Annons

Räntor och valutor: Marknaden ser förbi Nordkorea-oro

Europaräntorna sjunker svagt i förmiddagens handel, samtidigt som börserna är något ned. Dollarn stärks mot yenen medan euron går sidledes. Även USA-räntorna visar små förändringar.

Marknadsreaktionerna har därmed varit dämpade efter Nordkoreas nya provokation med en robot över Japan tidigt på fredagen, vilken kommer bara någon dag efter nya FN-sanktioner mot landet. Uppgifter på torsdagen indikerade dock att en provskjutning var på gång.

Återigen kommer fördömanden från omvärlden. USA:s utrikesminister Rex Tillerson yrkar nu på "nya åtgärder" mot Nordkorea och sade att "dessa fortsatta provokationer bara fördjupar Nordkoreas diplomatiska och ekonomiska isolering".

FN:s säkerhetsråd ska mötas på fredagskvällen svensk tid. Kina betonar samtidigt fortsatt att diplomatiska medel bör användas och att alla bör ta sin del av ansvaret.

Yenen stärktes något initialt men har därefter tappat till 110:70 mot dollarn, i nivå med torsdagseftermiddagens handel.

Masashi Murata på Brown Brothers Harriman noterade att marknaderna varit förberedda på att Nordkorea skulle svara på de senaste FN-sanktionerna. Det är inte sannolikt med något större dollarfall mot yenen, särskilt inte då KPI-inflationen stärker förväntningarna om att Fed kan höja räntan igen före årsskiftet.

"De amerikanska ränteförväntningarna har stigit jämfört med vad som sågs i början av september, vilket dragit upp USA-räntorna och jag tror att det stöttar dollarn", sade han till Reuters.

Prissättningen på terminsmarknaden indikerar nu cirka 53 procents sannolikhet för att styrräntan ska höjas på nytt senast i december enligt CME Groups Fedwatch tool, upp från cirka 30 procent för en vecka sedan.

Närmast väntar Fed-mötet i nästa vecka, och även om några bedömare ser en räntehöjning redan då ligger fokus främst på en påbörjad neddragning av balansräkningen.

Vad gäller ECB spår nästan samtliga i Reuters enkät att en neddragning av tillgångsköpen kommer annonseras vid oktobermötet. Omfattningen varierar något, men flest tips får en förlängning men neddragning till 40 miljarder euro per månad i sex månader från årsskiftet.

Eurogruppen träffas i Tallinn på fredagen, bland annat för att diskutera vägen framåt för valutaunionen och eventuell fördjupning. Vid sedvanlig "doorstep" visade finansministrarna på viss splittring ibland annat frågan om en gemensam finansminister.

Pundet har i stort bibehållit sin förstärkning i spåren av BOE-beskedet på torsdagen, om att det kan vara lämpligt att dra ned på stimulanserna inom de kommande månaderna om ekonomin utvecklas som väntat.

Svenska räntor stiger svagt medan kronan stärkts 4 öre mot dollarn och 2 öre mot euron från torsdagen.

Eurogruppen har pressträff cirka klockan 11. Eftermiddagens USA-agenda bjuder sedan på detaljhandelsdata för augusti och Empire Manufacturing index för september, klockan 14.30, industriproduktion för augusti, klockan 15.15, samt preliminära Michigan-indexet för september, klockan 16.00.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?