1515

Räntor och Valutor: Nedåtrekyl för euron

Europeiska statspappersräntor vände svagt nedåt, främst i kortare löptider, på måndagen efter förra veckans kraftiga uppgångar. Euron gav samtidigt upp delar av förra veckans kraftiga förstärkning mot dollarn.

Svenska statsobligationsräntor sjönk omkring 2 punkter över hela linjen på måndagen, tioårsräntan ner till 0,65 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 18 punkter (20).

Euron stärktes 1 mot kronan, till 9,63, jämfört med fredagens svenska stängningsnotering. Dollarn stärktes samtidigt knappt 5 öre, till 8,47, medan TCW-index steg till 130,67 (130,43)

Efter stora rörelser även i svenska räntor och kronans växelkurs i slutet av förra veckan, blev måndagen något av en konsolideringsdag medan Riksbanken höll sitt penningpolitiska möte.

Räntebesked och penningpolitisk rapport publiceras tisdag förmiddag, och enligt SME Direkts enkät räknar en stor majoritet med att Riksbanken kommer att ta ett litet steg i mindre expansiv riktning genom att inte längre signalera att en räntesänkning är mer sannolik än en höjning på kort sikt.

Kronans snabba förstärkning mot euron kan dock ha skapat viss oro för inflationsutsikterna hos åtminstone någon direktionsledamot; efter en topp strax över 9,80 på onsdagen har EUR/SEK sjunkit snabbt till strax över 9,61 som lägst, och Riksbanken har tidigare gjort tydliga markeringar mot så snabba kronförstärkningar.

Räknat som KIX-index har kronan stärkts från 114,51 på tisdagen till 112,29 på måndagen. I den penningpolitiska rapporten i april räknade Riksbanken med att KIX-index skulle vara 113,71 i genomsnitt under tredje kvartalet.

SEB-ekonomen Elisabet Kopelman noterade i bankens morgonbrev att Riksbanken med små medel, genom att göra absolut ingenting, åter skulle kunna få kronan på fall och därmed säkra uppåtpress på inflationen ytterligare ett tag.

"Vi tror ändå att Riksbanken går på samma linje som ECB - att varna för nya räntesänkningar blir allt mer absurt jämfört med läget i ekonomin - och att man i likhet med ECB förpackar neutral signalering i ett i övrigt mjukt budskap med fortsatta hänvisningar till nedåtrisk för inflationen från låga löner", skrev hon.

Direktionen kunde ta med sig ytterligare en positiv konjunkturindikator på väg in till det penningpolitiska mötet, som inleddes klockan 9.00 på måndagen. Silf/Swedbanks industri-PMI steg till 62,4 i juni från 58,8 i maj, vilket var över de 59,3 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät.

Delindex för orderingång steg från 58,6 maj till 65,9 i juni, med förbättringar för både exportmarknaden som inhemska marknaden. Uppgångar noterades även i delindex för produktion, sysselsättning och priser och det var endast lagerindex som sjönk något i juni.

Tidigare på måndagen visade också Bank of Japans Tankanindex att konjunkturläget fortsätter förbättras i det japanska näringslivet. I Kina steg också Caixins industri-PMI mer än väntat i juni och noterades åter över 50-nivån (50,4).

Definitiva industri-PMI för euroområdet steg till 57,4 i juni från 57,0 i maj, vilket var marginellt över preliminärt rapporterade 57,3. Det var också den starkaste noteringen på över sex år.

"På nuvarande nivåer indikerar PMI att produktionen växer i en årstakt på omkring 5 procent, vilket i sin tur indikerar att den varuproducerande sektorn kommer ge ett starkt bidrag till den ekonomiska tillväxten under andra kvartalet", sade Chris Williamson, chefekonom vid Markit, i en kommentar.

Brittisk industri-PMI sjönk däremot till 54,3 i juni, från 56,3 i maj, vilket var väl under väntade 56,3.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte något uppåt efter den svenska marknadens stängning på fredagen, och tickade upp något ytterligare efter en stark konjunktursignal från USA-industrin.

Måndagens amerikanska huvudpunkt var ISM:s industriindex för juni, som steg till 57,8 från 54,9 i maj. Det var den högsta noteringen för indexet sedan augusti 2014 och klart högre än väntade 55,2.

Delindex för produktion, nya order och sysselsättning ökade starkt i juni medan däremot prisindex fortsatte nedåt.

Ekonomerna på Capital Economics noterade i ett kundbrev att det starka utfallet stärker deras uppfattning om att USA:s BNP återhämtade sig starkt under andra kvartalet, och att utsikterna för tillverkningsindustrin är fortsatt ljus.

USA håller stängt på tisdagen med anledning av 4 juli. Senare i veckan riktas blickarna främst mot protokollet från FOMC-mötet i juni, på onsdag, och fredagens arbetsmarknadsstatistik för juni.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?