1515
Annons

Räntor och valutor: Odramatiskt för kronan

Svenska finansmarknader mottog det preliminära svenska valresultatet utan några större åthävor. Kronan handlades något starkare mot andra valutor medan svenska statspappersräntor steg svagt, i stort sett i linje med utvecklingen för tyska räntor.

Vid svensk stängning noterades euron knappt 3 öre svagare mot kronan, till 10:48, än vid samma tid på fredagen. Dollarn hade samtidigt försvagats drygt 4 öre, till 9:03, medan TCW-index hade sjunkit till 141,17 (141,56).

Den svenska tioårsräntan steg 1 punkt, till 0,57 procent, medan den tyska motsvarigheten steg lika mycket, till 0,40 procent.

Kronan fortsatte att stärkas mot euron efter svensk stängning på fredagen, på måndagseftermiddagen gav dock kronan upp delar av förstärkningen i takt med euron stärktes tydligt mot dollarn. Kronans nettorörelser på måndagen var dock måttliga och sannolikt mer drivna av inkommande data än av valresultatet.

Även om resultatet av riksdagsvalet bjöd på vissa överraskningar på partinivå är den sammantagna bilden ändå att läget mellan de "traditionella" blocken är mycket ovisst. Mandatfördelningen på måndagsmorgonen ger de rödgröna ett marginellt övertag, men det kan mycket väl ändras på onsdag när en mer slutgiltig rösträkning ska vara klar.

Ekonomerna på Swedbank konstaterade i ett kundbrev att det preliminära valresultatet som väntat visar på ett dödläge mellan blocken och de utesluter i nuläget varken en minoritetsregering eller samarbete över blockgränsen. 

Även SEB-ekonomerna noterade det politiska dödläget och befarar att lösningen kan dröja.

"Vår huvudprognos är att en moderatledd regering kommer att tillträda så småningom, men osäkerheten är betydande", skrev SEB:s seniorekonom Olle Holmgren i bankens morgonbrev.

Nordea noterade att regeringspartierna (S, MP) och Moderaterna är de största förlorarna i valet medan vinnarna finns i utkanterna av höger/vänsterskalan. Men resultatet var ändå mindre dramatiskt än vad som hade antytts av opinionsundersökningarna.

"Det kan ta veckor, kanske månader, att bilda en ny regering", konstaterade Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström.

I den tidiga handeln tog den svenska kronan visst stöd av att den norska augusti-inflationen kom in högre än väntat. Kärninflationen steg till 1,9 procent i augusti, från 1,4 procent i juli, vilket var väl över väntade 1,7 procent och nära Norges Banks målnivå på 2 procent.

Ekonomerna på Handelsbanken i Oslo noterade att utfallet var klart över de +1,5 procent som Norges Bank prognosbana pekade mot, och det kortsiktiga gapet mellan utfall och centralbankens prognos har därmed ökat ytterligare.

Enligt Handelsbanksekonomerna talar den betydligt starkare kärninflationen isolerat för att Norges Bank kan behöva revidera upp sin räntebana i den nya penningpolitiska rapport som publiceras i samband med räntebeskedet den 20 september, men bankekonomerna avvaktar med att göra nya egna prognoser tills de har sett centralbankens regionala nätverksrapport på tisdagen.

Den norska kronan stärktes 4-5 öre mot euron efter inflationsutfallet. Den svenska kronan stärktes samtidigt cirka 3 öre mot euron, men gav senare upp större delen av den förstärkningen.

SCB redovisar svensk augusti-KPI på fredag, enligt SME Direkts prognosenkät väntas KPIF-inflationen ha stigit till 2,3 procent, från 2,2 procent i juli. Exklusive energi väntas KPIF-inflationen ha stigit från 1,3 till 1,4 procent.

SCB rapporterade på måndagen att den svenska hushållskonsumtionen sjönk 2,1 procent i juli jämfört med i juni, och sjönk 0,1 procent jämfört med juli 2017. Det var första gången sedan november 2011 som hushållskonsumtionen utvecklades negativt på årsbasis.

SCB noterade att gruppen som bidrog mest till den totala utvecklingen var transporter och detaljhandel med och service av motorfordon som minskade med 2,9 procent i fasta priser.

Europeiska statspappersräntor steg något på de flesta håll på måndagen, italienska räntor fortsatte dock att sjunka tydligt med stöd av fortsatta försäkringar om att regeringen kommer att presentera en ansvarsfull budget.

Finansminister Giovanni Tria sade på söndagen att regeringen vet att den måste minska skuldsättningen och hålla underskottet i schack för att främja tillväxten och gradvis implementera det omfattande regeringsprogrammet.

Euron tappade något ytterligare mot dollarn i USA på fredagskvällen, och fortsatte att försvagas i den tidiga Europahandeln på måndagen, men hämtade senare tillbaka nedgången och handlades över noteringarna vid svensk fredagsstängning.

Brittiska pund stärktes kraftigt mot dollarn och euron i eftermiddagens handel efter att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sagt att det är "realistiskt" att nå ett brexitavtal till början av november. Uttalandet bidrog samtidigt även till att stärka euron ytterligare mot dollarn.

Data från Kina på måndagen visade att KPI-inflationen steg mer än väntat i augusti, till 2,3 procent från 2,1 procent i juli. PPI-inflationen sjönk samtidigt från 4,6 till 4,1 procent.

Kina-data på lördagen visade vidare ett svagare handelsöverskott än väntat i augusti, när exporten steg marginellt mindre än väntat medan importen överträffade prognos. Handelsöverskottet mot USA steg dock till rekordhöga 31 miljarder dollar i juli.

Amerikanska statspappersräntor handlades svagt lägre i längre löptider på måndagen jämfört med fredagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,93 procent, 1 punkt lägre jämfört med vid samma tid på fredagen.

Veckans USA-fokus riktas troligen främst mot torsdagens KPI-data för augusti samt fredagens detaljhandelsdata för samma månad.

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera