Räntor och valutor: Ned för dollarn

Europaräntorna sjönk på tisdagen och även USA-räntorna letade sig nedåt medan dollarn tappade. Börserna var blandade medan Brent letade sig uppåt mot 70 dollar per fat inför lagerdata.

Tyska räntor sjönk svagt medan italienska och spanska räntor sjönk 3-5 punkter. Grekiska räntor fortsatte ned med den tioåriga statsobligationen på 3,78 procent. Eurogruppen kom på måndagen i princip överens om nästa delutbetalning av stödlån.

USA-räntorna steg på måndagen men sjönk sedan tillbaka på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen totalt sett 2 punkter ned till 2,62 procent.

En positiv faktor var att senaten i USA röstade igenom en tillfällig finansiering av statsapparaten, vilket avslutar denna "shutdown" och ger en ny tidsfrist till den 8 februari. Även om marknaden tagit detta med ro är det en fråga mindre att oroa sig för i närtid.

En negativ faktor är ökat muller om handelskonflikter.

USA-administration införde på måndagen tariffer på importerade tvättmaskiner och solpaneler. Nafta-förhandlingarna återupptas och på fredagen ska Donald Trump tala i Davos.

"Om Trump beslutar att slå an en hård hållning av anti handel så kan det utlösa en avsäljning i globala handelsorienterade valutor som koreanska won och kinesiska yuan, och kanske även tynga USA-dollarn", sade Viraj Patelpå ING till Reuters.

Danske Bank konstaterade att detta blir en fråga att bevaka framöver.

"Medan de protektionistiska åtgärderna från Trump hittills varit inom snäva områden, så finns det en risk att vi kan få se dem expandera till andra områden och utlösa motåtgärder från Kina och andra länder", skrev Danske Bank.

Närmast väntar beslut om tariffer/kvoter på stål och aluminium, som om de blir verklighet kommer att utmana inte bara Kina utan även Japan och Tyskland. USA utreder också brott mot immateriella rättigheter i Kina där besked kan komma inom kort.

Dollarn har tappat till 110:40 mot yenen och 1:2280 mot euron, och dollarindex är 0,2 procent ned.

Japanska räntor var i stort oförändrade, med den tioåriga statsobligationen på 0,08 procent, medan yenen fick en initialt slagig handel i samband med BOJ-beskedet.

Bank of Japan lämnade såväl policyhållning som prognoser oförändrade vid tisdagens möte. Prognosen för kärninflationen exklusive effekterna av den planerade momshöjningen ligger kvar på 1,8 procent 2019.

BOJ konstaterade att ekonomin väntas fortsätta expandera måttligt. Inflationsförväntningarna har varit stabila på senare tid, efter att tidigare ha befunnit sig i en nedåtgående fas sedan 2015. Riskerna mot priserna är dock fortsatt på nedsidan.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade vid en pressträff att

BOJ kommer justera policy efter behov. De är ännu långt ifrån att nå 2-procentsmålet och måste därför fortsätta med kraftfull penningpolitisk stimulans.

På fredagen kommer KPI-utfallet för december.

"Det BOJ vill se är att inflationen, exklusive energi och livsmedel, ligger stadigt på 1 procent. Jag tror att det är först då talet om policyjustering kan komma fram, men det kommer gå ett tag till innan dess", sade Maiko Noguchi på Daiwa Securities till Bloomberg News.

I Europa steg ZEW-index över tyska investerares förtroende i januari, med det framåtblickande indexet upp till 20,4 från 17,4 i december, väntat var ett index på 17,9.

Nulägesindex steg till rekordhöga 95,2 och Morgan Stanley noterade en uppåtrisk för deras prognos för IFO-index senare i veckan.

"Totalt sett pekar traditionella företagsenkäter mot ett stabilt tillväxtmomentum för början av 2018", skrev de i en kommentar.

Konsumentförtroendet i euroområdet steg till 1,3 från 0,5 i december, nära rekordnivån på 2,1 i maj 2000.

Svenska räntor sjönk 1-2 punkter. Kronan stärktes 1 öre till 8:02 mot dollarn men tappade 2 öre till 9:85 mot euron jämfört med måndagen.

Riksdagens finansutskott hade utfrågning om finansiell stabilitet och riksbankschef Stefan Ingves upprepade att den höga skuldsättningen hos hushållen utgör en allvarlig risk som gör ekonomin sårbar, och att det är viktigt att bromsa den utvecklingen. Till journalister sade han att den helhetsbild som målades upp för inflationen i december står sig. Den goda konjunkturen globalt och här hemma kan motverka negativa effekter från volatila bostadspriser.

Riksgäldsdirektör Hans Lindblad noterade det stora överskottet i statens finanser 2017, vilket kan föranleda ett nedreviderat lånebehov. Nästa bedömning görs den 21 februari.

"Naturligtvis finns en risk för att lånebehovet behöver revideras ned när mycket mer pengar kommer in, jämfört med vad vi har prognostiserat", sade han, men ville inte spekulera i vilken typ av upplåning som kan påverkas, rapporterade Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?