Annons

Räntor och valutor: Nedåt i USA efter Feds besked

Amerikanska räntor föll efter beskedet att Federal Reserve på onsdagskvällen höjde styrräntan till 0,75-1,00 procent, och har rört sig sidledes i den tidiga torsdagshandeln med tioåringen på 2,49 procent, 9 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Beslutet från Fed var väntat, och enligt Bloomberg News enkät räknade 79 av 82 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle höjas med 25 punkter.

Beslutet var inte enhälligt och Neel Kashkari ville behålla styrränteintervallet oförändrat.

Enligt Fed-chefen Janet Yellen var räntebeslutet inte en spegling av ändrade ekonomiska utsikter.

Hon sade vidare att kärninflationen inte har ändrats mycket den senaste tiden, men Fed förväntar sig att inflationen kommer att stabilisera sig runt 2 procent de kommande åren.

Janet Yellen noterade också att ledamöternas ekonomiska prognoser, och prognoserna för styrräntan, har ändrats mycket lite jämfört med motsvarande prognoser i december.

Ledamöternas medianprognos för styrräntan, Fed funds landar på 1,4 procent i slutet av 2017, 2,1 procent i slutet av 2018 och 3,0 procent i slutet av 2019. På lång sikt ser ledamöterna en Fed funds ränta på 3,0 procent.

"Spekulation om fyra räntehöjningar i år kan ha varit överdrivna. Dot plot lämnades i stort oförändrad, vilket skakade ur förväntningar bland 'dollartjurar' som hade gått för långt", sade Koji Fukaya, vid FPG Securities i Tokyo, till Reuters.

Euron stärktes till drygt 1:07, den högsta nivån på över en månad efter att premiärminister Mark Rutte och hans liberalkonservativa VVD gått mot seger i det nederländska parlamentsvalet och besegrat Geert Wilders och hans högerpopulistiska parti PVV.

"Eurons förstärkning var en initial reaktion på nederländska exit polls och valutan kan stärkas ytterligare när europeiska 'modersmarknaden' börjar handlas senare under dagen", sade Masafumi Yamamoto, valutastrateg vid Mizuho Securities i Tokyo.

"Hur mycket fortstatt stöd euron kan få beror på hur det nederländska valet kan påverka det franska presidentvalet, till exempel att urholka stödet för (Marine) Le Pen. Vi skulle kunna se euron stärkas ytterligare som spreaden mellan franska och tyska statspapper minskar i dag", sade han.

Bank of Japan beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent.

Även i övrigt lämnades penningpolitiken oförändrad med obligationsköp om cirka 80.000 miljarder yen per år, köp av ETF:er för 6.000 miljarder yen och fastighetsfonder om cirka 90 miljarder yen per år.

BOJ konstaterar att den japanska ekonomin har fortsatt sin trend av dämpad återhämtning och att utländska ekonomer har fortsatt växa i en måttlig takt, även om tillväxtekonomier är delvis tröga.

"I denna situation har exporten ökat. På den inhemska sidan har fasta investeringar i näringslivet varit i en måttlig stigande trend sedan företagsvinster har förbättrats", skriver BOJ.

BOJ skriver att den japanska ekonomin sannolikt kommer vända till en måttlig expansion.

Inflationstakten kommer, enligt BOJ, sannolikt att öka från runt 0 till något positiv, efter stigande energipriser. Därefter väntas den öka till 2 procent.

Bland riskerna pekar BOJ på utvecklingen i den amerikanska ekonomin och effekten av dess penningpolitik på globala finansiella marknader, utvecklingen i råvaruexporterande tillväxtekonomier "framförallt Kina", konsekvenserna av Storbritanniens omröstning för att lämna EU, utsikter kring de europeiska skuldproblemen, inklusive finanssektorn.

Senare på torsdagen väntar räntebesked från SNB, Norges Bank och BOE. Även arbetslöshetssiffran för februari från SCB publiceras på förmiddagen.

Yenen har haft små reaktioner på BOJ-beskedet men stärktes mot dollarn efter Fed-höjningen på onsdagen.

Innehåll från Dun & BradstreetAnnons

Nya möjligheter till tillväxt i föränderliga tider

När världen står inför ekonomisk turbulens behöver företag se till att de är väl positionerade för att klara utmaningarna. Genom att ha rätt data och använda den på rätt sätt, kan du öka värdet på den och bli mer motståndskraftig inför framtiden. Då kan ditt företag inte bara överleva de kommande månaderna och åren, utan också frodas.

Bli datadriven idag – ta smarta beslut och öka lönsamheten b2b och b2c


Rätt data är en viktig del av alla beslutsprocesser. Den kan hjälpa dig att identifiera vilka steg du bör ta för att fatta bra beslut och för att bygga motståndskraft i oförutsägbara tider.

– Men att arbeta datadrivet och förvandla sin data till en strategisk tillgång är ett långsiktigt arbete. Grundjobbet är oerhört viktigt och det går inte att hoppa över steg. Om du börjar automatisera med dåliga data kommer både vinst och tillväxt att utebli, säger Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.

Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.
Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.

Minska risker och maxa möjligheter

Dun & Bradstreet har hjälpt företag att växa och nå framgång med hjälp av företags- och konsumentdata, samt analys och datadrivna lösningar i närmare 200 år. Deras data-, statistik- och AI-drivna plattformar ger kunder möjlighet att fatta smartare beslut, vilket i sin tur skapar konkurrensfördelar.

– Data och analys är viktiga verktyg. Det hjälper oss att förutse vad som kan hända och – ännu viktigare – att planera hur vi ska reagera på förändringar. Det vill säga att vi kan både maximera möjligheter och minska risker, säger Peter Verduin.

– På så vis kan du bygga in en flexibilitet och stärka företagets motståndskraft inför en oförutsägbar framtid. Det i sin tur ökar förmågan att anpassa verksamheten till nya förutsättningar.

Hitta lösningar i osäkra tider

Den globala pandemin, kriget i Ukraina, med en stigande inflation som följd, har lett till att många företagsägare och chefer står inför nya utmaningar som behöver pålitliga lösningar.

– Då är det viktigt att ta stöd av data, både för att identifiera problemområden och hitta alternativa lösningar. Motståndskraft handlar om att vara proaktiv i hur du förbereder dig för det oväntade. Rätt data kan också hjälpa företag att identifiera nya marknader och nya möjligheter, säger Peter Verduin.

Till exempel har kriget i Ukraina skapat ett nytt behov av att förstå leveranskedjan hos företaget – inte bara vem som är leverantören utan även leverantörens leverantör och deras underleverantörer.

– Det handlar om att skydda ditt företag genom att ha synlighet i realtid och information om vem du gör affärer med. Med hjälp av onlinedata och AI kan vi hjälpa våra kunder att visualisera hela leverantörsnätverken. På så vis kan du lättare analysera risker och ligga steget före. Det gör dig mer agil, vilket också skapar nya möjligheter.

Data och analys kan också användas som stöd i finansiell planering.

– I en lågkonjunktur är budgetarna ofta snäva och det är viktigare än någonsin att arbeta datadrivet och ha hög precision i sina modeller. Det ger mindre spill i datamängden och därmed en större säkerhet. Det gör det lättare att vara noggrann och med det mer effektiv och framgångsrik, säger Peter Verduin.

Ta del av innehållet från Dun & Bradstreets evenemang Power of Data då ledande experter delade med sig av sina insikter och spaningar. 

Mer från Dun & Bradstreet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dun & Bradstreet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera