Annons

Räntor och valutor: Optimism på skuldtaksuppgörelse

Amerikanska statspappersräntor steg något i USA-handel efter den svenska marknadens stängning på onsdagen efter att president Donald Trump gett sitt stöd till det demokratiska förslaget om att koppla en höjning av skuldtaket, till den 15 december, till nödhjälp efter orkanen Harvey.

Dollarn handlades samtidigt högre i USA på onsdagskvällen, men såväl dollarn som USA-räntorna vänder tillbaka nedåt i den asiatiska torsdagshandeln.

Beskedet att Donald Trump stöder det demokratiska förslaget om skuldtaket har retat upp republikanska kongressledare, som anser att det stärker de demokratiska minoritetsledarna Chuck Schumer och Nancy Peloci.

Wall Street Journal noterar att även om det inte är helt klart att kongressen kommer att anta förslaget så valde många investerare att lämna "säkra" placeringar för att åter söka sig mot risk.

Federal Reserves Beige Book rapporterade om att USA-ekonomin har fortsatt att växa i en blygsam till måttlig takt i juli och augusti. Även om sysselsättningstillväxten dämpats något ses arbetsmarknaden som stram. Lönetrycket beskrevs dock som fortsatt dämpat.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa samt definita produktivitetsdata för andra kvartalet klockan 14.30.

I kväll, klockan 18.15, talar Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, om ekonomiska utsikter och penningpolitik och senare i natt, klockan 1.00, talar även New York-chefen William Dudley om samma ämne.

Asiatiska noterar mestadels försiktiga uppgångar så här långt på torsdagen, med stöd av dämpad riskaptit efter signalerna om en åtminstone tillfällig lösning på det amerikanska skuldtaksproblemet. Nordkorea lägger dock fortsatt ett lock på optimismen.

USA ökar trycket på FN:s säkerhetsråd att införa nya sanktioner mot Nordkorea, och finansminister Steven Mnuchin har upprepat att USA är redo att stoppa handeln med länder som gör affärer med den kommunistiska diktaturen om FN inte beslutar om sanktioner.

Donald Trump sade på onsdagen att han inte längre tolererar Nordkoreas agerande, men tillade att militära åtgärder inte var hans "första val".

I Europa står räntebeskeden från Riksbanken, klockan 9.30, och ECB, klockan 13.45, i särskilt fokus på torsdagen. Det finns inga förväntningar om att någon av centralbankerna ska ändra några styrräntor eller köpprogram nu, beträffande Riksbanken är frågan främst om räntebanan kommer att justeras efter sommarens starka datautfall och beträffande ECB är frågan kanske om det kommer några antydningar om framtiden för värdepappersköpprogrammet.

Såväl Riksbanken som ECB kan dock vara bekymrade över kronans respektive eurons förstärkning på senare tid, vilket kan tala för en åtminstone relativt mjuk ton från båda centralbankerna.

Bank of Canadas (BOC) tämligen oväntade besked på onsdagen, om att styrräntan höjs för andra gången på mindre än två månader, har skruvat upp spekulationerna om att Riksbanken till slut ska vara redo att skruva ned sin sedan länge mycket duvaktiga retorik, men gårdagens policymöte hade med all sannolikhet avslutats långt före onsdagens räntebesked från BOC

På den europeiska dataagendan märks också tysk industriproduktion för juli, klockan 8.00, och definitiva BNP-data för andra kvartalet i euroområdet, klockan 11.00.

I Sverige ska Riksgälden redovisa statens lånebehov för augusti klockan 9.30, samtidigt som SCB redovisar Småhusbarometern för samma månad.

 

               torsdag kl 6.20 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:9722 (7:9653) EUR/USD 1:1924 (1:1917)
EUR/SEK 9:5060 (9:4919) USD/JPY 109:05 (109:11)
Jp obl 2 -0,15 (-0,15) Jp obl 10 0,02 (0,01)
Ty obl 2 -0,73 (-0,73) Ty obl 10 0,35 (0,35)
US obl 2 1,29 (1,30) US obl 10 2,09 (2,08)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?