1515

Räntor och valutor: Marknaden ser förbi Nordkorea-oro

Europaräntorna sjunker svagt i förmiddagens handel, samtidigt som börserna är något ned. Dollarn stärks mot yenen medan euron går sidledes. Även USA-räntorna visar små förändringar.

Marknadsreaktionerna har därmed varit dämpade efter Nordkoreas nya provokation med en robot över Japan tidigt på fredagen, vilken kommer bara någon dag efter nya FN-sanktioner mot landet. Uppgifter på torsdagen indikerade dock att en provskjutning var på gång.

Återigen kommer fördömanden från omvärlden. USA:s utrikesminister Rex Tillerson yrkar nu på "nya åtgärder" mot Nordkorea och sade att "dessa fortsatta provokationer bara fördjupar Nordkoreas diplomatiska och ekonomiska isolering".

FN:s säkerhetsråd ska mötas på fredagskvällen svensk tid. Kina betonar samtidigt fortsatt att diplomatiska medel bör användas och att alla bör ta sin del av ansvaret.

Yenen stärktes något initialt men har därefter tappat till 110:70 mot dollarn, i nivå med torsdagseftermiddagens handel.

Masashi Murata på Brown Brothers Harriman noterade att marknaderna varit förberedda på att Nordkorea skulle svara på de senaste FN-sanktionerna. Det är inte sannolikt med något större dollarfall mot yenen, särskilt inte då KPI-inflationen stärker förväntningarna om att Fed kan höja räntan igen före årsskiftet.

"De amerikanska ränteförväntningarna har stigit jämfört med vad som sågs i början av september, vilket dragit upp USA-räntorna och jag tror att det stöttar dollarn", sade han till Reuters.

Prissättningen på terminsmarknaden indikerar nu cirka 53 procents sannolikhet för att styrräntan ska höjas på nytt senast i december enligt CME Groups Fedwatch tool, upp från cirka 30 procent för en vecka sedan.

Närmast väntar Fed-mötet i nästa vecka, och även om några bedömare ser en räntehöjning redan då ligger fokus främst på en påbörjad neddragning av balansräkningen.

Vad gäller ECB spår nästan samtliga i Reuters enkät att en neddragning av tillgångsköpen kommer annonseras vid oktobermötet. Omfattningen varierar något, men flest tips får en förlängning men neddragning till 40 miljarder euro per månad i sex månader från årsskiftet.

Eurogruppen träffas i Tallinn på fredagen, bland annat för att diskutera vägen framåt för valutaunionen och eventuell fördjupning. Vid sedvanlig "doorstep" visade finansministrarna på viss splittring ibland annat frågan om en gemensam finansminister.

Pundet har i stort bibehållit sin förstärkning i spåren av BOE-beskedet på torsdagen, om att det kan vara lämpligt att dra ned på stimulanserna inom de kommande månaderna om ekonomin utvecklas som väntat.

Svenska räntor stiger svagt medan kronan stärkts 4 öre mot dollarn och 2 öre mot euron från torsdagen.

Eurogruppen har pressträff cirka klockan 11. Eftermiddagens USA-agenda bjuder sedan på detaljhandelsdata för augusti och Empire Manufacturing index för september, klockan 14.30, industriproduktion för augusti, klockan 15.15, samt preliminära Michigan-indexet för september, klockan 16.00.

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?