ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: PMI-utfall tyngde euron

Säkra tillgångar gick starkt på onsdagen efter PMI-siffror som antydde en lägre aktivitetsnivå i Europa och Donald Trumps kommentarer på tisdagen och i en tweet på onsdagen om att han inte är nöjd med handelssamtalen med Kina. 

"Vårt handelsavtal med Kina går fint framåt men till slut kommer vi förmodligen behöva använda en annan struktur då det kommer bli för svårt att verifiera resultaten efter färdigställande", twittrade presidenten. 

På tisdagen uttryckte Donald Trump också skepsis till huruvida det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i juni blir av eller inte. 

Yenen stärktes till 110:14 mot dollarn samtidigt som räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 5 punkter till 3,02 procent. 

Det sammanvägda PMI för euroområdet sjönk till 54,1 i maj, jämfört med 55,1 i april. Det var lägre än förväntningarna på 55,0 enligt Reuters prognosenkät.

PMI för tillverkningsindustrin sjönk till 55,5 från 56,2, väntat var 56,0. PMI för tjänstesektorn sjönk till 53,9 jämfört med 54,7 föregående månad, väntat 54,6.

Markits chefekonom Chris Williamson sade i en kommentar att maj-PMI bjöd på ytterligare en besvikelse, men återigen bör man tolka resultaten med försiktighet.

"De senaste månaderna har påverkats av en rad faktorer som extremt väder, strejker, sjukdomar och påsken. I maj påverkades företagen negativt av ovanligt många helgdagar", sade han.

Oxford Economics skrev i en kommentar att onsdagens PMI-utfall ser ut att ha bekräftat att en återhämtning i tillväxten under andra kvartalet ser osannolik ut. 

Nedgången under det första kvartalet drevs framförallt av tillfälliga faktorer som avtar naturligt, i det här läget möter global tillväxt motvind från flera källor som ökad global protektionism och förnyad oro för att Italien ska leda till en ny finanskris. 

"Nedgången hittills behöver dock inte innebära att ECB avstår från att avsluta QE i år", skrev Oxford Economics. 

Rasmus Gudum Sessingö på Handelsbanken skrev i en kommentar att EMU oväntat tappade efter att ha visat tecken på att stabiliseras i april.

Utfallet väcker nya frågetecken kring om den ekonomiska svagheten i första kvartalet var tillfällig och dämpar potentialen för en återhämtning under andra kvartalet, menade han.

Euron tappade till 1:1715 på onsdagsförmiddagen samtidigt som Europaräntorna backade med 3-5 punkter med undantag för bland annat Italien där tioåringen steg omkring 7 punkter till 2,40 procent.

I Italien låg fokus fortsatt på vem som kommer leda koalitionsregeringen bestående av antietablissemangspartierna Femstjärnerörelsen och Lega. La Repubblica rapporterade på onsdagen att presidenten Sergio Mattarella kommer be Giuseppe Conte försöka bilda en regering. 

Riksbanken varnade i sin stabilitetsrapport för att den höga skuldsättningen bland svenska hushåll fortsatt utgör den största risken för svensk ekonomi.

Skuldsättningen har ökat under lång tid och beror bland annat på att bostadsmarknaden fungerar dåligt och på att skattesystemet inte är väl utformat ur ett finansiellt stabilitetsperspektiv.

"Det är därför viktigt att fortsätta med åtgärder som minskar riskerna och ökar motståndskraften i hushållssektorn inom framförallt dessa politikområden", skrev Riksbanken.

Brittiska KPI-inflationen var 2,4 procent i april, jämfört med förväntningar om 2,5 procent, vilket också var utfallet i mars.

KPIH-inflationen, som inkluderar boendekostnader och är det föredragna måttet hos Bank of England, uppgick till 2,2 procent, ned från 2,3 procent föregående månad.

Målet för Bank of Englands penningpolitik är en inflationstakt på 2 procent, mätt som KPI.

BOE-chefen Mark Carney sade på tisdagen att en sockerskatt på läsk, högre elräkningar och bensinpriser var några skäl till att inflationen sannolikt skulle öka något under kommande månader innan den fortsätter sjunka.

"Konsumenterna är fortsatt försiktiga och utlåningen ser ut att ha fallit betydligt en räntehöjning under de kommande månaderna är definitivt inte spikad", sade James Smith, ekonom vid ING, enligt Reuters. 

Pundet tappade omkring 0,5 procent på onsdagen, hela nedgången kom dock innan KPI-statistiken.

Kronan tappade 6 öre till 10:28 mot euron och 10 öre till 8:78 mot dollarn. Räntan på den svenska tioåringen sjönk 4 punkter till 0,66 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies