1515

Räntor och valutor: Något upp under tisdagen

Europaräntor handlades något högre på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp.

Dollarn stärktes på måndagskvällen och fortsatte något upp på tisdagen efter kommentarer från USA:s finansminister Steven Mnuchin om att finansdepartementet anser att ultralånga obligationer kan vara lämpliga för att finansiera budgetunderskottet.

I intervjun som gjordes med Bloomberg News antydde han också att offentlig/privata partnerskap kan vara en metod att finansiera administrationens stora infrastruktursatsningar, och president Donald Trump antydde för sin del, i en annan Bloomberg-intervju, att höjda bensinskatter kan finansiera infrastruktur.

Vid svensk stängning handlades dollarn strax över 112-nivån mot yenen och runt 1:09 mot euron.

Amerikanska statspappersräntor handlades sidledes på tisdagen i väntan på onsdagens Fed-besked och tioåringen låg vid svensk stängning på 2,31 procent.

"Jag tror marknaden räknar med att de lämnar dörren öppen för en höjning i juni och kanske några tecken på vad som händer med balansräkningen", sade Ian Lyngen vid BMO Captial Markets, till Reuters.

Inför Fed-beskedet tror samtliga ekonomer i Bloomberg News prognosenkät att Fed lämnar styrräntan Fed funds-rate oförändrad.

På tisdagen rapporterades definitiv industri-PMI för euroområdet, som steg till 56,7 i april, från 56,2 föregående månad. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades 56,8.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit sade i en kommentar att tillverkare rapporterade bra förhållanden i april och signalerade en stabil start på andra kvartalet.

"Företagen tjänar på en historiskt svag euro, bättre tillväxt på viktiga exportmarknader, stigande inhemsk efterfrågan och stimulanser från centralbanker", sade Chris Williamson.

Även inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor steg till 57,3 i april, från 54,2 föregående månad. Det var den högsta nivån på tre år. Analytiker hade väntat sig ett index på 54,0 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, konstaterade att den brittiska tillverkningssektorn hade en solid inledning på andra kvartalet. Den svaga pundkursen hjälpte företagen att dra fördel av senaste tidens tecken på återhämtning i den globala ekonomin. Speciellt eurozonen, som upplever den högsta tillväxttakten på sex år.

Han sade vidare att även om pristrycket är fortsatt förhöjt så har produktionskostnadsinflation lättat betydligt efter att ha nått en rekordhög nivå i januari.

"Även om den bara utgör 10 procent av ekonomin så innebär uppgången i tillverkningssektorn välkomna nyheter efter den kraftiga avmattningen i BNP under första kvartalet", sade Rob Dobson.

"Den stora frågan är huruvida den här tillväxtspurten kan upprätthållas, speciellt med tanke på volatiliteten på marknaderna och ett antal politiska motvindar som val här hemma och i utlandet", sade Rob Dobson.

Svensk industri-PMI sjönk till 62,5 i april från 65,2 månaden före. Utfallet var något lägre än väntade 62,8 i SME Direkts prognosenkät.

"Delindex för orderingången föll med 5,0 indexenheter till 63,7 i april jämfört med 68,7 i mars. Därmed svarade det för det största negativa bidraget till PMI (1,5 indexenheter) följt av delindex för produktionen som sjönk till 62,7 och drog ned PMI med 1,4 indexenheter", skrev Silf/Swedbank i en kommentar.

Kronan stärktes under dagen mot euron till 9:63 och handlades sidledes mot dollarn kring 8:84.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen steg 1 punkt på tisdagen jämfört med fredagens stängning till 0,60 procent.

Nordeas Torbjörn Isaksson konstaterade att det sjönk men fortsatt ligger på en hög nivå.

"Andra indikatorer tillverkningsindustrin pekar också uppåt och mycket tyder på att industriproduktionen kommer ticka uppåt framöver. Förbättringen reflekterar den synkroniserade uppgången i den globala ekonomin", skrev han.

Grekiska räntor föll på tisdagen med tioåringen ned 33 punkter och tvååringen ned 45 punkter. Nedgången kommer sedan landet nått en överenskommelse med kreditgivarna.

Forstsatta diskussioner om Greklands skuld, som också ska inkludera primära budgetöverskottsmål, kommer att hållas mellan finansministrarna i euroområdet, sade finansminister Euclid Tsakalotos på tisdagen.

Han sade att det gjordes ömsesidiga kompromisser mellan kreditgivarna och Grekland. Parterna enades om åtgärder för 3,8 miljarder euro, men inga extra åtgärder för 2018 krävdes.

Finansministern sade att överenskommelsen öppnar vägen för diskussioner om skuldlättnader.

Grekland har accepterat ett antal krav från kreditgivarna, däribland sänkta pensioner samt en sänkning av gränsen för skattefria inkomster till 5.700-6.000 euro från nuvarande 8.636 euro.

 


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?