ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Pundet faller på brexitstrul

Amerikanska räntor var stabila och det var även dollarn efter vår stängning på torsdagen.

Tvåårsräntan avslutade USA-handeln på 2,59 procent, vilket var den högsta nivån sedan i juli 2008. Enligt Wall Street Journal är det förväntningar om att inflationen ökar tillräckligt snabbt för att Federal Reserve ska fortsätta höja sina styrräntor som ligger bakom uppgången.

Även om inflationstakten har tilltagit i år så uppger investerare att det inte är tillräckligt för att driva räntorna högre eftersom priserna stiger i ungefär samma takt som lönerna. För andra månaden i rad så togs den årliga inflationen ut av den genomsnittliga lönetillväxten i juni. 

Enligt WSJ hade investerare räknat med att stigande löner skulle leda till snabbare konsumtion som skulle elda på tillväxt och inflation, och pressa räntorna högre. Nu säger vissa att de oroas över att momentum verkar ha avstannat. Samtidigt uppger analytiker att data fortsatt är tillräckligt starka för att tillåta Fed att fortsätta höja styrräntorna, vilket väntas ha en ytterligare dämpande effekt på pristillväxten.

I en radiointervju på torsdagen sade Fed-chefen Jerome Powell dock att USA:s ekonomi mår bra ur ett cykliskt perspektiv med nära full sysselsättning och stabila prisnivåer. 

Jerome Powell var överlag väldigt positiv i sina uttalanden om USA:s ekonomi men varnade samtidigt för att en oavbruten period med höga importtullar kan komma att hämma tillväxten.

  Beträffande inflationen sade Fed-chefen att "den är nu nära 2 procent så vi är väldigt nära vårt mål".   

I fredagens asiatiska handel pekar USA-räntorna svagt uppåt, med tioårsräntan stabil på 2,85 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras siffror över de amerikanska importpriserna i juni och preliminärt Michiganindex för juli.

Federal Reserve släpper sin halvårsvisa penningpolitisk rapport till kongressen.

Asiatiska börser följer USA-börserna uppåt, med Tokyobörsens Topix-index knappt 1 procent upp, japanska räntor är stabila och yenen marginellt svagare mot dollarn.

Definitiv japansk industriproduktion för maj publiceras inom kort.

Under natten visade statistik att Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 41,61 miljarder dollar i juni, jämfört med ett överskott på 24,92 miljarder dollar föregående månad.

Enligt Reuters prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 27,61 miljarder dollar.

Exporten, mätt i dollar, steg med 11,3 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +10,0 procent. Importen ökade 14,1 procent, väntat var +20,8 procent.

Capital Economics skriver i en kommentar att den kinesiska exporten klarade sig bra strax före USA:s handelstullar, men importsiffrorna var en besvikelse som pekar mot en försvagad inhemsk efterfrågan.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 112:61 mot yenen, jämfört med 112:50 vid svensk stängning i går, medan euron har tappat marginellt till 1:1665 mot dollarn, från 1:1676.

Kronan är 1 öre starkare mot dollarn och 2 öre starkare mot euron.

Pundet har försvagats efter nya problem för premiärminister Theresa May. I en intervju med The Sun varnar USA:s president för att om May håller fast vid sin mjuka brexitplan kommer det sannolikt att "döda" ett eventuellt frihandelsavtal med USA. Dessutom lovordade Trump den nyss avgångne brittiske utrikesministern Boris Johnson och sade att han skulle bli en utmärkt premiärminister.

På fredagens europeiska makroschema hittar vi bland annat KPI och BNP-indikator från Finland, grossistpriser från Tyskland och KPI från Spanien.

I Bryssel håller EU:s finansministrar för möte.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies