1515
Annons

Räntor och valutor: Nordkorea öppnar för samtal

Yenen tappade marginellt under natten mot fredagen sedan Nordkorea sagt att man är redo för ett möte mellan Kim Jong-Un och amerikanske presidenten Donald Trump "när som helst". 

Den är därmed tillbaka på ungefär samma nivåer som innan Donald Trump på torsdagen meddelade att han ställer in mötet med Kim Jong-Un som han menar visat en "enorm ilska och öppen fientlighet" i sina uttalanden på sistone. Han uppmanade samtidigt Kim Jong-Un att ringa eller skriva om han ändrar sig.

"Det plötsliga utspelet om att mötet är inställt var oväntat och vi kan inte se det som annat än tråkigt", sade Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye Gwan i ett uttalande.

Yenen som nådde starkaste nivån på två veckor mot dollarn under torsdagen strax under 108 handlas på fredagen omkring 109:50.

Euron handlas omkring 1:17 mot dollarn.

"Risk-av stämningen har lättat något efter att Nordkorea sade att man är öppna för samtal i den tidiga asiatiska handeln", sade Shuntaro Ikeshima vid Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp till Reuters. 

Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit med 3 punkter till 2,99 procent sedan svensk stängning på torsdagen, men är ned från nivåer över 3,10 procent i slutet av förra veckan. 

"Vi ser pengar gå till amerikanska statsobligationer och till guld" till följd av handel och geopolitiska rubrikerna, sade Quincy Krosby, chefmarknadsstrateg vid Prudential Financial, till Bloomberg News. 

"Frågan för marknaden är om det kommer fler rubriker som dessa", sade han. 

Fedchefen i Philadelphia, Patrick Harker, intervjuades i CNBC på torsdagskvällen och sade att han står fast vid scenariot han såg i början av året med tre höjningar i år och tre nästa år. Därefter kan det dock vara stop. 

"Om vi ser att inflationen börjar accelerera kan jag vara öppen för en fjärde höjning i år. Men jag skulle behöva se bevis först", sade han. 

Patrick Harker röstar inte i FOMC i år. 

På fredagens makroagenda står bland annat Riksbankens jubileumskonferens och IFO-index. Vid konferensen deltar bland andra Fedchefen Jerome Powell och BOE-chefen Mark Carney vid en paneldebatt om centralbanker i framtiden.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?