1515

Räntor och valutor: Merkel stärkte euron

Euron stärktes kraftigt på måndagen efter kommentarer från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Vid svensk stängning handlades den omkring 1,13 mot dollarn.

Euron är "för svag" vilket gör tyska varor billigare, sa Angela Merkel i samband med uttalanden om Tysklands handelsöverskott.

Angela Merkel konstaterade att Tysklands handelsöverskott var ett resultat av en svag euro "och det beror på ECB:s policy - så tyska varor är billiga i relativa termer… Så de säljs mer", sa hon.

Hon sade vidare att ytterligare investeringar i Tyskland kan hjälpa till att reducera handelsöverskottet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och hans franske kollega Bruno Le Maire diskuterade under ett möte behovet av att stärka euron.

Enligt Wolfgang Schäuble har både Tyskland och Frankrike ansvar för euron och de båda länderna arbetar med idéer för euroområdet.

Bruno Le Maire sa att han och Wolfgang Schäuble kommer arbeta tillsammans för Europa och att de vill skapa en "ny dynamik" för euroområdet.

Han sade vidare att integrationen av euroområdet inte går snabbt nog och att den tysk-franska gruppen ska se över policykoordinering och initiativ för ökade investeringar.

Han lovade att Frankrike ska respektera sina åtaganden vad gäller minskat underskott, och att det är bra för Frankrike att ha sina offentliga finanser i ordning.

På måndagen hölls ett eurogruppsmöte för att bland annat diskutera Grekland. Förra veckan uppgav EU-källor att chansen för att eurogruppen kan enas om denna reformomgång för Grekland, inklusive skuldlättnader, är 50-50.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade på vägen in till mötet att det slutgiltiga beslutet om skuldlättnader för Grekland kommer att fattas i slutet av räddningsprogrammet.

Wolfgang Schäuble sa på väg in till mötet att han inte har mandat från förbundsdagen att besluta om skuldlättnader för Grekland nu, men att det möjligen går att specificera mer detaljer kring skuldlättnaderna.

Han sa att han hoppas på en politisk överenskommelse om Grekland och att nästa delutbetalning av nödlånet kan göras nästa vecka.

Belgiens finansminister Johan Van Overtvedt sade att man måste vara mycket försiktiga med skuldlättnader eftersom det skapar prejudikat.

Måndagens möte för eurogruppen kan komma nära en överenskommelse om Greklands reformprogram, utbetalningar av nödlån och åtgärder för att göra skulden uthållig - med IMF:s deltagande, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

"Vi bör göra vårt bästa för att nå en överenskommelse eller så nära en överenskommelse vi kan komma", sa han.

Vid svensk stängning handlades räntan på den tioåriga grekiska statsobligationen 3 punkter ned till 5,66 procent. Räntan på den tyska tioåringen hade stigit 2 punkter till 0,37 procent.

Teknikföretagen publicerade på måndagen en konjunkturrapport som visar att bilindustrin får en hög tillväxt jämfört med andra branscher även i år, och att det nu finns tydliga tecken på att maskinindustrin är på väg uppåt.

Undantaget är teleindustrin som kraftigt reducerat sin verksamhet i Sverige.

De noterade att det är positivt att investeringarna på många håll har börjat röra sig uppåt och det märks också på orderingången till maskinindustrin, inte minst i Tyskland. Orderingången till maskinindustrin har också börjat öka från låga nivåer i Sverige och i USA.

"Ökade investeringar är ett säkert tecken på att konjunkturen förstärks och ökade investeringar är särskilt positivt för teknikföretag i Sverige. Konjunkturen kommer därför att fortsätta förbättras i år och troligen även en bit in i nästa år", skrev Teknikföretagen.

Kronan stärktes 4 öre mot dollarn och tappade 1 öre mot euron jämfört med nivåerna vid fredagens stängning till 8,70 respektive 9,79.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen steg 1 punkt till 0,53 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen sjönk 1 punkt jämfört med fredagens svenska stängning till 2,24 procent.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?