Annons

Räntor och valutor: Måttliga rörelser

Europeiska statspappersräntor noterade mestadels endast mindre rörelser i måndagens handel. Euron handlades samtidigt oregelbundet mot dollarn, en viss förstärkning på eftermiddagen efter svaga USA-data gröptes senare ur efter kommentarer från USA:s president Donald Trump.

Gapet mellan franska och tyska statspappersräntor minskade något på måndagen med stöd av nya opinionsmätningar i helgen som tyder på att den oberoende presidentkandidaten Emmanuel Macron nu drygar ut sin ledning mot Republikanernas Francois Fillon, och knappar in på Nationella frontens Marine Le Pen inför den första omgången i presidentvalet.

Preliminära data från Spanien på måndagen visade att HIKP-inflationen steg till 3,0 procent i februari, från 2,9 procent i januari. Det var dock något under de 3,1 procent som väntades enligt Bloomberg news prognosenkät.

EU-kommissionens konjunkturbarometer för euroområdet steg till 108,0 i februari från 107,9 i januari. Det var den högsta noteringen sedan i mars 2011 (108,3) men något under väntade 108,1.

Brittiska pund försvagades på måndagen efter en rapport i the Times i helgen om att Storbritanniens premiärminister Theresa May förbereder sig för att Skottland eventuellt kommer att utlysa en ny folkomröstning om oberoende.

Enligt tidningen, som citerar icke namngivna regeringskällor, kan Theresa May komma att acceptera en ny folkomröstning - om den hålls efter att Storbritannien har lämnat EU. En talesperson för Theresa May klargjorde dock på måndagen att regeringens inställning är att det inte bör bli någon ny skotsk folkomröstning.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-2 punkter på måndagen, tioårsräntan ner 2 punkter, till 0,53 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 33 punkter (35).

Euron stärktes 4 öre mot kronan, till 9:58, medan dollarn stärktes 2 öre, till 9:04. TCW-index steg till 132,73 (132,42).

Data från SCB på måndagen visade att utlåningstillväxten till svenska hushåll var oförändrad på 7,2 procent i januari jämfört med i december, enligt SME Direkts enkät väntades 7,1 procent. Tillväxten för bolån dämpades till 7,6 procent från 7,7 medan ökningstakten för konsumtionslån ökade till 6,6 procent från 5,8 procent i december.

Den svenska makroveckan bjuder senare på BNP för fjärde kvartalet samt detaljhandel, handelsnetto och PPI för januari på tisdag. Därefter väntar industri-PMI samt protokoll från Riksbankens februarimöte på onsdag, bytesbalans för fjärde kvartalet på torsdag samt tjänste-PMI, industri- och tjänsteproduktion och industriorder för januari på fredag.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka efter den svenska marknadens stängning på fredagen men vände åter uppåt på måndagen när marknadsaktörer i första hand riktade blickarna mot det tal USA:s president Donald Trump ska hålla inför kongressen natten till onsdagen svensk tid.

Flera marknadsaktörer noterar att Donald Trump kommer att behöva presentera lite mer detaljer om bland annat skattelättnader och infrastrukturinvesteringar för att hålla marknaderna på fortsatt gott humör.

"Mer detaljer behövs om siffror eller en mer definierad tidtabell. Om det inte kommer några detaljer här kan riskhandeln gå mot sitt slut", sade Sean Simko, förvaltare vid SEI Investments i Pennsylvania, till Bloomberg news.

Donald Trump talade också på måndagseftermiddagen och sade då att det finns inget annat val än att satsa på infrastrukturen, och dessa satsningar kommer att bli "stora".

Han sade att han i sitt anförande inför kongressen kommer att ta upp sådant som ska presenteras i budgetförslaget i mars. Budgeten kommer att fokusera på säkerhet och kampen mot terrorism, och öka utgifterna för brottsbekämpning.

Mer detaljerade skatteförslag kommer dock att dröja till efter de har en uppfattning om hur Obamacare ska ersättas.

USA-data på måndagen visade att orderingången på varaktiga varor steg 1,8 procent i januari, vilket var något över väntade +1,6 procent. Det var dock till stor del transport- (flygplan) och försvarsutrustning som lyfte huvudsiffran, och rensat för detta sjönk "kärnorderingången" 0,4 procent i stället för den väntade ökningen med 0,5 procent. Motsvarande decemberdata reviderades dock samtidigt upp till +1,1 procent från +0,7 procent tidigare.

