Annons

Räntor och valutor: Oro i Europa trycker upp räntor

Europaräntorna visade en blandad utveckling på måndagen, där tyska räntor sjönk medan franska och italienska räntor steg samtidigt som euron försvagades mot dollarn. Oro över tilltagande politiska risker i Europa låg bakom.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 3 punkter till 0,39 procent, från samma tid i fredags, medan den svenska tioårsräntan stängde oförändrat på 0,72 procent.

Spreaden mellan den tyska tioårsräntan och den franska vidgades under dagen till den största sedan i början på 2013 och för den italienska har skillnaden inte varit så stor sedan i mitten av oktober 2014.

För fransk del förklarades ränteuppgången med politisk oro då Nationella frontens Marine Le Pen i helgen lagt fram sitt valmanifest där hon bland annat lovar att ta Frankrike ut ur eurozonen och låta fransmännen rösta om EU-medlemskapet, "frexit".

Samtidigt kämpar de konservativas presidentkandidat Francios Fillon för sin politiska överlevnad efter att ha anklagats för att ha betalat lön till sin fru för jobb som inte har utförs.

Vid en pressträff på måndagseftermiddagen kallade han anklagelserna för grundlösa.

Enligt en färsk opinionsundersökning från Opinionway skulle Marine Le Pen vinna den första omgången av det franska presidentvalet, med ett väljarstöd på 26 procent. Oberoende kandidaten Emmanuel Macron har 23 procent, medan Francois Fillon får 20 procent.

I en andra valomgång skulle Macon vinna med 65 procent mot 35 procent för Le Pen.

Det franska presidentvalet är en av flera kritiska hållpunkter för euroområdet i år.

ECB-chefen Mario Draghi talade inför EU-parlamentets ekonomiska utskott och sade att det behövs fortsatt en expansiv policy för att inflationen ska fortsätta mot målet på ett uthålligt sätt.

Han sade att inflationsuppgången i december och januari till stor del återspeglar baseffekter och den senaste uppgången i energipriserna.

"Hittills har uppgången i den underliggande inflationen förblivit dämpad och väntas bara stiga gradvis framöver. Denna brist på momentum i den underliggande inflationen återspeglar till stor del svagt inhemsk pristryck", sade han och tillade att betydande lediga resurser på arbetsmarknaden och svag produktivitetstillväxt håller ned lönetillväxten.

Kritiken mot ECB:s expansiva hållning har ökat på senare tid, inte minst i Tyskland som också sett betydligt stigande inflation.

ECB-chefen har satt upp fyra kriterier som ska vara uppfyllda innan de börjar avveckla tillgångsköpen: inflationen ska ligga nära målet på medellång sikt, och uppgången måste vara uthållig, brett baserad (hela EMU) och självbärande.

Statistik på morgonen visade att orderingången till den tyska tillverkningsindustrin steg 5,2 procent i december jämfört med föregående månad, klart över den väntade uppgången på 0,7 procent och det högsta utfallet sedan juli 2014. I november sjönk orderingången 3,6 procent.

Ekonomidepartementet kommenterade att "bulkorder" låg bakom uppgången. Exportorder till övriga euroområdet steg 10,0 procent, med kapitalvaror upp 19,5 procent.

Commerzbank noterade att den tyska ekonomin fortsätter att överraska på uppsidan, men att uppgången i december dock nästan uteslutande beror på order i kategorin "andra fordon" (flygplan etc), och rensat för detta stannar uppgången på 0,5 procent under månaden.

Trenden för industriproduktionen baserat på orderingången ligger 1,5 procent högre än novembernivån. Det kan därmed väntas ett klart plus kommande månader.

Detta kommer dock inte synas i decemberutfallet. Enligt säsongsrensade data på måndagen sjönk försäljningen 2,9 procent under månaden och det indikerar att produktionen kan minska mer än 1 procent. Detta beror dock uteslutande på att kalenderkorrigeringen runt jul, som underskattar den verkliga utvecklingen, och ett betydande plus väntas i januari, enligt Commerzbank.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:072 mot dollarn, ner från 1:078 i fredags, medan dollarn i sin tur försvagats mot yenen, till 112:5 från 112:7.

Mario Draghi tillbakavisade i EU-parlamentet anklagelser från USA:s president Donald Trump om att Tyskland skulle vara en valutamanipulatör och sade att Tyskland inte uppfyller de tre kriterierna som USA själv har satt upp.

Kronan har på måndagen försvagats med 7 öre till 8:84 mot dollarn och med 3 öre till 9:47 mot euron.

USA-räntorna, som pekade nedåt i den europeiska handeln, vände uppåt då USA-handeln kom igång, med tioårsräntan 1 punkt upp till 2,45 procent. Ingen amerikansk statistik av vikt redovisades på måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?