1515

Räntor och valutor: Nedåt efter besvikelse kring konsumentprisindex

Europaräntorna sjunker på fredagen, med tyska räntor 1-3 punkter ned. Börserna är överlag upp medan dollarn tappat i kvartalets sista handelsdag, som i sig kan ge en del positionsändringar.

Prisdata för euroområdet var en negativ överraskning för ECB. KPI-inflationen i euroområdet låg kvar på 1,5 procent i september medan kärninflationen sjönk till 1,1 procent från 1,2 procent. Väntat var en uppgång till 1,6 procent respektive oförändrat på 1,2 procent i linje med det preliminära utfallet. 

Tjänsteprisinflationen sjönk något i september, medan varuprisinflationen var oförändrad. Livsmedel drog uppåt. Inflationstakten (HIKP) har sjunkit i Spanien och Italien, varit oförändrad i Tyskland men stigit i Frankrike.

Den tyska arbetslösheten sjönk till rekordlåga 5,6 procent i september från 5,7 procent i augusti, väntat var 5,7 procent. USA-räntorna har fortsatt ned under fredagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,31 procent. Dollarn har tappat till 112:50 mot yenen och 1:1800 mot euron, som bara fick en liten törn av euro-KPI.

Annars har veckan sett en ränteuppgång och starkare dollar i spåren av att Fed-signaler om att en räntehöjning i december är kvar på bordet och Trumps planer på en skattereform.

"Medan marknaden är skeptisk till dollarns långsiktiga utsikter, med tanke på hur lång tid det kommer att ta innan skatteplanerna blir lagstiftning, så har dollarn lyckats klättra över några nyckelnivåer i veckan. Vi behöver ser mer klarhet på datafonten och framsteg gör skatteplanen i kongressen innan vi blir bullish om dollarn", sade Thu Lan Nguyen på Commerzbank till Reuters.

I eftermiddag publiceras USA-statistik som privata inkomster och privatkonsumtion, Chicagos inköpschefsindex september och definitivt Michiganindex för september. Japan-data visade att den nationella inflationen kom in lite högre än väntat, medan kärn-KPI var i linje med förväntningarna. Industriproduktionen överraskade på uppsidan, medan detaljhandeln och hushållens konsumtion utvecklades sämre än väntat.

"Priserna stiger gradvis. Exporten stödjer produktionen och den inhemska konsumtionen ser inte så dålig ut. Så länge som Abe förblir vid makten så kommer vi få se en fortsättning på denna policy, men det beror på valet", sade Hidenobu Tokuda på Mizuho Research Institute till Reuters.

Japanska räntor sjönk över hela linjen på fredagen. Räntorna har annars stabiliserats på lite högre nivåer i linje med Bank of Japans mål, och BOJ meddelade att de ska hålla takten i tillgångsköpen oförändrad under oktober. I snabbprotokollet från det senaste mötet flaggade en ledamot för ett behov att göra penningpolitiken mer expansiv om regeringen går vidare med planerna att höja momsen 2019.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter ned medan kronan stärkts mot dollarn men tappat mot euron på fredagen, även om nettoförändringarna mot torsdagen är små. Riksbanksfullmäktiges möte inleddes klockan 10 och eventuellt kan det under dagen komma besked om vem som blir ny riksbankschef efter Stefan Ingves, eller om han möjligen åter får förlängt mandat.

Riksgälden vill i sitt förslag till riktlinjer för statsskuldens förvaltning förlänga löptiden eftersom kostnadsfördelen med att låna kortfristigt har minskat. Riksgälden föreslår, i likhet med föregående år, att den nominella kronskuldens löptid förlängs med 0,3 år.

"Med en förlängning av löptiden kommer kostnaden för kronskulden att variera mindre. För den reala kronskulden och valutaskulden föreslås inga löptidsförändringar", skriver Riksgälden.

Swedbank SWED A +1,07% Dagens utveckling såg det som lite förvånade att Riksgälden återigen vill förlänga löptiden.

"Vi förväntar oss inga större marknadsreaktioner från dagens förslag. Men vi kan komma att få se en lite brantare avkastningskurva i linje med effekterna från tidigare års annonsering av en förlängd löptid", skriver Swedbank.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?