RDQ Economics noterar i ett kundbrev att orderstatistiken har varit slagig på senare tid på grund av stora svängningar i orderingången på flygplan. Men rensat för den volatiliteten så har kärnorderingången ändå ökat i en måttlig takt den senaste tremånadersperioden, trots nedgången i januari.

Data från National Association of Realtors visade vidare att antalet kontrakterade husköp sjönk 2,8 procent i januari, vilket var väl under de +0,6 procent som väntades.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,34 procent, vilket var oförändrat jämfört med vid samma tid på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SwedbankAnnons

Klimatomställningen i skarpt fokus för Swedbanks fondbolag

Liza Jonson, vd Swedbank Robur.
Liza Jonson, vd Swedbank Robur.

Takten i klimatomställningen måste öka, och vi behöver driva på och stötta varandra för att hitta nya vägar som skyndar på omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det menar Liza Jonson, vd på Swedbank Robur. 

För fem år sedan enades världens länder om Parisavtalet, en överenskommelse för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att nå dit behöver världens utsläpp av växthusgaser halveras till år 2030 och nå netto noll till år 2050. De åtaganden som gjorts hittills för att bromsa klimatförändringen räcker dock inte för att uppnå målen. Nya lösningar krävs och behovet av investeringar är stort. 

- Finansbranschen är kopplingen mellan investerarna och den reella ekonomin, och företag inom finansbranschen har ett stort ansvar att tillsammans driva på omställningen, säger Liza Jonson.

Ambitiösa och tuffa mål krävs för att driva utvecklingen framåt 

Som Sveriges största fondbolag med drygt 1000 miljarder i förvaltat fondkapital och fyra miljoner kunder, har Swedbank Robur satt ambitiösa mål i sin egen klimatstrategi. De övergripande målen är att bolagets förvaltade fondkapital ska vara i linje med Parisavtalet redan år 2025, och koldioxidneutralt år 2040. I september lanserade man också flera fonder, säkerställda att förvaltas i linje med Parisavtalet. Förvaltningsmetoden och ramverket bakom klassificeringen är framtagen utifrån etablerade branschmetoder, gjorda av en expertkommitté inom EU Sustainable Finance. 

- Vi vill vara en finansiell aktör som tar tydlig ställning i frågor som berör våra kunder, investeringar och samhället. Klimatet är en sådan fråga och vi har medvetet valt att själva sätta ännu tuffare mål än Parisavtalets. Vår vision är att bli världsledare i hållbart värdeskapande, då måste vi våga sporra både oss själva och branschen. En klassificering av en fond som ’Paris Aligned’ är en viktig del i detta, säger Liza Jonson.

Förvaltar fonder i linje med Parisavtalet

Olika vägar – samma övergripande mål 

Liza Jonson understryker vikten av att våga vara en aktiv del i förändringen och lyfter fram omställningsfonder som ett exempel. Där är strategin att investera för att stötta bolag och branscher att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

- För att snabba upp takten måste vi som investerare våga att ta olika vägar, samarbeta och vara transparenta. Hållbarhet är ingen tävling utan handlar om vad vi tillsammans har både en möjlighet och ett ansvar att bidra till, säger Liza Jonson. 

Hittills har hållbart sparande oftast handlat om att välja bort företag och sektorer. Men Liza Jonson menar att det idag finns både ett behov och ett intresse av att istället aktivt välja in företag som kanske inte är så hållbara idag, men som har en tydlig omställningsagenda. 

- För oss som investerare är det viktigt att vi ser att företagen har en tydlig plan för sin omställning. Har man inte det blir man ganska snart ointressanta för investerare, säger Liza Jonson. 

Vill du veta mer om hur Swedbank Robur arbetar med hållbarhet? Ta reda på mer här. 

Fakta: Swedbank Robur

Förvaltningsmetoden som Swedbank Robur har tagit fram baseras på regelverket för EU Sustainable Finance klimatbenchmark. Sammanfattningsvis handlar det om ett antal punkter en fond måste uppfylla, där utsläppen av växthusgaser är det centrala. Fonden ska bland annat ha minst 50 procent lägre koldioxidavtryck än sitt jämförelseindex, alltså marknaden som helhet. Vidare behöver utsläppen minska med 7 procent årligen, vilket är i takt med utfasningen av fossila bränslen enligt Parisavtalet. 

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?