1515

Räntor och valutor: Något sjunkande räntenivåer

Europaräntorna handlas på något lägre nivåer på onsdagen, och även USA-räntorna har sjunkit tillbaka från uppdrivna nivåer på tisdagskvällen. Dollarn har tappat något mot såväl euro som yen.

Den preliminära inflationen i euroområdet sjönk till 1,3 procent i januari från 1,4 procent i december, bland annat efter lägre prisökningar för livsmedel och energi. 

Kärninflationen steg däremot till 1,0 procent från 0,9 procent, i linje med förväntningarna. 

Inflationen totalt har överraskat på nedsidan i Tyskland och Spanien, men på uppsidan i Frankrike för januari. 

Den tyska arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt. Antalet arbetslösa sjönk mer än väntat i januari och arbetslöshetsnivån sjönk till rekordlåga 5,4 procent.

IG Metall har inlett endagarsstrejker för att öka trycket i de pågående löneförhandlingar, strejker som arbetsgivarna varnat för kommer ge stor ekonomisk skada.

"Arbetarna är mycket arga över arbetsgivarnas förhandlingstaktik. Alla kan se hur bra det ekonomiska läget är så vi behöver ett klart bättre lönebud och arbetstider som passar folks liv", sade Jörg Köhlinger, regional ledare för IG Metall, till ZDF på onsdagen enligt Bloomberg News. 

Löneökningarna bevakas noga av bland annat ECB, som vill se stöd för sin förväntade inflationsuppgång. 

Arbetslösheten i hela euroområdet uppgick till oförändrade 8,7 procent i december, den lägsta nivån sedan januari 2009.

När januari summeras har det inneburit den kraftigaste månatliga ränteuppgången på länge. Den tioåriga tyska statsobligationen har gått upp 24 punkter till 0,67 procent under januari, störst uppgång sedan oktober 2016.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen är upp nästan 30 punkter till 2,70 procent, och har toppat på 2,73 procent, den högsta nivån sedan april 2014.  

"Penningpolitiken tycks inte så förenlig med nivån på tillväxt och inflation. Givet normaliseringsprocessen så tycks hela obligationsmarknaden se ut som den inte ligger tillräckligt högt vad gäller räntorna", sade Anujeet Sareen på Brandywine Global till Reuters.

Seamus Mac Gorain på JP Morgan Asset Management noterade att obligationsmarknaden nu reagerar på det faktum att vi befinner oss i den starkaste tillväxtmiljön på länge. 

"Vi förväntar oss en betydande uppgång i räntorna, men det sker snabbare än vad investerare hade väntat sig", sade han till Reuters.

Närmast inväntas ADP:s rapport om privat sysselsättning och Chicago-PMI. Klockan 20.00, svensk tid, lämnar Federal Reserve räntebesked. Såväl ekonomenkäter som terminsmarknadens prissättning ger tydliga besked om att styrräntan kommer att lämnas oförändrad vid detta möte.

Ekonomer räknar inte heller med att budskapet i pressmeddelandet kommer att ändras mycket jämfört med i december, men beskrivningen av inflationen kan skruvas upp en aning för att i viss mån bekräfta marknadens förväntningar om en ny räntehöjning i mars. 

Mötet blir det sista med Janet Yellen som Fed-chef, och åtföljs inte av någon pressträff eller nya prognoser. 

I en ekonomenkät från Wall Street Journal i slutet av förra året gav 60 procent henne toppbetyget A för hennes tid som centralbankschef. Sedan hon tillträdde i februari 2014 har Fed inlett normaliseringen med fem räntehöjningar, en process hon nu efterlämnar till efterträdaren Jerome Powell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?