1515

Räntor och valutor: Norska kronan stärks

Europaräntorna visar små rörelser, med en svag dragning nedåt, i måndagens förmiddagshandel samtidigt som euron handlas strax över 1:14 mot dollarn. Norska kronan stärks efter att KPI kommit in högre än väntat för juni månad.

Vid 10-tiden är tyska tioårsräntan stabil på 0,56 procent, jämfört med vid svensk stängning i fredags. Den svenska motsvarigheten ligger stilla på 0,69 procent.

Den norska kronan stärktes på morgonen efter att inflationsstatistik visat att konsumentpriserna steg 0,4 procent i juni från månaden före, med en inflationstakt på 1,9 procent. En del av förstärkningen har dock gröpts ur.

Analytikerna hade räknat med att KPI skulle ha stigit 0,2 procent under månaden och stigit med 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Kärninflationen, KPI-JAE, steg med 1,6 procent jämfört med samma månad föregående år, samma som månaden före och högre än väntade +1,4 procent.

Nordea konstaterade att kärn-KPI kom in på oförändrade 1,6 procent, trots en stark jämförelsemånad, vilket var 0,2 procentenheter över Nordeas egen prognos och 0,3 procentenheter över Norges Bank prognos.

Uppgången berodde främst på högre priser på flygbiljetter och mat.

"Flygpriserna fortsätter att vara volatila och en del av den starka uppgången är troligen tillfällig. Men högre matprisinflation tyder på ett något högre inflationstryck än väntat", skriver Nordea i ett kundbrev.

Dansk KPI-inflation kom in snäppet under förväntningarna för juni.

På torsdag publicerar SCB det svenska KPI-utfallet. Efter att ha kommit in över förväntningarna två månader i rad väntas nu en rekyl nedåt i inflationen.

Enligt snittet i SME Direkts enkät spås KPI ha sjunkit 0,1 procent mellan maj och juni, och ha stigit 1,6 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Inflationstakten mätt som KPIF (fast ränta) väntas samtidigt ha varit 1,7 procent.

Riksbankens prognos, från den penningpolitiska rapporten som publicerades den 4 juli, pekar mot en KPI-inflation i juni på 1,6 procent och en KPIF-inflation på 1,7 procent.

Här hemma meddelade Arbetsförmedlingen att den öppna arbetslösheten uppgick till 3,8 procent av arbetskraften i juni, jämfört med 3,7 procent föregående månad.

351.000 personer var inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar, en ökning med 5.000 personer jämfört med samma månad förra året.

"Att arbetslösheten sammantaget stiger är helt i linje med våra prognoser och är en följd av att fler nyanlända som fått sina uppehållstillstånd skrivs in i etableringsuppdraget. Det är inte ett tecken på en svagare arbetsmarknad" säger Johan Bissman, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Av de inskrivna arbetslösa var 166.000 födda utanför Europa, 20.000 fler än i juni 2016. Antalet inskrivna inrikes födda var samtidigt 148.000, 13.000 färre än förra året.

SEB:s boprisindikator visade att de svenska hushållen tror på en oförändrad utveckling för bostadspriserna i juli jämfört med vad de gjorde föregående månad.

"Hushållens tro på fortsatta bostadsprisuppgångar är för närvarande mycket stabil. Varken sommarstiltje på bostadsmarknaden eller de återkommande diskussionerna om nedgångsrisker och tuffare amorteringskrav, har ännu haft någon större påverkan på boprisförväntningarna", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Annan statistik på måndagsmorgonen visade att såväl den tyska exporten som importen steg klart mer än väntat i maj. Handelsbalansen gav ett överskott på 22,0 miljarder euro, väntat +18,7, medan bytesbalansen uppvisade ett överskott på 17,3 miljarder euro, jämfört med ett väntat överskott på 15,4 miljarder euro.

I eftermiddag håller eurogruppen möte.

USA-räntorna rör sig knappt heller i måndagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan stabil på 2,38 procent, och på valutamarknaden handlas euron marginellt starkare strax över 1:14 mot dollarn, som i sin tur har stärkts strax över 114 mot yenen.

Kronan är knappt 1 öre svagare mot euron och 1 öre starkare mot dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?