Räntor och valutor: Nedåt för Europa-räntorna

Europeiska börser och räntor lyser rött i onsdagens förmiddagshandel sedan investerare börjat ifrågasätta möjligheterna för USA:s president Donald Trump att få igenom sin politik, trots republikanernas majoritet i kongressens båda kammare. Dollarn fortsätter att tappa mot yenen, men stärks mot euron.

Vid 10.30-tiden är den tyska tioårsräntan 5 punkter lägre till 0,41 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är ned 4 punkter till 0,72 procent.

Börsnedgångarna på Wall Street var på tisdagen de största under en enskild dag sedan Donald Trump vann presidentvalet i november förra året. Den så kallade "Trump-handeln", som lyft börserna sedan presidentvalet, har byggt på investerarnas förhoppningar om att presidentens reformer ska lyfta den ekonomiska tillväxten och företagens vinster.

"Rallyt har varit en fantastisk story men den har inte haft någon riktig övertygelse bakom sig. Många människor är obekvämt långa i aktier och jag tror inte att dessa nedgångar kommer att överraska någon. Jag tror inte att en försening av hälsovårdsreformen är vårt mycket mer än 1 procent nedgång i S&P, men när folk ville sälja så gav det dem ett skäl", säger Andrew Scott, chef för flödesstrategi på Société Générale, till Financial Times.

Vid ett möte med republikanska kongressledamöter på tisdagen ökade Trump pressen på ledamöterna och varnade för att de kan förlora sina jobb om de inte röstar för hälsovårdsförslaget.

I morgon, torsdag, kommer första testet då representanthuset ska rösta om förslaget, som i huvudsak tagits fram av talmannen Paul Ryan. Ett misslyckade att få ett godkännande skulle kunna vara förödande för Trumps centrala kampanjlöfte att slita isär den förre presidenten Obamas hälsovårdsreform.

"Efter att vi har förändrat och ersatt Obamacare, så kommer vår republikanska majoritet att godkänna en massiv, historisk skattereform, den största skattesänkningen sedan Ronald Reagan - och potentiellt ännu större", sade Donald Trump på tisdag kväll vid en välgörenhetsgala, enligt AP.

Politiska bedömare tror dock att ett uppror bland republikanerna i representanthuset om Obamacare också skulle undergräva Trumps image som förhandlare och äventyra hans förmåga att få igenom andra löften, som en skattereform, infrastrukturprojekt och minskad immigration.

Den europeiska makroagendan är tunn på onsdagen.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau, chef för Frankrikes centralbank, sade i ett tal i Frankfurt att ECB fortfarande behöver föra en expansiv penningpolitik, men att inflationen tydligt rör sig mot inflationsmålet.

Den franske presidentkandidaten Francois Fillon fortsätter att drabbas av besvärande avslöjanden. Nu framkommer att han härom året fick 50.000 euro för att arrangera ett möte mellan den libanesiske miljardären Fouad Makhzoumi, oljebolaget Totals vd Patrick Pouyane och Rysslands president Vladimir Putin. Emmanuel Macron ligger enligt oddssättare bäst till att ta över presidentskapet.

Här hemma kom statistik på morgonen som visade att Swedbanks Boindex under fjärde kvartalet sjönk för femte kvartalet i rad. Stigande priser på både småhus och bostadsrätter låg bakom den minskade bostadsköpkraften.

"För bostadsrätter är detta den svagaste siffran sedan tredje kvartalet 2008. För bostadsrätter i Stockholms- och Göteborgsregionerna ligger nu, liksom tidigare, index nära den kritiska gränsen 100", skriver Swedbank.

I eftermiddag väntas amerikansk bostadsstatistik i form av FHFA husprisindex och försäljningen av befintliga bostäder, den förra väntas visa en ökning med 0,4 procent och den senare en nedgång med 2,5 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

USA-räntorna fortsätter ned i onsdagens europeiska handel, med tioårsräntan 4 punkter ned till 2,40 procent, från svensk stängning på tisdagen.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:078 mot dollarn, som i sin tur har tappat ytterligare mot yenen till 111:2 (112:1).

Kronan är 5 öre svagare mot dollarn och drygt 2 öre svagare mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?