Räntor och valutor: Något starkare dollar

Europaräntorna visade en blandad utveckling på tisdagen, medan dollarn stärktes något. Europabörserna steg samtidigt som oljan sjönk tillbaka något efter fem dagars kontinuerlig uppgång i spåren av Opec-mötet.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-3 punkter upp, medan franska sjönk svagt. Italienska räntor var 3-4 punkter ned med tioåringen på 1,96 procent, efter att ha toppat på 2,06 procent på måndagen.

Marknadsreaktionerna var alltså fortsatt relativt positiva i spåren av den italienska folkomröstningen i söndags.

President Sergio Mattarella har bett premiärminister Matteo Renzi att skjuta upp sin avgång i avvaktan på att parlamentet ska godkänna budgeten för 2017. Därefter väntas uppdrag för ny regeringsbildning.

Fokus i närtid ligger på utvecklingen för bankerna, och då i synnerhet Monte dei Paschi som försöker ta in nytt kapital. Förväntningarna om att ett snabbt nyval kan undvikas i Italien och att ECB ska ha Italien i åtanke vid torsdagens rådmöte har gett stöd för italienska räntor i synnerhet.

"Resultatet i omröstningen kan sätta tryck på ECB att inte dra ned på QE-programmet utan förlänga det för ytterligare sex månader (i dess nuvarande form)", sade Benjamin Schröder på ING till Reuters.

I Bloomberg News prognosenkät bland 53 bedömare spår 64 procent att ECB förlänger det nuvarande QE-programmet i nuvarande takt (80 miljarder euro per månad) medan 15 procent spår en förlängning men en nedtrappning ("tapering").

Ingen tror på en sänkning av refiräntan eller depositräntan, för närvarande på 0,00 respektive -0,40 procent.

En stor majoritet tror samtidigt att ECB ändrar parametrarna för QE-programmet så att det tillåter en högre andel köp från en utgivare eller ett värdepapper. En del tror också att de tar bort begränsningen för att inte köpa under depositräntan, vilket ökar paletten att köpa från.

ECB publicerar på torsdagen även nya prognoser. Enligt tisdagens statistik ökade BNP med 0,3 procent i det tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, i linje med det preliminära utfallet och samma som andra kvartalets tillväxt.

Den tyska industrin visade samtidigt en bra start på det fjärde kvartalet. Orderingången steg 4,9 procent jämfört med föregående månad, väntat var +0,6 procent, där framförallt inhemska order men även exporten utanför EMU drog uppåt.

Commerzbank noterade att en så stark uppgång brukar vara relaterad till en kraftig ökning i volatila sektorer som flyg och fartyg, men att detta inte tycks vara fallet denna gång. Exklusive "bulkorder" var uppgången 4,3 procent.

"Dagens utfall bekräftar därmed den klara förbättringen i sentimentsindikatorer. Såväl industri-PMI som IFO-index har kommit in högre på senare tid. Med så här starka order så pekar alla data mot en betydligt högre industriproduktion under fjärde kvartalet", skrev Commerzbank, som tillade att effekten dock kan visa sig först i statistiken för november-december.

Pundet har fortsatt att stärkas, till 1:2750 mot dollarn på tisdagen. Förväntningar om att även Högsta domstolen ska tvinga regeringen tillfråga parlamentet om sitt Brexit-beslut, tillsammans med öppningar om att kunna betala för tillträde till den inre marknaden, har gynnat pundet en tid.

"Men det finns mycket osäkerhet om detta och ur den synvinkeln tror jag att pundet åtminstone kommer att få se rätt mycket volatilitet och vara rätt sårbart. Jag ser begränsad uppsida härifrån", sade Jane Foley på Rabobank till Reuters.

USA-räntorna sjönk på måndagen och gick sidledes på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen 5 punkter ned till 2,39 procent. Data över handelsbalans, produktivitet och industriorder kom in relativt nära förväntningarna och gav inget betydande utslag i marknaden.

Fed har sitt nästa FOMC-möte den 13-14 december. James Bullard (St Louis) var sist ut före tysta perioden och sade att han ser en höjning i december som ett "mycket rimligt alternativ". En höjning då är också till fullo inprisad.

Den norska kronan bröt igenom 9-nivån mot euron på tisdagen. Norges Banks regionala företagsenkät visade på något högre produktion de senaste tre månaderna och lite högre väntad tillväxt det kommande halvåret.

"Tillväxten återhämtar sig, men i en mycket dämpad takt och mindre än vad Norges Bank väntat sig. Men med ett kapacitetsutnyttjande som ökar så tror vi att en något långsammare tillväxttakt inte har någon betydande inverkan på deras syn", skrev Nordea i en kommentar.

Svenska räntor steg svagt på onsdagen medan kronan sammantaget stärktes 1 öre till 9:13 mot dollarn och 2 öre till 9:79 mot euron från måndagens nivåer.

Om två veckor håller Riksbanken sitt nästa policymöte. SEB tror fortsatt att de utökar QE-programmet med 30 miljarder kronor men lämnar styrräntan oförändrad. De ser större chans till avslutat QE än sänkt ränta.

"Vi kommer att se över vår prognos efter ECB:s räntebesked på torsdagen och publiceringen av november-KPI. Den bredare Prospera-enkäten med inflationsförväntningarna hos arbetsmarknadens parter kan också påverka utsikterna något", skrev SEB i ett marknadsbrev.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?