Annons

Räntor och valutor: Politisk oro sätter press på euron

Euron tappar på måndagsmorgonen efter viss osäkerhet kopplad till Katalonien.

Det katalanska styret hade till måndagsförmiddagen på sig att svara centralregeringen om huruvida de utropat självständighet eller inte, vilket den spanska regeringen krävt.

Carles Puigdemont skrev i sitt svar på måndagen att parlamentet efter folkomröstningen har ett mandat att utropa självständighet men valde att skjuta upp detta för att inleda en dialog med den spanska regeringen.

Han skrev att uppmaningen till dialog är ärlig menad och att dialogen bör ske de kommande månaderna. Han erbjöd spanske premiärministern Mariano Rajoy att mötas så snart som möjligt för att diskutera läget.

Euron tappade till nivåer runt 1:790 på måndagsförmiddagen från 1:1857 vid svensk stängning på fredagen.

Räntan på den spanska tioåringen sjunker omkring 1 punkt, i linje med övriga Europa.

Fed-chefen Janet Yellen sade på söndagen att den amerikanska ekonomin är fortsatt stark och styrkan på arbetsmarknaden talar för fortsatta gradvisa räntehöjningar, den dämpade inflationen till trots.

"Vi kommer att ägna noga uppmärksamhet åt inflationsdata under de kommande månaderna. Min bästa gissning är att dessa svaga inflationsutfall inte kommer att bestå", sade hon.

Marknaden har tolkat Fed-chefens kommentarer som att Fed är på spåret för att höja räntan ytterligare en gång i år och enligt Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna har sannolikheten för en höjning vid decembermötet stigit till 77 procent, från 73 procent i fredags.

"Det främsta är Janet Yellens kommentarer på söndagen om hennes 'bästa gissning', och från de flesta av hennes kollegor, om att den låga inflationen inte kommer att vara ihållande. Huruvida den amerikanska senaten kommer att besluta om budgeten denna vecka kommer att vara en viktig faktor", sade Ray Attrill på National Australia Bank till Bloomberg News.

Kronan har tappat omkring 4 öre mot dollarn jämfört med fredagen, och stärkts 1 öre mot euron.

Vice Riksbankschefen Henry Ohlsson medverkar på måndagen vid en konferens anordnad av Medlingsinstitutet och sade enligt en sammanfattning av anförandet att penningpolitiken har bidragit till att inflationen i Sverige har kommit upp och konjunkturen är stark. Samtidigt behövs det fortsatt en expansiv penningpolitik för att inflationen ska kunna vara nära 2 procent även framöver.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera