1515

Räntor och valutor: Nedåt i USA efter Feds besked

Amerikanska räntor föll efter beskedet att Federal Reserve på onsdagskvällen höjde styrräntan till 0,75-1,00 procent, och har rört sig sidledes i den tidiga torsdagshandeln med tioåringen på 2,49 procent, 9 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Beslutet från Fed var väntat, och enligt Bloomberg News enkät räknade 79 av 82 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle höjas med 25 punkter.

Beslutet var inte enhälligt och Neel Kashkari ville behålla styrränteintervallet oförändrat.

Enligt Fed-chefen Janet Yellen var räntebeslutet inte en spegling av ändrade ekonomiska utsikter.

Hon sade vidare att kärninflationen inte har ändrats mycket den senaste tiden, men Fed förväntar sig att inflationen kommer att stabilisera sig runt 2 procent de kommande åren.

Janet Yellen noterade också att ledamöternas ekonomiska prognoser, och prognoserna för styrräntan, har ändrats mycket lite jämfört med motsvarande prognoser i december.

Ledamöternas medianprognos för styrräntan, Fed funds landar på 1,4 procent i slutet av 2017, 2,1 procent i slutet av 2018 och 3,0 procent i slutet av 2019. På lång sikt ser ledamöterna en Fed funds ränta på 3,0 procent.

"Spekulation om fyra räntehöjningar i år kan ha varit överdrivna. Dot plot lämnades i stort oförändrad, vilket skakade ur förväntningar bland 'dollartjurar' som hade gått för långt", sade Koji Fukaya, vid FPG Securities i Tokyo, till Reuters.

Euron stärktes till drygt 1:07, den högsta nivån på över en månad efter att premiärminister Mark Rutte och hans liberalkonservativa VVD gått mot seger i det nederländska parlamentsvalet och besegrat Geert Wilders och hans högerpopulistiska parti PVV.

"Eurons förstärkning var en initial reaktion på nederländska exit polls och valutan kan stärkas ytterligare när europeiska 'modersmarknaden' börjar handlas senare under dagen", sade Masafumi Yamamoto, valutastrateg vid Mizuho Securities i Tokyo.

"Hur mycket fortstatt stöd euron kan få beror på hur det nederländska valet kan påverka det franska presidentvalet, till exempel att urholka stödet för (Marine) Le Pen. Vi skulle kunna se euron stärkas ytterligare som spreaden mellan franska och tyska statspapper minskar i dag", sade han.

Bank of Japan beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent.

Även i övrigt lämnades penningpolitiken oförändrad med obligationsköp om cirka 80.000 miljarder yen per år, köp av ETF:er för 6.000 miljarder yen och fastighetsfonder om cirka 90 miljarder yen per år.

BOJ konstaterar att den japanska ekonomin har fortsatt sin trend av dämpad återhämtning och att utländska ekonomer har fortsatt växa i en måttlig takt, även om tillväxtekonomier är delvis tröga.

"I denna situation har exporten ökat. På den inhemska sidan har fasta investeringar i näringslivet varit i en måttlig stigande trend sedan företagsvinster har förbättrats", skriver BOJ.

BOJ skriver att den japanska ekonomin sannolikt kommer vända till en måttlig expansion.

Inflationstakten kommer, enligt BOJ, sannolikt att öka från runt 0 till något positiv, efter stigande energipriser. Därefter väntas den öka till 2 procent.

Bland riskerna pekar BOJ på utvecklingen i den amerikanska ekonomin och effekten av dess penningpolitik på globala finansiella marknader, utvecklingen i råvaruexporterande tillväxtekonomier "framförallt Kina", konsekvenserna av Storbritanniens omröstning för att lämna EU, utsikter kring de europeiska skuldproblemen, inklusive finanssektorn.

Senare på torsdagen väntar räntebesked från SNB, Norges Bank och BOE. Även arbetslöshetssiffran för februari från SCB publiceras på förmiddagen.

Yenen har haft små reaktioner på BOJ-beskedet men stärktes mot dollarn efter Fed-höjningen på onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?