1515

Räntor och valutor: Optimism på skuldtaksuppgörelse

Amerikanska statspappersräntor steg något i USA-handel efter den svenska marknadens stängning på onsdagen efter att president Donald Trump gett sitt stöd till det demokratiska förslaget om att koppla en höjning av skuldtaket, till den 15 december, till nödhjälp efter orkanen Harvey.

Dollarn handlades samtidigt högre i USA på onsdagskvällen, men såväl dollarn som USA-räntorna vänder tillbaka nedåt i den asiatiska torsdagshandeln.

Beskedet att Donald Trump stöder det demokratiska förslaget om skuldtaket har retat upp republikanska kongressledare, som anser att det stärker de demokratiska minoritetsledarna Chuck Schumer och Nancy Peloci.

Wall Street Journal noterar att även om det inte är helt klart att kongressen kommer att anta förslaget så valde många investerare att lämna "säkra" placeringar för att åter söka sig mot risk.

Federal Reserves Beige Book rapporterade om att USA-ekonomin har fortsatt att växa i en blygsam till måttlig takt i juli och augusti. Även om sysselsättningstillväxten dämpats något ses arbetsmarknaden som stram. Lönetrycket beskrevs dock som fortsatt dämpat.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa samt definita produktivitetsdata för andra kvartalet klockan 14.30.

I kväll, klockan 18.15, talar Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, om ekonomiska utsikter och penningpolitik och senare i natt, klockan 1.00, talar även New York-chefen William Dudley om samma ämne.

Asiatiska noterar mestadels försiktiga uppgångar så här långt på torsdagen, med stöd av dämpad riskaptit efter signalerna om en åtminstone tillfällig lösning på det amerikanska skuldtaksproblemet. Nordkorea lägger dock fortsatt ett lock på optimismen.

USA ökar trycket på FN:s säkerhetsråd att införa nya sanktioner mot Nordkorea, och finansminister Steven Mnuchin har upprepat att USA är redo att stoppa handeln med länder som gör affärer med den kommunistiska diktaturen om FN inte beslutar om sanktioner.

Donald Trump sade på onsdagen att han inte längre tolererar Nordkoreas agerande, men tillade att militära åtgärder inte var hans "första val".

I Europa står räntebeskeden från Riksbanken, klockan 9.30, och ECB, klockan 13.45, i särskilt fokus på torsdagen. Det finns inga förväntningar om att någon av centralbankerna ska ändra några styrräntor eller köpprogram nu, beträffande Riksbanken är frågan främst om räntebanan kommer att justeras efter sommarens starka datautfall och beträffande ECB är frågan kanske om det kommer några antydningar om framtiden för värdepappersköpprogrammet.

Såväl Riksbanken som ECB kan dock vara bekymrade över kronans respektive eurons förstärkning på senare tid, vilket kan tala för en åtminstone relativt mjuk ton från båda centralbankerna.

Bank of Canadas (BOC) tämligen oväntade besked på onsdagen, om att styrräntan höjs för andra gången på mindre än två månader, har skruvat upp spekulationerna om att Riksbanken till slut ska vara redo att skruva ned sin sedan länge mycket duvaktiga retorik, men gårdagens policymöte hade med all sannolikhet avslutats långt före onsdagens räntebesked från BOC

På den europeiska dataagendan märks också tysk industriproduktion för juli, klockan 8.00, och definitiva BNP-data för andra kvartalet i euroområdet, klockan 11.00.

I Sverige ska Riksgälden redovisa statens lånebehov för augusti klockan 9.30, samtidigt som SCB redovisar Småhusbarometern för samma månad.

 

        torsdag kl 6.20 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:9722 (7:9653) EUR/USD 1:1924 (1:1917)
EUR/SEK 9:5060 (9:4919) USD/JPY 109:05 (109:11)
Jp obl 2 -0,15 (-0,15) Jp obl 10 0,02 (0,01)
Ty obl 2 -0,73 (-0,73) Ty obl 10 0,35 (0,35)
US obl 2 1,29 (1,30) US obl 10 2,09 (2,08)Innehåll från Swedish Biomimetics 3000Annons

Biomimetisk plattformsteknologi optimerar läkemedelstillverkning och patientadministration

Idag förlitar sig många läkemedelstillverkare på långsamma, kostsamma, stora batchprocesser som står för en enorm miljöpåverkan och kräver stora investeringar i material, tid och pengar. Vid tillverkningen av respiratoriska läkemedel antas en one size fits all patients-approach vilket leder till ineffektiv medicinering. Kan naturen inspirera framtidens läkemedelstillverkning för att lösa utmaningar likt de som nämns ovan? 

I miljarder år har mikroorganismer, växter och djur utvecklats genom evolution för att överleva. Begreppet biomimetik introducerades av Otto Schmitt 1969 och definieras som processen att efterlikna de evolutionära lösningar som finns i naturen. Dess syfte är att efterlikna funktionen och strukturen hos naturfenomen och inspirera till utveckling av lösningar för mänsklig nytta. 

Stor potential med biomimetisk teknik 

Swedish Biomimetics 3000 är ett banbrytande biomimetiskt teknikföretag, som specialiserat sig på att hitta biomimetiska lösningar på de utmaningar mänskligheten står inför. Som ett resultat har de utvecklat patenterade biomimetiska teknikplattformar för en grön, kostnadseffektiv utveckling och tillverkning av läkemedel, såväl som effektiv läkemedelsadministrering via lungorna. Deras Continuous Batch Manufacturing-plattform (CBM) är en kemisk monteringslinjekedja, inspirerad av skapandet av mRNA från DNA, som flyttar solida fasmaterial, t.ex. hartspärlor, genom flera moduler. Genom nya nivåer av analyser och kvalitetshantering gör tekniken läkemedelsframställningen snabbare, mer ekonomisk och mycket mer miljövänlig. 

– Den kommersiella framgång som vi börjar uppnå bygger på den enorma potential som vår biomimetiska teknik innebär för människors hälsa, miljön och även i form av vinstförbättring. Idag investerar vi i att utveckla och kommersialisera biomimetisk teknik samtidigt som vi främjar värdet och implementering av biomimetik, säger Thomas Podkolinski, vd för Swedish Biomimetics 3000 AB. 

Sprayteknologi för personlig läkemedelsadministration 

Utöver CBMplattformen har Swedish Biomimetics också tagit fram plattformspraytekniken uMist®, som för närvarande utvecklas inom bil-, konsument- och läkemedelsindustrin. För det senare specifikt i utvecklingen av mer effektiv respiratorisk läkemedelsadministration. uMist® är inspirerad av bombardierbaggens unika sätt att spruta osmakliga kemikalier för att skrämma bort rovdjur när de attackeras. Sprayens unika mekanism möjliggör finjustering av droppstorleken, vilket gör att den kan rikta sig till olika delar av lungans fysiologi, samt justeras för varje patients unika lungfysiologi. 

– Kroppen absorberar läkemedel genom lungorna på ett effektivt sätt eftersom medicinen snabbt når blodomloppet. Det är lätt att administrera läkemedlet med en spray, men samtidigt finns det många utmaningar. En är att spraydropparna måste vara av rätt storlek för att medicinera rätt område i lungorna samtidigt som denna ”rätta storlek” är olika för varje patient. För första gången i branschen tillhandahåller vår teknik en spraylösning som kan justera droppstorleken för att rikta in sig på rätt område i lungorna, och för att göra detta för varje enskild patient, säger Thomas Podkolinski. 

Om Swedish Biomimetics 3000 kan replikera den kommersiella framgång som de redan haft inom bil- och konsumentbranschen genom kommersiella licensavtal och IP-försäljning, kommer företaget att ha stor inverkan inom läkemedelsbranschen och life science. 

Läs mer om Swedish Biomimetics 3000 här 

About SB3000
Swedish Biomimetics 3000 is a Biomimetic Engineering company, founded by award winning Swedish entrepreneur, Lars Uno Larson, with the mandate to develop and commercialize biomimetic technologies for the purpose of solving many of the challenges facing humankind, whilst improving human health, the environment, and business.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?