ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 26 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Nedåt i USA-handeln

Amerikanska statspappersräntor vände neråt i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen samtidigt som dollarn försvagades ytterligare något mot andra större valutor.

Såväl ränte- som valutamarknaden hade svårt att riktigt förhålla sig sysselsättningsrapporten för september, som visade en oväntad nedgång samtidigt som arbetslösheten oväntat sjönk till 4,2 procent, den lägsta nivån sedan början av 2001. Dessutom ökade timlönerna med oväntat starka 2,9 procent på årsbasis (väntat 2,6), vilket var den högsta noteringen sedan sommaren 2009.

Marknadens initial reaktionen blev att pressa upp dollarn och USA-räntorna, men senare (när tioårsräntan nått 2,40 procent) kom en motreaktion som fick både dollarn och USA-räntorna att falla tillbaka.

Obligationsgurun Bill Gross, vid Janus Capital, hävdade i en intervju med Bloomberg TV på fredagskvällen att just 2,40 procent är en viktig nivå för den amerikanska tioårsräntan.

"Om vi går över 2,4 procent finns det en chans att den låga "bull"-marknaden i obligationer har brutits, och obligationsinvesterare bör vara defensiva i stället för offensiva", sade Bill Gross.

Marknadsaktörer talade om att säkerhetstänkande inför långhelgen (för den amerikanska räntemarknaden) lockade köpare tillbaka till statspapper. Oro för förnyade spänningar, delvis i spåren på president Trumps ord om att detta kan vara "lugnet före stormen" gjorde att vissa aktörer valde att minska risk, och Reuters rapporterade senare också, med hänvisning till ryska RIA, om att Nordkorea förbereder ett test av en långdistansmissil som de tror kan nå USA:s västkust.

Donald Trump tycktes svara på uppgifterna i en serie Tweets på lördagen där han hävdade att 25 år av diplomati har misslyckats, och att "bara en sak fungerar".

På en fråga senare från journalister om vad han menat svarade Donald Trump; "Tja, du kommer att kunna räkna ut det ganska snart". En ny fråga om vad han menat med torsdagens kommentar om att "det här kan vara lugnet före stormen" svarade presidenten att "det finns inget att klargöra".

Bland ekonomer verkar dock omdömet om jobbrapporten överlag landa i en slutsats om att den knappast kommer att stoppa Feds planer på en ny räntehöjning i december. Enligt CME Groups Fedwatchtool prisade terminsmarknaden på fredagskvällen in en sannolikhet på drygt 90 procent att räntan höjs senast i december, upp från drygt 72 procent förra fredagen.

Fedchefen i New York, William Dudley, sade också på fredagskvällen att ett fortsatt gradvis borttagande av den penningpolitiska ackommodationen är lämpligt. Kommentarerna kom dock från ett förskrivet anförande enligt olika nyhetsbyråer verkar han inte ha kommenterat septemberstatistiken specifikt.

Det gjorde däremot "duvan" James Bullard, Fedchef i St Louis, som sade att rapporten var svagare än väntat, vilket ger skäl till oro. Han sade också att han tyckte att marknadens reaktion på statistiken var "för nonchalant".

På måndagen håller räntemarknaderna i USA helgstängt med anledning av Columbus Day (börserna håller dock öppet).

Senare i veckan riktas USA-intresset kanske främst mot protokollet från FOMC-mötet i september (onsdag), KPI-data för september (torsdag) och detaljhandel för samma månad (fredag).

Det står också en rad Fedledamöter på talarlistan under veckan, och möjligen riktas intresset främst mot anföranden från chefskandidaten Jerome Powell som talar såväl onsdag som torsdag.

Börshandeln i Asien är något stympad på måndagen eftersom marknaderna i Tokyo och Seoul håller helgstängt. I Kina öppnade dock börserna efter en veckolång ledighet med tydligt stigande kurser. Uppgången hänvisas delvis till förra helgens besked från Kinas centralbank, om att bankernas kapitalkrav kommer att sänkas från och med årsskiftet.

Caixin/Markits tjänste-PMI för Kina sjönk dock till den lägsta nivån sedan december 2015 i september, till 50,6.

Zhengsheng Zong, chef för makroekonomisk analys vid CEBM Group, noterade i en kommentar att bedöms Kinas ekonomi, trots nedgången i september-PMI, sammantaget ha hållit takten väl uppe under det tredje kvartalet.

"Men expansionen i såväl industri- som tjänstesektorn kyldes av i september, vilket antyder att nedåttrycket mot den ekonomiska tillväxten kan återkomma under fjärde kvartalet", sade han.

Måndagens makroagenda inleds med tyska industriproduktionsdata för augusti, klockan 8.00. Därefter följer SEB:s boprisindikator för oktober, klockan 8.30, och SCB redovisar augustidata över hushållens konsumtion och produktionen i näringslivet klockan 9.30. KVA presenterar också vem som får Riksbankens ekonomipris, klockan 11.45 "som tidigast".

På tisdagen får vi konjunkturprognoser från Konjunkturinstitutet och IMF, samt september-KPI från Norge och Danmark. Svensk september-KPI redovisas på torsdag.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies