1515

Räntor och valutor: Överenskommelse om brexit lyfter pundet

Europeiska statspappersräntor steg svagt på måndagen, euron handlades samtidigt högre mot dollarn efter rapporter om att ECB skiftar över debatten mot den förväntade räntebanan när även de mest duvaktiga ledamöterna accepterar att obligationsköpen bör avslutas i år.

Reuters rapporterade, med hänvisning till en rad källor med insyn i diskussionerna, att ECB-ledamöterna är bekväma med marknadens förväntningar, som inkluderar en räntehöjning i mitten av 2019, och debatten handlar i allt högre grad om hur brant räntebana bör vara därefter. Vissa ledamöter vill se att ränteförväntningarna begränsas eftersom återhämtningen för inflationen är långsam.

Pundet stärktes och brittiska räntor på måndagsförmiddagen på uppgifter om att förhandlare från EU och Storbritannien hade enats om ett utkast till brexitavtalstext angående övergångsperioden och andra frågor. Man ska också ha nått en bred enighet om irländska gränsarrangemang, även om vissa detaljer ännu saknas. Pundet lyfte sedan något ytterligare när uppgörelsen bekräftades av EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier.

Brittiske brexitministern David Davis sade samtidigt att alla EU:s frihandelsavtal kommer att gälla i Storbritannien under övergångsperioden. Detta skapar mer klarhet för brittiska företag, sade han.

Kinas nye centralbankschef, tidigare vicechefen Yi Gang, anses av analytiker tala för kontinuitet i centralbankens arbete, och det blir nu hans uppgift att ta tag i riskfaktorer som Kinas skuggbanker, fastighetsbubblor samt den höga belåningen i statliga företag och skuldnivåerna i lokala myndigheter.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att Yi Gang, en teknokrat med decenniers erfarenhet i centralbanken, har varit en stark förespråkare av förre chefen Zhou Xiaochuans ansträngningar för att hantera finansiella risker och att driva på marknadsreformer. Dock kan hans förmåga att forma policyn vara mindre än föregångarens givet att kommunistpartiet nu utövar ett större inflytande över den kinesiska staten.

Finansministrarna och centralbankscheferna i G20 i Buenos Aires möts i dag och i morgon, och enligt arrangörens webbplats ska mötet bland annat ta upp infrastrukturfinansiering samt teknologin bakom kryptovalutor.

Financial Stability Board, FSB, avvisar dock krav från flera länder att reglera kryptovalutor som bitcoin. 

FSB, som samordnar finansiell reglering inom G20, anser att det krävs mer internationell samordning för att fylla datahålen vad gäller att övervaka denna snabbt framträdande sektor som fortsatt är värd mindre än 1 procent av global BNP.

"FSB:s initiala bedömning är att kryptovalutor inte utgör någon risk för den globala finansiella stabiliteten just nu", skrev FSB-chefen Mark Carney i ett brev till G20-mötets ministrar inför mötet.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skrev i bankens morgonbrev att även risken för handelskrig lär stå i fokus för G20-mötets agenda, även om USA åter lär kräva att ordet "protektionism" inte ska finnas med i slutkommunikén.

Amerikanska statspappersräntor steg ytterligare något måndagens handel och fortsatte därmed en uppgång som inleddes efter starka USA-data på fredagen. Tvåårsräntan noterades över 2,30 procent för första gången sedan hösten 2008. 

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,85 procent, 1 punkt högre jämfört med vid samma tid på fredagen.

Federal Reserves FOMC-möte, tisdag och onsdag, står i fokus på veckans USA-kalender och en i stort sett enig analytikerkår räknar med att nye Fedchefen Jerome Powell kommer att inleda sin mandatperiod med att höja styrränteintervallet med 25 punkter, till 1,50-1,75 procent.

Frågorna inför räntebeskedet, som redovisas klockan 19.00 på onsdag, handlar främst om hur många ytterligare höjningar Fedledamöternas medianprognos kommer att signalera. I decemberprognosen var medianprognosen att räntan skulle höjas tre gånger i år.

Jerome Powell sade i utfrågningar i två kongressutskott vid månadsskiftet att Fed kan fortsätta att höja räntan gradvis eftersom tillväxtutsikterna är fortsatt starka, och att den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna inte bör tynga ekonomin.

"Några av de motvindar som USA-ekonomin stod inför tidigare år har nu vänt till medvindar. Finanspolitiken har blivit mer stimulerande och den utländska efterfrågan för amerikanska exportvaror ligger på en stabilare bana", sade han.

Jerome Powell sade dock också att han inte ser några bevis för att USA-ekonomin för närvarande överhettas. Han ser inte heller några starka tecken på någon tydlig uppåtrörelse i löneökningstakten, och att det kan komma ytterligare förstärkning på arbetsmarknaden utan att det leder till inflation.

Svenska statsobligationsräntor 1-2 punkter på måndagen, tioårsräntan upp 2 punkter, till 0,76 procent.

Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 10,07, medan dollarn försvagades 3 öre, till 8,18. TCW-index sjönk till 134,82 (135,38).

Den norska kronan försvagades mot euron efter besked om att oppositionen krävt en misstroendeförklaring mot justitieministern Sylvi Listhaug, från Fremskrittspartiet, i spåren ett kontroversiellt Facebookinlägg. 

Verdens Gang skrev att i det fall en majoritet i stortinget ställer sig bakom misstroendet så kommer statsminister Erna Solberg sannolikt att ställa en förtroendefråga. Det innebär att hon söker förtroende å hela regeringens vägnar. Får hon då en majoritet mot sig lär regeringen avgå.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?