel med och agerande inom den inre marknaden", sade hon.

Pundet fortsatte falla efter Theresa Mays uttalanden på förmiddagen och nådde som lägst 1:2125 mot dollarn.

Vid svensk stängning hade pundet fallit omkring 1 procent under dagen.

"Marknaden tar bara den mest negativa synen - den antar att eftersom hon håller korten nära kroppen finns ingen plan för Brexit och vi kommer se en hård Brexit ut ur EU", sade Stephen Gallo, valutastrateg vid BMO Capital Markets, till Reuters.

Tysk industriproduktion ökade för andra månaden i rad i november. Jämfört med månaden före steg den med 0,4 procent jämfört med oktober och 2,2 procent jämfört med samma månad föregående år.

Enligt Bloomberg News analytikerenkät hade analytiker räknat med att den skulle ha stigit med 0,6 procent jämfört med månaden före, och ökat med 1,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

Bakom uppgången låg en ökning med 1,5 procent i byggproduktion, vilket var den starkaste utvecklingen sedan februari.

Ekonomidepartementet konstaterade i en kommentar att man ser en "solid" produktionstillväxt under vinterhalvåret.

På måndagsmorgonen presenterades också statistik för den tyska exporten som ökade med 3,9 procent i november.

Importen ökade med 3,5 procent under samma period.

Väntade utfall enligt Bloomberg News analytikerenkät var +0,5 respektive +1,1 procent.

"Dagens starka industridata bäddar enligt vår syn för att BNP-tillväxten åter ska ta fart under sista kvartalet och en stark siffra för 2016 års tillväxt", sade Carsten Brzeski, ekonom vid ING, till Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?